Interviu cu Dragoș Anastasiu, fondator Eurolines România

Eurolines este cea mai mare companie de transport internațional din țară, fondată de Dragoș Atanasiu în anii '90. În opinia lui, o afacere sustenabilă are la bază pasiune, atitudine și competență. Descoperă povestea Eurolines în interviul de mai jos:

Cum a apărut dorința de a fi antreprenor

Dorința de a deveni antreprenor a apărut cumva inconștient. Eu sunt de meserie medic, după ce am terminat facultatea în Germania am lucrat ca medic într-un spital și printr-o întâmplare am început să ajut o cunoștință din România în zona de transport cu autocarele.

Despre alegerea de a face afaceri în România

România este o țară care îți oferă nenumărate oportunități, este o țară extraordinară pentru oameni cu inițiativă, cu spirit antreprenorial. Totodată, este o țară în care ai zilnic un story.

Nu e valabil numai pentru antreprenori, e în general. Când ești pe stradă, în trafic, când te duci la magazin, indiferent ce faci – este un story. Vii acasă și spui ”Hai să îți spun ce mi s-a întâmplat.” Aceste story-uri sunt și provocări în același timp. Germania, spre exemplu, este o țară care îți oferă foarte mult respect, oamenii sunt îmbibați cu respect. Statul respectă cetățenii, cetățenii se respectă între ei, partenerii de business la fel.

Aici, în România, nu există foarte mult respect, din păcate, și asta provoacă foarte multe challenge-uri. Cu atât mai mult, sentimentul de bucurie atunci când realizezi ceva te face să te simți mândru de tine și de echipa ta. Dacă nu ar fi provocările astea, ar fi ca în Germania.

Acolo respectul este maxim pentru că lucrurile se desfășoară într-un anumit fel ani de zile, poți să îți calculezi pensia când ai 20 de ani și știi exact că o vei primi, poți să calculezi absolut orice, totul este predictibil și nimic nu e fun. Pe mine, România mă încarcă de bucurie.

Cele mai mari provocări întâmpinate

Provocarea principală pe care o avem în România în mod deosebit este legată de oameni și de mindset-ul lor. Nu e ușor să găsești oamenii potriviți care au aceleași valori și care cred în aceleași valori în care crezi tu, care aderă la viziunea pe care o ai tu și se aliniază la această chestiune. Suntem un popor care avem foarte puțină încredere, iar lipsa de încredere duce la faptul că nu putem să facem echipă.

Asta e cea mai mare provocare pe care o avem zi de zi. O altă provocare pe care o avem este lipsa de competență de care ne izbim în general. Sistemul educațional nu mai generează oameni competenți și oameni cu mindset-ul de care avem nevoie. E o problemă de cunoștințe și de atitudine, de mindset. În general, provocările sunt legate de oameni, nu de finanțări sau chestii de genul ăsta. Bineînțeles, nimic nu e ușor, dar dacă lucrurile ar fi ușoare, nu ar mai fi antreprenori pe lumea asta.

Povestea Eurolines

M-am întors începând să fac o linie de autocare între București și Frankfurt cu cea mai mare firmă de transport din Europa la momentul respectiv. De la un autocar, apoi 2-3, am intrat pe un val. Oricâte agenții deschideam, ele se umpleau cu călători, oricâte autocare puneam pe stradă, ele se umpleau cu călători.

Eu m-am dus pe acel val fără să știu aproape nimic despre economie, antreprenoriat, management, transporturi sau turism. Lucrurile au venit încet-încet, până când a căzut valul prin 2007, înainte de acea criză. La un moment dat mi-am dat seama că atât am știut, mai multe nu știu.

Impasul crizei financiare

Am luat niște oameni din afară care să mă învețe și să preia ei, eventual. Au fost niște încercări în sensul ăsta, oamenii au făcut câteva lucruri bune pe care eu nu le-aș fi făcut, au făcut și niște greșeli care nu mai contează, am pierdut niște bani.

M-am reîntors eu după o perioadă, dar lucrurile se puseseră pe o altă șină, începuseră restructurarea, spargerea business-ului pe mai multe companii. Pentru că am făcut câteva lucruri înainte de acea criză, perioada noastră de super dezvoltare a fost din 2010 și până acum. În 2010 criza a trecut și tot ce era, era normalitate. Foarte multă lume a rămas în ideea că e criză.

Eurolines în 2017

Suntem acum la 21 de companii și la un rulaj de anul acesta, probabil atingem 130-140 de milioane de euro, sunt 750 de suflete aici zi de zi care trudesc și de care sunt foarte mândru. Ne-am dus din transporturi în turism, tot felul de transporturi, din turism ne-am dus în hotelărie, apoi în IT pentru că aveam nevoie de tehnologie în ceea ce privește turismul.

Planuri de viitor

Eu cred că la momentul de față putem să dublăm ce avem pe aproape aceeași structură. Asta e miza acum, să folosim ce am creat ca să umplem cu și mai multă treabă. Această țară oferă oportunități incredibile celor care au inițiativă. Noi am avut, am făcut și acum trebuie să de consolidăm. Piața se consolidează, ne ajută momentul și creștem în această zonă.

Ce am încercat noi să facem este să avem un grup de firme care să se susțină unele pe altele, dar care să se și deschidă în exterior, să nu facem business numai noi între noi. Să vă dau un exemplu: să aducem străini în România din punct de vedere turistic, nici măcar nu am început, deci avem loc să ne dezvoltăm. De fapt avem câteva zeci de mii, dar înseamnă puțin pentru o țară, mai ales când porți brand-ul numărul 1 mondial.

Pe zona asta se deschide o oportunitate foarte bună, mai ales că România începe să își schimbe imaginea turistică. Am început să investim în partea de hotelărie în Transilvania și în Deltă pentru că astea sunt zonele care, după părerea mea, au cel mai mare potențial. Avem legături cu avionul peste tot, trebuie numai să fim prezenți acolo. Cifrele din primele luni ne arată că putem să facem chestia asta.

Importanța unui business plan

E obligatoriu. În primul rând, trebuie să îți definești obiectivele, din punctul meu de vedere. Eu nu am mai văzut sportivi de performanță care se duc la olimpiadă fără să aibă un obiectiv bine stabilit. Nu merge cu ”hai să vedem ce iese”. Nu funcționează așa.

De asta trebuie să existe un business plan, care nu înseamnă altceva decât niște obiective clare și un ghidaj de care ai nevoie. Mie nu mi-a spus nimeni să îl fac și nu am avut mentorat, acum există. Mi-am dorit de foarte multe ori să am pe cine să întreb, mi-am dorit de multe ori să am un șef, să ia altcineva deciziile. Oricum, lucrurile astea există și se pot face.

Factorii care stau la baza unui business sustenabil

Pasiune, atitudine și competență. După aia, e simplu. Ele ies. Și mai trebuie ceva: noroc. Trebuie și puțin noroc. Eu am avut foarte mult noroc, iar norocul meu a fost că am reușit să bag mai multe goluri decât am primit. Prin prisma lipsei de competență, care s-a resimțit la un moment dat, am primit multe goluri.

Mesaj pentru antreprenori

Eu sunt de găsit relativ ușor, dragos.anastasiu@eurolines.ro, sunt și pe Facebook.

Principala chestiune în care eu cred este că putem schimba țara asta. Chiar putem. Și cred că o țară se schimbă de la câțiva oameni în general. Acei oameni trebuie să își pună mintea cu această chestiune. Totul pleacă de la schimbarea de mindset.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail