Forward-uri, swap-uri și futures: ce trebuie să știi despre ele?

Derivativele sunt, în esență, contracte de schimb prin care se stabilesc prețurile viitoare. Instrumentele derivate sunt definite ca instrumente ce au la bază alte instrumente financiare sau contracte comerciale (denumite „activ suport”). Iată ce trebuie să știi despre ele:

Mulţi manageri şi antreprenori români n-au auzit până acum de derivative. Alţii, dacă au auzit, a fost în contextul crizei economice din 2008 şi a pierderilor record înregistrate de băncile de peste ocean.

Derivativele

Derivativele nu sunt însă doar instrumente de speculă, nici invenții ale bancherilor în era internetului. Sunt folosite din cele mai vechi timpuri – chiar din vremea Mesopotamiei sau a Greciei antice. Evident, pe parcursul istoriei, derivativele au suferit importante modificări financiare. Cele care au ca obiect indicatori financiari (cursul de schimb sau dobânda), au început să se dezvolte odată cu criza economică a anilor '70, ca răspuns la nevoia investitorilor de a se proteja împotriva volatilității de pe piețe.

Este adevărat, derivativele au o reputație groaznică. Ele sunt cele care ne-au băgat în necaz de atâtea ori, probabil ai auzit măcar o dată de ele în contextul căderii Lehman Brothers din 2008, de aceea nu e de mirare că sunt considerate de mulți oameni "criminali în serie" ai piețelor financiare.

Dar ce sunt ele mai exact și ce le face atât de diabolice? Ei bine, ele devin foarte complicate. Imaginează-ți că o diagramă a obligațiunilor garantate cu active, spre exemplu, seamănă puțin cu funcționarea unei nave spațiale: concepută de specialiști în aeronautică și descifrabilă doar de către experți.

Dar hai mai întâi să vedem ce înseamnă de fapt un derivativ 

Instrumentele derivate sunt definite ca instrumente ce au la bază alte instrumente financiare sau contracte comerciale (denumite „activ suport”). Derivativele sunt, în esență, contracte de schimb prin care se stabilesc prețurile viitoare. De exemplu, un producător agricol poate fi tentat să accepte să-și vândă din primăvară recolta care va fi gata în toamnă. La ce preț însă? Prețul curent se referă la produsele care sunt disponibile acum pe piață, nu la producția viitoare. Însă, prin contractele derivative, cumpărătorul și vânzătorul pot cădea de acord asupra unui preț viitor.

La ce folosesc derivativele

În primul rând, derivativele sunt instrumente de acoperire a riscurilor. Funcționează ca o asigurare. Plătești o ”primă de asigurare” și îți fixezi din start anumiți parametri contractuali, în general legați de preț, evitând astfel pierderile. Pe piața derivativelor, se practică tranzacțiile în marjă. Asta înseamnă că, la încheierea contractului sau plasarea ordinului pe bursă, nu se impune plata integrală a prețului în acel moment, ci o plată inițială numită marjă.  Acest depozit inițial se situează de obicei la nivelul de 5-10% din valoarea totală a contractului. Ca să-ți fie ușor să înțelegi, această marjă seamănă cu primele de asigurare. În momentul când contractul ajunge la termen, ai două opțiuni. Fie plătești diferența de preț, fie îți închizi poziția cu un contract similar, dar în sens opus. Îți poți închide poziția oricând între momentul în care ai achiziționat primul derivativ și momentul în care acesta ajunge la termen.

Iată un exemplu care te va ajuta să înțelegi și mai bine. În curând vin sărbătorile de iarnă, iar cei mai puțin iscusiți în coacerea cozonacilor vor merge din timp la brutăria din cartier și vor rezerva un cozonac (sau mai mulți :), pe care îl pot lua cu una-două zile înainte de Ajunul Crăciunului. Vânzătorul îi spune clientului că acesta va costa x lei și va cere probabil un mic avans, iar clientul va primi o chitanță cu care se va prezenta în ziua y pentru a ridica comanda. Ei bine, acea chitanță este un contract derivat, cunoscut drept instrument de tip future. În jargonul de pe Wall Street, chitanța este o opțiune de cumpărare (call), care îți dă dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra ceva.

Ar trebui să mai știi că derivativele sunt și instrumente de plasament. Dacă ești foarte norocos sau poți estima cu precizie cum vor evolua piețele de mărfuri și piețele financiare în viitor, poți avea profituri frumoase speculând cu ajutorul instrumentelor derivative. Revenind la exemplul nostru cu cozonacii, să spunem că în ziua în care trebuia să ridici cozonacii ai primit de la rude niște cozonaci proaspeți, abia scoși din cuptorul bunicii. Evident, vei renunța la pre-comanda de la brutărie. Acest lucru, în termeni financiari, înseamnă că nu îți mai exerciți opțiunea. Dar și mai bine ar fi dacă vecina ta, și ea fără cozonaci, va accepta să cumpere opțiunea. Opțiunile nu se limitează doar la a cumpăra un anumit lucru. Poți folosi opțiuni și pentru a rezerva dreptul de a vinde lucruri. În termeni financiari se numește opțiune de vânzare sau "put".

Alte derivate financiare care te-ar mai putea interesa sunt contractele de tip forward, swap-urile pe cursul valutar sau dobândă, sau derivativele pe prețul mărfurilor.

Contractul forward

Contractul forward este un contract nestandardizat prin care părțile contractante sunt obligate să vândă, respectiv să cumpere activul suport (un instrument financiar, mărfuri, valută, etc) la o anumită data și la un anumit preț convenite în momentul inițierii contractului. Spre deosebire de un contract future (vezi exemplul cozonacilor) care este standardizat și care poate fi ușor tranzacționat pe o piață secundară, contractele forward nu sunt ușor de transferat.

Swap-urile

Swap-urile pe cursul valutar sau pe dobândă nu sunt nici ele complicate. Dacă primele te ajută să stabilești un nivel fix al cursului valutar, indiferent cum va evolua acesta în viitor, swap-urile pe dobândă te ajută să "îngheți" nivelul dobânzilor și să te protejezi împotriva riscului unei dobânzi variabile.

Bine de știut: Dacă simți că derivatele sunt prea complicate pentru tine, există și o variantă mai simplă: poți negocia cursul valutar cu banca pentru tranzacții de valoare mare. La ING, spre exemplu, poți solicita negocierea cursului pentru sume pornind de la 15.000 de euro. Departamentul de trezorerie al băncii îți va face o ofertă personalizată de curs, în funcție de suma pe care vrei să o schimbi. Vezi aici și alte produse ING pentru antreprenori.

Derivativele pe prețul mărfurilor

Ele te ajută să stabilești nivelul prețurilor pentru livrări din viitor. Sunt folosite la nivel internațional pentru o serie de mărfuri fungibile, de largă circulație, cum ar fi țițeiul, cerealele sau produsele petroliere.

Important de știut este faptul că pentru derivativele emise pe plan local piața este predominant una negociată, dat fiind că operațiunile cu derivate sunt foarte rare, iar piața nu este încă lichidă, prețurile depind foarte mult de intermediarul prin care vei tranzacționa. Poți însă tranzacționa prin intermediari derivativele de pe piețele internaționale a căror lichiditate este dată de piața unde sunt emise, nu de intermediar.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail