Interviu cu Octavia Cutuș, ‎Head of Wealth Management ING Bank Romania

Octavia Cutuș crede că una dintre cele mai mari oportunități de învățare pe care le-a avut a venit din partea mentorilor și colegilor. Descoperă din interviul de mai jos ce lecții a descoperit pe parcurs:

Cum a apărut dorința de a lucra în sectorul bancar

Cred că a apărut în facultate, deși pot să spun că întotdeauna am fost atrasă de partea asta de logică, de cifre, de sisteme și tot ce au presupus ele. Facultatea de Cibernetică mi-a oferit o deshidere către zona asta de piețe financiare. Lucrarea de licență pe care am avut-o a fost în domeniul burselor piețelor de capital.

Lecțiile învățate pe parcurs

Au fost, desigur, lucruri pe care le-am învățat și cred că ele ar putea fi legate de 3 aspecte. Am învățat foarte multe lucruri despre oameni, despre ceea ce înseamnă respect și despre riscuri. Trebuie să fii deschis că de la oricine poți să înveți ceva, dacă dorești într-adevăr lucrul ăsta.

Oamenii sunt foarte importanți și doar cu ei poți să faci lucruri mai mari, să construiești. Am fost cumva norocoasă pentru că am avut șansa să am mentori și colegi de la care am putut să învăț foarte multe.

Dacă e să vorbim despre riscuri, am învățat că dacă vrei să obții ceva, trebuie să ieși, în primul rând, din zona ta de confort. Ăsta e un lucru dificil și în momentul în care o faci, în secunda a doua te gândești de ce ai făcut acel lucru, ai un moment de panică. Eu am reușit de fiecare dată să depășesc momentul acela de panică și să găsesc resursele necesare pentru a merge mai departe. Satisfacția pe care o obții este infinită. Încă o lecție pe care am învățat-o: respectul.

Când zic respect, zic în primul rând respect pentru principiile tale. E bine să ai niște principii solide în viață și pe care să le respecți, chiar dacă uneori ți se pare că din punct de vedere financiar ai ceva de pierdut. Eu am preferat să rămân fidelă principiilor mele și cred că pe termen lung, ai de câștigat.

Cele mai mari provocări întâlnite până acum

Cred că una din cele mai mari provocări este aceea de a convinge pe cei din fața ta că nu ai o rețetă de succes care să se aplice tuturor și că totul trebuie adaptat în funcție de așteptările lor, de deschiderea lor pentru risc, de orizontul lor investițional, de situația lor financiară. Practic, fiecare client este unic și trebuie să ai grijă să adaptezi foarte bine pachetul tău de produse și servicii pentru nevoile lor.

Ce este ”private banking”

Private banking-ul presupune un set de servicii și produse, accesul la informații, dar cel mai important lucru este accesul la un relationship manager dedicat, care îți poate oferi acces la orice înseamnă produs financiar, îți poate da informațiile necesare atunci când ai nevoie de ele. Și cum timpul este o resursă importantă pentru clienții noștri, este unul din cele mai apreciate avantaje pe care le presupune accesul la serviciul de private banking.

Cine are acces la ”private banking”

În general, serviciile de private banking sunt accesibile pentru clienții care au niște disponibilități financiare și există o limită minimă pentru care pot fi accesate astfel de servicii. Ea diferă de la o instituție financiară la alta, dar cred că ceea ce este mai important dincolo de această limită, este deschiderea clienților către produsele de investiții.

Sfaturi pentru antreprenorii la început de drum

Cel mai important mi se pare acela de a nu se teme de eșec. Sunt foarte multe exemple în jurul nostru de antreprenori care au reușit datorită perseverenței și determinării pe care au avut-o și datorită faptului că nu s-au lăsat influențați de primul ”nu” pe care l-au primit.

Aș vrea să dau un citat care mie îmi place foarte mult: ”Succesul nu este final. Eșecul nu este fatal. Ceea ce contează într-adevăr este curajul de a continua”. Ăsta este lucrul care mi se pare cel mai important, până la urmă, învățăm din greșeli și trebuie să mergem mai departe, să înțelegem ce am făcut greșit. Dacă noi nu credem în ideile noastre, cum ar putea ceilalți să creadă în ele?

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail