Cum găsești motivația optimă? (2)

Motivația se manifestă în privința lucrurilor pe care le consideri importante - nu în direcția indicată de altcineva. Cum înțelegi mai bine factorii care te mobilizează? Află din cursul lui Rareș Manolescu:

Care sunt lucrurile care motivează? Ei bine, răspunsul este strâns legat de nevoile noastre psihologice de bază.

Care sunt cele 3 nevoi psihologice de bază?

  1. Nevoia de autonomie, pe care o poți vedea la copii, spre exemplu, atunci când ei încearcă de când sunt mici să facă lucruri singuri. Pe lângă faptul că e vizibil acest comportament la copii, el este și dovedit, validat de 40 de ani în întreaga lume. Avem o nevoie firească noi ca oameni să simțim că facem lucruri din propria inițiativă, să simțim că avem de ales, să simțim că avem libertate. În momentul în care ni se încalcă aceste nevoi, începem să nu ne simțim bine și devenim demotivați sau ne deconectăm de ceea ce facem.
  2. Nevoia de conectare care înseamnă două lucruri: pe de o parte, nevoia de a ne conecta la oameni, de a avea o relație onestă, de a ne simți respectați și de a respecta și noi. O putem vedea și la copii: nevoia de a intra în contact cu părinții, de a găsi fețele oamenilor, nevoia de a fi ținuți în brațe. Această nevoie rămâne pe parcursul vieții, dar se transformă: din nevoia de a fi ținuți în brațe, trecem la nevoia de a avea relații sincere cu cei din jur. În momentul în care simțim că nu există respect reciproc, începem să ne deconectăm. A doua modalitate prin care ne exprimăm nevoia de conectare este nevoia de a simți că facem ceva cu sens, care are însemnătate și care are logică. Ceea ce înseamnă că dacă o persoană, în activitatea zilnică, primește o sarcină și are senzația că acea sarcină este irelevantă pentru ea, nu va depune efort atât de mare pentru că nu simte că va contribui la ceva. Atunci, trăim cu această nevoie pe care continuu o punem în față în relațiile cu ceilalți.
  3. Nevoia de competență, de a ne simți competenți, capabili să ducem la bun sfârșit sarcinile. Poate te-ai întrebat de ce când sunt mici, copiii se chinuie să umble în două picioare, deși poate le-ar fi mai ușor în 4, și poate crezi că încearcă să îi imite pe adulți. Nu e suficient, copiii când sunt mici nu primesc sarcini de la părinți, ci din contră, caută singuri, nu se descurajează, experimentează. Avem o nevoie firească de a crește, de a ne dezvolta și de a câștiga în permanență activități noi. Ea, în principiu, se transmite de-a lungul vieții, dar se poate întâmpla ca la vârsta adultă să nu mai fie la fel de puternică. Se poate întâmpla ca oamenii în perioada tinereții sau în perioada primilor ani de muncă să acumuleze frustrări pentru că atunci când învățau, au primit un feedback nepotrivit, nu au fost ajutați, au fost lăsați singuri și atunci s-au descurajat, nu mai simt o bucurie din a crește și a învăța. O să spună: ”eu nu am nevoie să fac asta, nu mai am nevoie să îmi explice nimeni nimic, eu le știu pe toate”. Asta arată că această nevoie psihologică de bază a fost subminată, a fost sabotată de-a lungul timpului.

Răspunsul corpului nostru la aceste 3 nevoi psihologice este foarte interesant, ele nu sunt doar inventate sau puse pe hârtie ca să arate frumos. Momentul în care cele 3 nevoie psihologice ne sunt satisfăcute în fiecare zi de către mediul în care trăim, de către noi căutând să simțim aceste nevoi (autonomie, conectare, competență), simțim o stare de bine, ne simțim împliniți, ne simțim echilibrați și simțim o conectare la ceea ce facem.

Finalul poveștii este următorul. Îți reamintesc ultima întrebare a călătorului către personajul care tăia lemne: ”Nu vă supărați, nu înțeleg de ce nu vă opriți ca să ascuțiți dinții fierăstrăului pentru că sunt foarte tociți și după continuați să tăiați lemne. Nu ar fi mai simplu pentru dumneavoastră? Ați depune mai puțin efort.” Tăietorul de lemne, fără să se oprească din tăiat, spune: ”Nu am timp să mă opresc să ascut dinții fierăstrăului că trebuie să tai lemne.”

Te invit să te gândești la acest răspuns pentru că acesta reflectă o realitate. Manageri sau antreprenori pe care îi cunosc îmi spun, într-un fel sau altul, exact acest lucru. ”Nu am timp să stau să mă educ, să îmi explorez mie tipare, valori, convingeri, intenții, pentru că trebuie să conduc business-ul.” Dacă îți propui să iei ceva din aceste 3 idei pe care ți le-am prezentat, invitația mea este ca măcar povestea aceasta să ți-o aduci aminte și din când în când să te întrebi, atunci când ești în vârtejul evenimentelor, dacă nu cumva tu tai lemne cu un fierăstrău care are dinții deja tociți și poate e cazul să te oprești, să îți ascuți dinții întrebându-te ”cine sunt eu? Care e motivația mea? Cum privesc lumea? Ce își doresc oamenii mei? Unde ar trebui să fac schimbări?” și după aceea să continui. Câteodată, s-ar putea să observi că dacă te oprești câteva minute, ore, să iei o gură de aer, s-ar putea să te ajute mult mai mult decât dacă vei continua să tai lemne cu un fierăstrău tocit.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail