Wordpress în 5 pași

Ai nevoie să comunici cu potențialii clienți? Vrei să îți faci un blog personal și ai nevoie de un website pentru asta? Află care sunt pașii pe care ar trebuie să-i urmezi, de la Andrei Stoica, fondator Stoica.co - agenţie de growth marketing care lucrează cu companiile tech B2B din Europa.

Poate ești la primul business și ai nevoie să comunici cu potențialii clienți sau vrei să îți faci un blog personal și ai nevoie de un website pentru asta. Poate chiar ai deja un business dar vrei să găsești o variantă mai eficientă pentru comunicarea online.

În primul rând trebuie să înțelegi că un website poate fi o bătaie de cap în plus și s-ar putea să nu ai încă nevoie de unul creat special pentru tine sau proiectul tău. Ai nevoie de un domeniu online dacă vrei să comunici cu clienții și un loc în care să pui câteva informații despre despre proiectul tău. Încercă să definești cât mai clar care sunt așteptările tale de la un website și vezi care ar fi cea mai eficientă soluție.

Domeniul online

Poate îți cumperi domeniul online (www.numeproiect.ro) și îl faci să trimită către o pagină de Facebook, un blog post pe Medium sau un magazin online în Etsy. Vrei să găsească un portofoliu și câteva cuvinte despre tine, poți să faci asta la fel de bine într-un post pe Medium (pe care îl construiești în câteva ore) pe cât poți să o faci într-un website custom care s-ar putea să îți ia câteva luni de zile de lucru și bătăi de cap..

În felul acesta, având un domeniul online al tău, poți creea o adresă de email a ta și arăți profi în fața clienților dar nu trebuie să depui efortul pentru a crea un website de la zero dacă nu îți aduce acum o valoarea adăugată.

Dacă vrei totuși website-ul tău, ai două mari alternative:

1. Poți plăti lunar pentru o platforma în care îți poți dezvolta website-ul. Platforma include partea de hosting dar și CMS-ul. Are un cost puțin mai mare lunar dar ai putea să faci website-ul chiar tu. Pentru primul an ar putea să fie varianta mai ieftină și cu mai puține bătăi de cap. Cele mai bune platforme pentru asta? Squarespace, Weebly, Wix. Găsești mai multe informații structurate frumos aici: https://www.sitebuilderreport.com/

2. Plătești lunar doar pentru hosting (un cost mai mic) și dezvolți tu sau cu ajutorul unul expert un website de la zero folosind un CMS (content management system) gratuit. Pe partea asta alegerea este destul de evidentă cred eu, pentru un website simplu de prezentare cu un blog și alte câteva funcționalități.

Aproape 25% din website-urile online sunt construite pe platforma Wordpress ("WordPress powers more than 24% of the web" - https://wordpress.org/about/features/) deci ar putea să fie o alegere bună și pentru tine.

Pașii ar fi următorii:

1. Cumperi un domeniu - godaddy sau rotld

2. Cumperi o soluție de hosting - xservers, bluehost sau WPEngine

3. Copiezi pachetul Wordpress și asociezi o baza de date

4. Construiești o structură pentru website

5. Alegi o temă și pluginuri pentru funcționalități și le customizezi

6. Te întorci la business pentru că deja ai petrecut mult timp

Cel mai important lucru totuși e să îl pui la treabă.

Asigură-te că website-ul e funcțional în primul rând și îndeplinește obiectivele pe care le-ai avut la început. Asigură-te că e indexat în motoarele de căutare și atunci când cineva te caută pe Google găsește informații relevante despre tine.

Ca să reluăm,
1. În primul rând îți dai seama dacă ai nevoie de un website sau nu. O discuție cu un expert ar putea să ajute.
2. Decizi ce buget ai și dacă vrei să lucrezi cu un expert în realizarea website-ului sau vrei să îl construiești singur.
3. Îl faci să funcționeze pentru business-ul tău.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail