Deducerea personală: ce este, cum se calculează și cum se acordă

Deducerea personală este una dintre facilitățile fiscale care ar trebui cunoscută de către orice angajat și angajator. Aceasta nu numai că are un impact semnificativ asupra impozitelor plătite de contribuabili, ci influențează și valoarea salariului lunar net. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre deducerea personală: ce este deducerea personală, cum se calculează și cum poți beneficia de ea.

Ce este deducerea personală și cine poate beneficia de ea

Potrivit art. 77 din Codul Fiscal, deducerea personală este o formă de ajutor financiar acordată de Guvern anumitor categorii de persoane fizice. Concret, cei care beneficiază de deducere personală plătesc un impozit mai mic la stat, deci obțin un salariu net lunar mai mare.

Această deducere personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, pentru fiecare lună a perioadei impozabile.

Deducerea personală de bază

De deducerea personală de bază poate beneficia angajatul care are un venit lunar brut cu cel mult 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Procentul aplicat poate să difere în funcție de câte persoane are angajatul în întreținere și se stabilește potrivit unui tabel de deducere fiscală prevăzut de Codul fiscal.

În 2024, salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei. Așadar, dacă ai un salariu brut de 5.000 de lei, de exemplu, poți să beneficiezi de deducere personală chiar dacă nu ai nicio persoană în întreținere. 

👉 Dacă îți dorești un venit suplimentar pe lângă salariu, poți să-ți înființezi un PFA și să desfășori o activitate la care te pricepi, pe cont propriu. Pentru asta, însă, vei avea nevoie de un cazier fiscal. Află ce este cazierul fiscal și cum îl poți obține!

Ce persoane pot fi luate în întreținere pentru deducere personală

Pentru a beneficia de deducere personală, persoanele aflate în întreținerea contribuabilului pot fi: soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Important de menționat aici este faptul că și venitul persoanelor aflate în întreținere trebuie să îndeplinească același criteriu, adică să nu depășească lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Totuși, există câteva excepții la această regulă și privesc veniturile prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi prestaţiile sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

De asemenea, bine de știut aici este și faptul că atunci când vorbim despre persoane aflate în întreținere, nu este neapărat necesar ca acestea să aibă domiciliul împreună cu salariatul care beneficiază de deducere personală.

Deducerea personală suplimentară

Deducerea personală suplimentară este un ajutor adițional de care beneficiază următoarele categorii de angajați:

  • angajații care sunt și părinți în același timp;
  • tinerii până în 26 de ani.

Dacă te întrebi cât este deducerea pentru copil, pentru prima categorie de angajați, deducerea personală suplimentară este în valoare de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, cu condiția ca acesta să fie înscris într-o unitate de învățământ. Acest tip de deducere personală se acordă doar unuia dintre părinți.

În ceea ce privește persoanele fizice cu vârsta de până în 26 de ani care realizează venituri din salarii cu cel mult 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut, deducerea suplimentară este de 15% din salariul de bază minim brut pe țară.

Practic, tinerii angajați de până în 26 de ani și salariații cu copii înscriși într-o unitate de învățământ plătesc un impozit și mai mic decât ceilalți angajați ce beneficiază doar de deducerea personală de bază.

👉 Plata unui impozit mai mic îți oferă avantajul unui salariu net mai mare, care te poate motiva să economisești pentru deschiderea propriului business. Dacă nu știi de unde să începi, aplică pentru un mentor pe platforma Startarium, unde peste 50.000 de antreprenori învață deja cum să dezvolte afaceri sustenabile.

Mod de calcul deducere personală

Deducerea personală de bază este un procent care se acordă salariului brut al unui angajat, în condițiile în care acesta este cu cel mult 2.000 de lei mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară. 

În situaţia în care, de exemplu, într-o lună are loc majorarea salariului minim brut pe țară, în modul de calcul al deducerii personale se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară.

Modul în care poți să calculezi valoarea deducerii personale de care beneficiezi este destul de simplu, astfel că nu ai nevoie de un calculator deducere personală de bază. De exemplu, pentru un angajat aflat la vârsta de 30 de ani, cu un salariu de 4.000 de lei și 2 persoane aflate în întreținere, conform unui tabel de deducere personală prezentat în Codul fiscal, deducerea de bază ar fi în procent de 23%. Așadar, baza impozabilă a angajatului ar scădea cu 920 de lei. După același principiu funcționează și metoda de calcul pentru deducere copil în întreținere.

Cum poți beneficia de deducere personală: documente necesare

Odată ce ai observat că îndeplinești criteriile pentru a beneficia de deducere personală, trebuie să depui la angajator mai multe documente. Nu-ți face griji, sunt documente pe care sigur le ai la îndemână, astfel că procesul nu va fi unul anevoios. Iată, concret, care sunt acestea:

Declarație deducere personală

Aici trebuie să știi că nu există un formular tipizat de declarație pentru deducere personală. Aceasta este, mai exact, o declarație pe propria răspundere care, în cazul în care ai copii, trebuie să includă următoarele informații pentru deducere impozit copil:

  • numele și prenumele tău;
  • adresa de domiciliu;
  • CNP-ul tău;
  • numele și prenumele copilului;
  • data nașterii copilului;
  • CNP-ul copilului.

Iată mai jos un model de declarație deducere suplimentară din care să te inspiri.

În cazul în care beneficiezi de deducere personală pentru persoane aflate în întreținere, altele decât copiii, atunci în loc de numele și prenumele copiilor, data nașterii și CNP-ul lor, declarația pentru persoane în întreținere trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanelor respective (nume, prenume, CNP).

Alte documente necesare pentru obținere deducere personală

La declarația pe propria răspundere este necesar să atașezi și alte documente. În cazul deducerii personale obținute pentru copiii aflați în întreținere, ai nevoie de următoarele:

  • copie a cărții tale de identitate;
  • copie a certificatului de naștere al copilului;
  • adeverință de la unitatea de învățământ unde este înscris copilul.

În ceea ce privește documentele justificative pentru alte persoane aflate în întreținere, acestea pot fi: 

  • certificatul de căsătorie;
  • adeverințe de venit ale persoanelor aflate în întreținere din care să reiasă că veniturile lunare impozabile și neimpozabile nu depășesc 20% din salariul minim brut pe țară.

👉 Deducerea personală este un drept fiscal de care poți beneficia prin intermediul companiei la care lucrezi, cu scopul de a-ți reduce costurile cu impozitul. Un alt beneficiu de care te poți bucura atunci când ești angajat, indiferent de aspectele legislative, sunt tichetele de masă. Află care este procedura de acordare a tichetelor de masă și ce valoare au.

Deduceri fiscale: întrebări și răspunsuri

Angajații interesați de deducerea personală au adresat de-a lungul timpului mai multe întrebări pentru a obține informații cât mai clare cu privire la acest subiect. Descoperă în continuare care sunt acestea și ce răspunsuri au. 

Ce înseamnă deducere de bază din salariu?

Una dintre cele mai comune întrebări pe care le au angajații atunci când se informează despre deducerea personală este „Ce înseamnă deducere de bază din salariu?”. Ei bine, deducerea de bază din salariu face referire la procentul din salariu care se scade din baza impozabilă. Impozitul pe salariu se calculează plecând de la o bază impozabilă, iar dacă beneficiezi de deducere personală, baza impozabilă va fi mai mică, deci, salariul net va crește.

Ce înseamnă deducerea personală pe fluturașul de salariu?

Deducerea personală pe salariu nu se referă la diminuarea salariului, din contră. Dacă te întrebi ce înseamnă deducerea personală pe fluturașul de salariu, ține cont că se referă la valoarea din salariu care se scade din baza impozabilă, ca urmare a îndeplinirii criteriilor menționate în acest articol. 

Angajatorul suportă deducerea personală?

Nu, angajatorul nu suportă această deducere salariu, iar deducerea personală nici nu se scade din salariu, ci doar din baza de calcul pentru impozit.

Concluzionând, deducerea fiscală este un mod prin care anumite categorii de angajați beneficiază de reducerea bazei salariale de impozit. Acest lucru înseamnă că plătesc mai puțin impozit la stat, deci le revine un salariu net mai mare. Dacă te încadrezi în vreuna dintre categoriile menționate în acest articol, discută cu angajatorul tău și oferă-i documentele necesare, astfel încât să beneficiezi și tu de deducere personală.


Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail