Cum îți promovezi afacerea în presă

Pentru startup-uri, promovarea media este o metodă gratuită de a ajunge la un public potențial, dar și de a se conecta cu potențiali parteneri de business sau chiar investitori. Cum ajungi însă în publicațiile de interes pentru industria ta? Află din cursul susținut de Vlad Andriescu, Redactor-șef Start-up.ro.

Înțelege cum funcționează industria media

Primul pas în a înțelege cum să te promovezi în presă este să înțelegi cum funcționează industria media. Pentru un startup, de cele mai mute ori, promovarea media e o metodă gratuită de a ajunge la un public potențial, dar și de a se conecta cu potențiali parteneri de business.

Jurnaliștii sunt ocupați. În fiecare zi primim un număr considerabil de mail-uri, iar majoritatea sunt cu o rugăminte sau cu o propunere de a scrie despre cineva. Ne împărțim activitatea între a face interviuri, a documenta subiecte, a citi presa internațională, a urmări discuții din grupuri de Facebook, de a administra pagina de Facebook și de a construi noi evenimente.

Cum te remarci?

Trebuie să ai o idee sau un business foarte interesant, ideea e originală sau ai o abordare neconvențională. Ultima parte este foarte importantă.

La fel ca la un investitor, jurnalistul nu se contactează niciodată cu un mail de 30 de rânduri. Nu îl vom citi. Sau ne va plictisi destul de rapid. Nu există nimic care nu poate fi povestit în aproximativ 5 rânduri. Documentează-te înainte de a scrie un mail unui jurnalist și nu-l suna de prima oară. De cele mai multe ori, ajută abordarea informală pentru că e mai naturală decât cea foarte reverențioasă.

Cum te asiguri că vei avea o colaborare bună?

Un mail bun către un jurnalist e ca un mail bun către un investitor. Scrii despre tine, cine ești, ce faci și ce business ai sau vrei să deschizi. Acest lucru îți va lua două rânduri. Pe următoarele două povestești pe scurt de ce e interesantă afacerea ta și de ce s-ar potrivi pe acel site. Încearcă să compari business-ul cu altele deja existente.

O altă strategie bună ca să-ți asiguri prietenia pe termen lung a jurnaliștilor este să înțelegi conceptul de exclusivitate. Tendința naturală este de a da 30 de mesaje către 30 de jurnaliști diferiți, dar pâinea acestei meserii sunt informațiile în exclusivitate. Dacă ai o veste importantă, identifică un jurnalist căruia sau căreia vrei să dai acea informație.

Dacă este de acord, stabilește un deadline după care vei trimite un comunicat de presă. Informațiile de tipul acesta sunt mai populare printre jurnaliști, dar și printre cititori. În plus, jurnalistul te va aprecia și te va contacta ulterior pentru mai multe informații, pe măsură ce crești.

Ce să NU faci?

  • Nu da false exclusivități mai multor jurnaliști. Îți vei atrage antipatia lor pentru că informația pe care unul dintre ei credea că o are în exclusivitate apare pe alt site. Concurența, ca în orice domeniu, e importantă și în jurnalism.
  • În plus, identifică jurnaliști de încredere pe care vrei să-i contactezi și alături de care să construiți o relație profesională. Dă-le update-uri din când în când legate de ceea ce faceți, chiar dacă nu sunt subiectul unei știri. Documentează-te foarte bine înainte să contactezi jurnaliști. Vezi dacă au mai scris pe domeniul tău, dacă abordează astfel de subiecte și de ce ar fi interesant pentru ei. Nu da mail-uri la întâmplare către 5 jurnaliști din redacție.

Simpla existență a unei companii nu e o știre. Informația trebuie să fie interesantă. Fie că vorbim de rezultate foarte bune, o poveste personală atrăgătoare sau de originalitate. Dacă un jurnalist hotărăște să nu scrie despre tine, nu te supăra. Nu e obligat să facă asta. Dacă nu există varianta asta, poți plăti pentru a apariții, prin advertoriale sau conținut nativ, dar va trebui să investești destul de mult pentru asta.

Dacă un jurnalist a decis să publice povestea afacerii tale, ajută-l la rândul tău printr-un share pe Facebook sau pe pagina companiei tale. Dacă ai posibilitatea, poți investi în promovarea pe Facebook a articolului pentru a ajunge la cât mai mulți oameni relevanți pentru tine. Spre deosebire de tine, jurnalistul nu știe targetul exact căruia te adresezi și va promova, în eventualitatea în care o face, către audiența sa specifică.

Câteva sfaturi utile

  • Fii activ în grupurile de antreprenori, răspunde la întrebări sau prezintă ceea ce faci. De multe ori, jurnaliștii din nișa antreprenoriatului se uită către grupurile de Facebook pentru a face o selecție rapidă de subiecte pe care să le abordeze.
  • De asemenea, dacă ai această capacitate, poți propune ca tu să scrii un articol pe un site specific, din domeniul tău de expertiză. Majoritatea site-urilor de nișă acceptă articole scrise de antreprenori și ele sunt utile comunității. Ca să primești trebuie să dai și tu ceva.
  • Un secret al presei locale e că apreciază subiectele care pot fi descrise prin expresia “Românul care”. Pentru că publicul reacționează la mândria națională, de multe ori presa va promova articolele cu un titlu care e despre un român care a făcut lucruri excepționale. Nu te lăsa surprins de acest lucru și nici nu te supăra. Profită de pe urma acestui lucru. Contează mult ceea ce ai făcut personal și profesional până acum.
  • Sub nicio formă nu fi dintre cei care cer textul jurnalistului înainte de publicare pentru că nu ești specialist în domeniul acesta. Dacă e un text foarte tehnic sau despre tehnologii complicate, oferă-te să oferi asistență pe anumiți termeni de specialitate. Dacă vei cere textul înainte, de multe ori vei fi refuzat și vei câștiga antipatia jurnaliștilor.

Mulțumesc, eu am fost Vlad Andriescu. Aștept să îmi dai un mail să îmi povestești despre afacerea ta pe vlad@start-up.ro!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail