Ce trebuie să știi despre networking pe LinkedIn

Fie că ești angajat, fie că ești antreprenor, LinkedIN poate deveni un aliat de încredere în ceea ce privește rețeaua ta de contacte. În cursul următor, vei învăța să îți pui la punct profilul, să intri în contact cu alte persoane din domeniile tale de interes într-un mod neintruziv și cum să profiți de funcționalitățile platformei.

LinkedIn este o rețea de socializare pentru profesioniști care, folosită cum trebuie, poate deveni o unealtă foarte puternică. 

3 elemente principale legate de networkingul pe Linkedin

În primul rând, trebuie să ai un profil profesionist și complet, care să atragă oamenii către tine. Elementele de bază sunt 3:

  • poza de profil (care trebuie să fie o poză profesionistă),
  • headline-ul (titlul care îți apare lângă acea poză de profil – multă lume nu știe că acel headline poate fi modificat și poți adăuga cuvinte cheie, cuvintele care prezintă specalitățile tale ca antreprenor sau ca specialist într-o anumită corporație)
  • URL-ul, acel link care duce oamenii către profilul tău de LinkedIn. Acela trebuie customizat și făcut să arate cât mai curat.

Pe lângă cele 3 elemente de bază ale profilului, v-aș recomanda să investiți timp în rezumatul vostru, acel zis ”summary”, care trebuie să fie profesionist, dar poate și un pic informal, să atragă oamenii către profilul vostru.

În același timp, să vă folosiți de resurse adiționale: adăugați video-uri de pe YouTube, prezentări, slide-uri, orice fel de pliante și orice fel de lucru care vă promovează pe voi, ca și persoană în acea corporație sau start-up-ul vostru.

Toate astea vor adăuga un altfel de conținut care poate fi consumat și digerat de vizitatorii profilului vostru.

Conectarea cu ceilalți

Dacă nu vreți să plătiți membership la LinkedIn și vreți să trimiteți mesaje oricui, oricând, trebuie să vă conectați cu ei pe plaformă. Ca să faceți asta, trebuie să trimiteți o cerere de conectare.

Primul meu sfat este ca niciodată să nu lăsați mesajul standard de la LinkedIn pentru că oamenii se vor prinde că nu ați investit timp în a le cerceta profilul și în a încerca să stabiliți o relație sinceră. Vă sfătuiesc să scrieți 2-3 propoziții sincere în care menționați ceva ce ați găsit prin profilul lor, de ce vreți să vă conectați cu ei și încercați să găsiți un punct comun. De cele mai multe ori, din experiența mea, oamenii nu refuză conexiuni pe LinkedIn pentru că, de obicei, oamenii prezenți pe această platformă sunt deschiși către noi conexiuni.

Un ultim sfat ar fi să vă folosiți de grupurile de LinkedIn, pentru că dacă sunteți membru al unui grup de mai mult de 30 de zile, puteți să trimiteți mesaj oricărui membru al acelui grup, fără a fi conectat cu el.

Dacă, spre exemplu, aveți un start-up și găsiți un grup de start-up-uri pe LinkedIn, puteți foarte ușor să contribuiți pe acel grup, să împărtășiți părerile și după 30 de zile puteți să dați mesaj oricui. Dacă ați contribuit cum trebuie, atunci persoana respectivă poate v-a observat deja și deja ați construit un oarecare raport, persoana respectivă știe cine sunteți.

Networking eficient pe LinkedIN

Vă încurajez să publicați articole pe LinkedIn. Dacă aveți cât mai multe conexiuni, în momentul în care publicați un articol, toate aceste conexiuni vor primi o notificare în acest sens. Spre exemplu, dacă aveți un start-up și aveți 50 de investitori ca și conexiuni, în momentul în care publicați un articol care este relevant pe start-up-ul vostru și oamenii vă și promovează, toți acei investitori vor primi notificarea spunându-le că acest articol a fost publicat. În felul ăsta vă extindeți branding-ul și vă faceți mai cunoscuți, doar prin publicarea unui articol.

În al doilea rând, Gmail are un plug-in destul de interesant. Se numește Rapportive și în momentul în care îl instalezi, îți va căuta adresa de email a persoanelor cu care comunici și îți va aduce în partea dreaptă a ecranului un scurt rezumat al profilului lor de LinkedIn. În felul acesta, vă puteți conecta cu fiecare persoană cu care comunicați, doar apăsând un buton. Vă extindeți profilul pe LinkedIn, vă extindeți network-ul de pe LinkedIn, fără să depuneți un efort suplimentar prea semnificativ.

Cam asta a fost pentru moment, eu vă recomand din tot sufletul să încercați LinkedIn, să investiți timp în a folosi platfoma pentru că, după cum am spus, poate fi o unealtă extrem de puternică atunci când vine vorba de networking.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail