Power couple @Breslo | Ruxandra & Luigi Meclea

”Familia și business-ul funcționează exact pe aceleași principii. Diferența fundamentală între ele este că business-ul nu trebuie făcut cu emoții. În familie este exact invers.”

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Powers Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Breslo
Ruxandra și Luigi Meclea

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerea voastră?

Suntem împărțiți în două zone, online și offline. Ambele au la baza același concept de marketplace, dar brandurile pe care le-am construit pentru fiecare sunt complet independente.

Am lansat Breslo în 2008 și este cel mai mare marketplace cu produse lucrate manual, unice și creative din România. Au mai apărut FashionHunt.ro și WedList.ro, tot în zona online. Fabrica de Handmade a fost primul târg offline pe care l-am organizat în 2009. Acum există Dichisar și Piua.

Mai multe despre
Breslo: WebsiteFacebook | Instagram
Dichisar: Facebook | Instagram
Piua: Facebook | Instagram

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Luigi lucra ca programator, Ruxandra lucra la un atelier de piele și în timpul liber făcea cercei din piele, pe care îi vindea prietenilor la început, apoi pe la mici târguri cu produse handmade.

La unul dintre târguri a ajuns și Luigi, care a întrebat-o pe Ruxandra dacă mai sunt mulți oameni care fac produse de genul ăsta. Au urmat discuții cu expozanții de la târguri, cu prietenii, foarte mult research pe internet și, o lună mai tarziu, lucrul efectiv la dezvoltarea platformei. Lansarea a fost facută în 2008, către un grup de câteva zeci de adrese de email.

Când am pornit la drum împreună am hotărât amândoi că vom “trage la aceeași căruță”. De aici au derivat multe lucruri pe parcurs, dar cel mai important este că nu am renunțat la acest principiu. 

Amândoi suntem doi luptători care nu se opresc până nu obțin ce își doresc. Amândoi suntem două firi exagerat de corecte, atât între noi, cât și cu ceilalți oameni din jurul nostru.

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Cum arată diminețile în familia voastră?

Trezirea la 6:30, pregătit masa pentru toți patru, lăsat copiii la școala. Repeat!

Ce rol are fiecare în business?

Ruxandra a fost de la început mult mai implicată în zona umană a business-ului. A interacționat permanent atât cu clienții, cât și cu partenerii. Luigi a fost tot timpul persoana tehnică ”din spatele cortinei”. 

Cum luați deciziile de business când nu sunteti de acord?

Fiecare ia deciziile în zona lui de expertiză, am reușit să ne delimitam suficient de bine activitățile fiecăruia, astfel încât să nu ne suprapunem. 

Cum credeți că afectează faptul că sunteți un cuplu relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?

Familia și business-ul sunt două entități care funcționează exact pe aceleași principii. Diferența fundamentală între ele este că business-ul nu trebuie făcut cu emoții (care de cele mai multe ori sunt toxice). În familie este exact invers.

La birou ne purtăm ca doi parteneri care au grijă de o afacere. Acasă ne purtăm ca doi parteneri care au grijă de o familie.

Care sunt părțile preferate la a lucra împreună?

Suntem diametral diferiți din majoritatea punctelor de vedere, dar cel mai important este că ne putem baza unul pe celălalt, în orice situație. Niciodată nu ne atacăm între noi.

Dar cele mai mari provocări?

Nu am putea să nominalizăm provocările cele mai grele. Clișeu sau nu, ele sunt o constantă în viața noastră. Fiind amândoi două firi puternice, apar tot timpul contre, pe diverse teme. Este foarte important ca unul dintre noi să facă compromisuri și să “lase de la el”. La fel de important este ca balanța să nu se încline într-o singură direcție, în sensul în care unul face tot timpul compromisuri și celălalt se impune mereu. Este un joc al răbdării și înțelepciunii.

Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună?

Există două variante, atât în familie, cât și în business: reușești sau nu. Nu există cale de mijloc. Indiferent de rezultat, experiența în ansamblu este unică, te maturizează și îți setează destul de exact ce așteptări poți să ai de la partener, atât în viață, cât și în business.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail