Interviu cu Bogdan Tudor, fondator Startech Team

Startech Team oferă servicii de suport IT și un software propriu de management bazat pe automatizarea proceselor specifice, pe inteligenţa artificială şi pe chatbots. Descoperă povestea companiei de la Bogdan Tudor, fondatorul Startech Team.

Dorința de a deveni antreprenor

Evoluția mea către antreprenoriat a venit oarecum natural atunci când am descoperit o nișă. Am călătorit în Statele Unite și am auzit de serviciul de externalizare. M-am uitat la noi, nu făcea nimeni și am crezut că e o idee foarte bună. În 2001 când am început, s-a dovenit a nu fi o idee chiar atât de bună, pentru că piața nu era pregătită pentru externalizare.

Tipurile de antreprenori 

Cred că sunt mai multe tipuri de antreprenori, dar sunt puțini cei care au norocul să reușească altfel, să spunem. Antreprenoriatul autentic, în care nu știi pe nimeni, nu ai contracte cu Statul, lucrezi doar în mediul privat, presupune foarte mult efort astăzi și asta este ce se vede mai puțin. Noi vedem niște modele neautentice, din păcate, și avem uneori impresia că e mai ușor decât este de fapt. Presupune imposibilitatea de a te deconecta, dar e ceva foarte plăcut. Eu nu simt că muncesc.

O zi de lucru din viața unui antreprenor

Când am început antreprenoriatul, am început să mă trezesc la ora 5, la ora 6 deja făceam ceva, indiferent ce. La ora 8 și astăzi sunt la birou și plec de la birou, din păcate, la ora 21-22. Sunt încă la nivelul în care nu pot să mă rup de la birou înainte. Vorbim de 12, 14 și uneori 16 ore pe zi.

Cea mai mare provocare întâlnită

Cunoștințele de afaceri au fost cele care m-au limitat în primii ani de la început pentru că am compensat o perioadă prin cunoștințele tehnice și de operațiuni. Însă, nu știam marketing, nu știam vânzări, nu aveam cunoștințe financiare, nu știam ce înseamnă o balanță, un bilanț, nu știam cum să accesez finanțări, nu știam să le vorbesc clienților. A trebuit să învăț foarte mult ca să compensez ceea ce nu știam.

Povestea Star Tech

Noi am început într-un spațiu de vreo 9 metri pătrați. Am început cu Pagini Aurii, răsfoiam și sunam la clienți. Până să găsim clienți, trebuia să ne luăm refuzuri.

Cum formezi și ții motivată o echipă performantă

Trebuie să oferi membrilor echipei o viziune, toți trebuie să o împărtășească. E foarte provocator, cred eu, să lucrezi cu cineva care vine doar pentru salariul de la sfârșitul lunii. Dacă nu ai un obiectiv comun la care să ajungi cu membrii echipei tale, este foarte greu să acționeze și ei în felul cum acționezi tu, să se implice. Deci trebuie o viziune.

Al doliea lucru care te ajută foarte mult să ai alături de tine oameni motivați este cultura organizațională. Trebuie să oferi un cadru în care oamenii să se simtă bine atunci când ajung la birou, să se simtă motivați și responsabili. În momentul în care ai un cadru disciplinat care îți oferă posibilitatea de a fi recompensat dacă faci ceea ce trebuie să faci, oamenii livrează.

Un salariu poate să ofere oricine. Un cadru motivant care să încurajeze performanța, în care oamenii se simt respectați, responsabili, în care evoluează și sunt puși în valoare, nu poate să facă oricine.

Importanța unui business plan

Am avut din prima zi un business plan. Cred că se poate și fără el, dar e mult mai sigur și mult mai ușor dacă știi exact în ce direcție te duci. Cred că îți accelerează succesul.

Planuri de viitor

Îmi doresc să devenim cea mai importantă companie de servicii și de suport IT și îmi doresc să construim un brand global în 10 ani de acum încolo.

Recomandări pentruantreprenorii aflați la început de drum

Principala recomandare pentru un antreprenor este să fie ambițios. Și asta chiar nu costă nimic. Să ai un obiectiv înalt la care ceilalți să se ralieze, să simtă că e ceva deosebit la care puteți ajunge împreună. Am văzut mulți antreprenori care își propun obiective prea mici, ajung la ele și nu își propun obiective mari la care să ajungă mai greu, să facă ceva care să conteze.

Al doilea sfat: fă-ți un plan. E mult mai simplu să ajungi acolo unde îți dorești dacă ai un plan. Din păcate, e cumva contrar culturii noastre. Noi suntem: ”vedem la fața locului” sau ”ne orientăm când ajungem acolo”. Asta e calea grea.

Al treilea sfat pe care l-aș da este să facă primul pas. Apucă-te și ține-te pe calea ta, pe drumul pe care ai luat-o. În fiecare zi mai fă un pas, indiferent cât de mic. O să rămâi surprins cât de multe ajungi să faci cu acești mici pași, rămânând focusat pe direcția ta.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail