Interviu cu Nadia Tataru, co-fondatoare Itsy Bitsy

Itsy Bitsy este singurul post de radio pentru familie cu muzica, divertisment, parenting si tips&tricks din România. Povestea sa începe la finalul anului 2005, la inițiativa Nadiei Tătaru, care a împărtășit cu noi informații despre primii ani ai radioului și provocările acestora.

Cum a apărut dorința de a deveni antreprenor

Dorința mea de a fi antreprenor a existat mereu în mine, dar nu știam de existența ei. Soțul meu a activat lucrul acesta pentru că el a devenit primul antreprenor din familie și apoi a apărut oportunitatea, nevoia noastră de părinți de a crea un mediu mai sigur educațional și creativ pentru copiii noștri. Am văzut că nevoia asta o au toți părinții din jurul nostru și că trebuie să acționăm, să facem ceva în acest domeniu.

Povestea Itsy Bitsy

Povestea Itsy Bitsy a început într-o vară în 2003 când eu eram însărcinată cu băiatul, iar fetița avea deja 2 ani, eu începusem să merg la serviciu, iar Maria rămânea acasă cu bona. Cât am stat acasă și cât a stat cu bona am observat pur și simplu schimbări de comportament în funcție de activitățile ei: dacă servește televizor sau nu, dacă este antrenată în joacă cu un om mare sau dacă este lăsată de izbeliște.

Din nevoia noastră și din nevoia celorlalți părinți, am zis să formăm un mediu care să fie jucăuș pentru copii, să simtă prietenia și joaca, dar să fie educativ, sigur, să nu aibă reclame la tot felul de lucruri care nu sunt sănătoase pentru ei. Un mediu care să le lase liberă imaginația, un mediu care să inspire la creativitate. Am stat și am căutat, iar în final am ales radio, poate și pentru că eu și soțul meu aveam experiență de vreo 5 ani în televiziune: eu am fost reporter și el director de imagine. Nu știam nimic despre radio, dar știam că este un lucru bun pentru copii și pentru părinții lor.

Idee versus plan de business: ce a contat mai mult

99% idee măreață și 1% un plan de afaceri bine conturat. Și eu și soțul meu am crezut foarte mult în idee, am fost aliniați minte – trup – suflet cu ideea noastră, am pus toată pasiunea în idee și toți banii pe care îi aveam. Am întrebat oameni din piața de radio cam cât ar costa, am fost oarecum pregătiți, dar am depășit acele sume. A contat ideea, a contat susținerea oamenilor din jurul nostru.

Ce înseamnă un business în radio

Un business în radio e destul de complex pentru că trebuie să ai ideea, să știi ce vrei să faci și cărui public vrei să te adresezi. Trebuie să ai răbdare pentru că ceea ce vrei să faci necesită aprobare, o licență CNA, după care trebuie autorizații tehnice. Nu poți să te extinzi când vrei tu pentru că CNA-ul și ANCOM-ul sunt cei care decid cât de extinzi, când și cum. În afară de aceste organisme, mai sunt și foarte multe organizații cu drepturile de autor, trebuie să faci contracte cu textieri, interpreți, producători și așa mai departe.

Avem clienți ascultători de radio (B2C – business to consumer) și sunt 2 categorii, părinți și copii, care vor lucruri diferite. Radioul se consumă gratuit, drept pentru care mai avem o categorie de public: publicul de business, publicul care investește în publicitatea de la radio și care ne dau banii ca noi să existăm.

Principalele provocări

Cea mai mare provocare a fost criza financiară din 2009 care ne-a afectat foarte mult și ne-am pus problema să închidem. A durat vreo 3 ani cred, dar am continuat așa pe supraviețuire, ne-am reinventat. Altă provocare a fost găsirea echipei și a rămas o provocare pentru că în meseria asta de om de radio pentru copii și părinți ai nevoie de mai multe specializări decât în alte locuri.

Trebuie să se îmbine calitățile unui bun jurnalist și calitățile unui bun pedagog, cunoștințe de psihologia copilului și să știi să te joci isteț cu copiii, să faci o educație prin joc. Toate componentele astea nu prea le găsești nicăieri și atunci a trebuit să specializăm noi oameni. Dacă mai punem și partea tehnică de umblat cu degetele prin butoane, devine un pic greu.

Ce înseamnă Itsy Bitsy în prezent

La aproape 12 ani de la lansare, Itsy Bitsy înseamnă în continuare un mediu sănătos, sigur, creativ, educativ pentru copii. Așa am fost de la început și vom fi în continuare. Itsy Bitsy emite de 12 ani în București și pe parcursul timpului am câștigat licențe și ne-am extins cam în jumătate din țară.

Acum emitem în 21 de orașe mari, avem o platformă online itsybitsy.ro unde ascultătorii noștri găsesc podcast-uri dacă ratează vreo emisiune și pot citi foarte multe reportaje. Facem evenimente pentru copii și părinți, iar mai mult decât atât, am dus conștientizarea asta la nivel de simbol național și am transformat Ziua Copilului în Ziua Copilului împreună cu părinții, oferind tuturor o zi liberă. 1 iunie este de fapt un simbol pentru părinți să nu uite să petreacă timp de calitate cu copilul în fiecare zi. Am reușit să facem un lucru care pare imposibil la prima vedere.

Ne-am dus la CNA și le-am spus așa: „Ați făcut o treabă foarte bună acum 6-7 ani când ați băgat cartoanele alea cu „Mâncați fructe și legume”, „Beți 2 litri de lichide pe zi”, numai că a fost și un lucru advers la treaba asta. Oamenii s-au dus foarte mult pe sănătatea fizică, au uitat și de sănătatea sufletului. Ar fi bine să băgăm încă un anunț: „Pentru sănătatea copilului dumneavoastră, petreceți cât mai mult timp cu el”. 

A fost un moment în care toți au zis: „Wow, votăm pentru!”. Și pentru noi a fost un succes, dar cred că asta era o nevoie a tuturor și noi am avut curajul să ne uităm în acea direcție și să o punem pe masă. Din tot ce am spus până acum pare că avem foarte multe proiecte și suntem o echipă numeroasă. Ei bine, nu...suntem 25 de oameni, puțini, dar inimoși, cu suflet mare, muncim de dimineața până seara.

În afară de această echipă, avem foarte mulți colaboratori benevoli care ne susțin în proiectele noastre și avem zeci de psihologi, bloggeri de parenting, vedete, ONG-uri și medici. Am creat în jurul Itsy Bitsy o comunitate foarte diversă de oameni care chiar susțin gândul frumos de a forma o lume și un mediu sănătos pentru copii, în care să se dezvolte și să înflorească.

Planuri de viitor

Un singur plan de viitor avem și pe care vreau să îl mențin: să fim o echipă aici la radio Itsy Bitsy. O echipă vie și prezentă care se uită la activitatea societății și acționează în consecință. E un plan de viitor de care vreau să mă țin.

Recomandări pentru antreprenorii aflați la început de drum

Recomandările mele pentru un antreprenor aflat la început de drum ar fi așa: să își dea răspuns la ce îi place să facă, care e pasiunea lui și în dreptul acestui lucru să construiască. Asta îl va încărca de energie și nu îl va epuiza. E nevoie de multă muncă în antreprenoriat.

Un al doilea lucru: să construiască un business care să susțină viața. Dacă pui energie într-un business care îmbunătățește viața celorlalți oameni, lucrurile astea curg și se întorc la tine, se creează un flux. E important să se întrebe la început cum business-ul susține viața.

Un al treilea lucru: să caute să adauge valoare în orice ar face pentru că succesul și banii sunt o consecință. Dacă oferă ceva valoros societății, succesul și banii vin.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail