Finanțat prin crowdfunding. Interviu cu Luca & Călin, fondatori Blinkr

BLINKR este un accesoriu destinat bicicliștilor și nu numai. Se poate prinde fie direct de spatele utilizatorului, fie de bagajul acestuia și poate fi controlat cu ajutorul unui set de butoane prinse de ghidonul bicicletei. Luca și Călin, fondatorii companiei, ne-au povestit în interviul următor despre experiența campaniei de crowdfunding pe Startarium. Descoperă mai multe în interviul de mai jos:

Povestea BLINKR

C: BLINKR este un produs pentru semnalizare destinat bicicliștilor și nu numai, poate fi folosit și de cei care merg pe trotinetă sau longboard. Este un dispozitiv care are două săgeți de led-uri și semnalizează în funcție de cum se înclină biciclistul în trafic sau cu ajutorul unui set de butoane plasate pe ghidon.

L: Ideea ne-a venit după ce am fost într-o competiție, un accelerator de idei, Innovation Labs, și lucram la o haină pentru DJ. Foarte multă lume ne-a spus că e o idee interesantă, dar nu avem o piață destul de largă pentru așa ceva. În momentul acela, eu și Călin ne-am retras puțin într-un colț și am început să discutăm probleme pe care le mai întâmpinăm în viața de zi cu zi. Fiind amândoi bicicliști, am zis că nu prea suntem băgați în seamă în trafic, nu ni se acordă respectul cuvenit și ar trebui să facem un device pentru așa ceva. În mijlocul competiției am pivotat, am creat dispozitivul în 9-10 ore și l-am prezentat în fața juriului.

Drumul de la idee la afacere

L: Căutam să ne facem o idee un pic mai bună despre unde e piața noastră, unde ne situăm și care ar trebui să fie atitudinea față de clienți. Acum suntem un pas mai în față, am apucat să ne conectăm cu clienții și cu potențialii clienți să aflăm care sunt problemele lor, care sunt dorințele și cum ar vrea ei să modifice produsul. Acum dezvoltăm al treilea prototip, care va fi și produsul final, iar în următoarea perioadă vrem să atragem atenția investitorilor pentru a porni o linie de producție la un nivel mai mare și să începem să îl comercializăm în magazine de biciclete și online.

Provocările de pe parcurs

L: Cea mai mare provocare a fost birocrația de care ne-am lovit pentru că noi, fiind încă minori, în momentul în care am pornit campania de crowdfunding, nu puteam să ne înființăm un SRL, cel puțin nu pe numele nostru. A trebuit să apelăm la părinți, aici a fost o întreagă nebunie de documente, certificate, contracte de comodat și s-a extins durata până pe la vreo 3-4 săptămâni pentru înființarea unui singur SRL.

C: E greu să îți zic o provocare pentru că au fost mult mai multe. Lipsa experienței a fost un mic dezavantaj, dar cred că printre cele mai puternice a fost promovarea. Pe la sfârșitul campaniei ne-am dat seama că am fi putut aborda alte strategii de promovare pe care o să le folosim ulterior, dacă o să avem nevoie sau dacă o să trecem la o etapă de vânzare.

Planuri de viitor

C: Suma pe care am strâns-o urmează să o folosim pentru dezvoltare și prototipare, pentru a livra cele 11 bucăți comandate prin crowdfunding și pentru tricouri, stickere și alte merch-uri promise în campanie. Feedback-ul primit de la primii 11 utilizatori va fi folosit pentru schițarea de la 0 a următorului BLINKR, care va fi mai bun și va fi creat pe baza a ceea ce ne spun primii clienți. Vrem să lansăm în primăvara lui 2018.

Motivul pentru care au ales crowdfundingul

L: Ne-am gândit și la o finanțare în stil clasic sau cu un business angel, dar ne-am gândit că crowdfunding-ul ne-ar valida și ceea ce căutam la acel moment, adică validarea publicului. Să știm că produsul nostru e dorit de cineva, ca să nu pierdem ulterior bani, timp și energie. Practic, crowdfunding-ul prin platforma Startarium ne-a ajutat să ne stabilim un pic mai bine cu picioarele pe pământ.

Obiectivele campaniei

C: În campania de crowdfunding am intrat cu obiectivul de a ne crea o bază de oameni, primii testeri, pe baza cărora noi să primim feedback ca să putem îmbunătăți produsul cât de mult posibil. Al doilea obiectiv a fost să strângem banii necesari producției.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum

C: Cea mai sinceră recomandare ar fi să nu se gândească la ce o să iasă după ce își face start-up-ul, ci să se gândească la pasiunea lui, să caute un domeniu apropiat și un domeniu care el simte că are nevoie de o schimbare, așa cum a fost în cazul meu cu Luca. Ambii suntem bicicliști, știm care sunt problemele și am zis că vrem să ne ajutăm pe noi și să îi ajutăm și pe restul.

L: În primul rând, dacă ești un antreprenor foarte tânăr, ți-aș recomanda să te asiguri că ideea ta e ceva ce chiar vrei să implementezi.  După, ți-aș recomanda crowdfunding-ul ca să te asiguri că e o idee în care cred și oamenii din jurul tău. Pentru noi, asta a însemnat crowdfunding-ul și la fel ar trebui să însemne și pentru cei care aleg Startarium. Banii sunt doar mijlocul prin care ajungi la finalitatea produsului, dar dacă știi că oamenii chiar vor acel lucru, o să îți dea banii în avans.

C: Nu știam foarte bine cum funcționează crowdfunding-ul până să încep, am citit foarte puțin, am văzut și pe alte platforme cum cresc alte idei, dar să ai o idee proprie pe o astfel de platformă este o experiență absolut diferită. Sfatul meu pentru antreprenori ar fi să își urmeze pasiunile, să nu se lase bătuți și chiar dacă o să întâlnească situații dificile, să continue, pentru că asta înseamnă să fii antreprenor.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail