Employer branding pentru antreprenori

Brandul de angajator al unei afaceri se construiește încă de la începuturi - așa te asiguri că oamenii pe care îi aduci alături de tine sunt cei potriviți pentru ceea ce îți propui să îndepliniți împreună. Află ce idei poți aplica de la Maria Dinu, care gestionează zona de Employer Branding la nivel global pentru Coca-Cola HBC.

Ce înseamnă employer branding?  

Employer Branding înseamnă cum este percepută compania ta ca loc în care să lucrezi. Este, ca orice brand, ceva care se construiește în timp, pe bază de comunicare constantă către grupul tău țintă. Și nu, niciodată nu este prea devreme să începi să lucrezi la asta. Ți-ai pornit business-ul din dorința de a-l face profitabil și sustenabil, nu-i așa? Asta înseamnă că, probabil pe viitor, va deveni insuficient să fii singurul angajat și va fi nevoie să-ți formezi o echipă.

Ce îi va atrage pe acești oameni să lucreze cu tine? Cel mai probabil, vei fi chiar tu. Brandul companiei tale este chiar brandul tău personal. De aceea, este important ca oamenii să te cunoască și să le fie ușor să afle cum lucrezi. Dincolo de acest lucru, când un candidat alege să lucreze cu tine, va lua în calcul mai multe variabile. De aceea, e important să știi ce contează pentru acei oameni pe care ți-i dorești alături de tine.

Pasul 1: Află care sunt profilurile tale țintă de potențiali angajați

Primul pas este să știi ce fel de oameni cauți. Care este grupul tău țintă când te gândești la potențialii angajați? Cum spuneam, construirea brandului de angajator este similară cu lucrul la un brand de consum, iar tot branding-ul pornește de la consumator. În cazul nostru, de la candidații pe care ni-i dorim să ne devină potențiali angajați. 

Pasul 2: Cunoaște-le dorințele și preferințele

Al doilea pas este să le cunoști dorințele și preferințele. Odată ce ai un grup țintă, poți să îți pui în valoare rețeaua de cunoștințe și să afli ce caută acest tip de candidat de la un angajator. Îți spun un mic secret: toată lumea se așteaptă să fie plătită bine și la timp. Deci, concentrează-te pe lucruri mai puțin evidente.

Probabil că oamenii care își vor dori să lucreze cu un start-up sunt genul antreprenorial chiar ei. Poate au un mic business sau au făcut un curs în acest domeniu. Sunt foarte activi, vor să învețe multe, sunt extrem de conectați și vor să facă o diferență prin activitatea lor. Crezi că tocmai ți-am făcut temele? Ei bine, nu. Pentru că acest profil este căutat de orice companie. Tu va trebui să găsești încă 2-3 elemente care să vorbească și mai specific despre business-ul tău. 

Pasul 3: Gândește-te cum le vei oferi valoare

Al treilea pas este să te gândești cum le vei oferi valoare celor pe care dorești să îi atragi ca să lucreze pentru tine. Poate că ideea ta este atât de inovatoare, încât va fi suficientă să atragă oameni care vor să-ți fie alături doar să o facă să se întâmple. Însă nu toți antreprenorii sunt Steve Jobs sau Larry Page. Valoarea pe care le-o oferi poate sta în cunoștințele tale, în expunere către o anumită zonă de business sau pur și simplu în experiență, pentru că munca într-un start-up e dinamică și aduce rezultate imediate.

Valoarea mai vine și din contribuția adusă de ideea ta. De exemplu, un business din zona de sustenabilitate aduce o valoare intrinsecă pentru că aduce o lume mai bună. Întreabă-te și care este contribuția business-ului tău, sensul pe care îl are. Acest lucru se numește Employer Value Proposition sau, mai simplu, valoarea pe care o obține angajatul de la tine, dincolo de banii pentru munca efectivă.

Cum construiești efectiv brandul tău de angajator? 

Spuneam la început că e nevoie de o comunicare consistentă și că, de obicei, într-un start-up, fondatorul este cel care dă brandul pentru început. Asta înseamnă că tu ești cel care va comunica până când vei începe să auzi în loc de ”lucrez pentru Maria”, că se vorbește despre ”lucrez la Colorful Mind”. Ei bine, nu e cazul pentru micul meu business. Dacă un angajator mare merge la târguri sau organizează evenimente de zeci de mii de euro, pentru un antreprenor, cea mai simplă investiție este social media.

Dacă ai o pagină de Facebook, un cont de LinkedIn și un cont de Instagram, e momentul să începi, ca pe lângă produsele și serviciile tale, să vorbești despre mediul de lucru, programul tău, cu ce te ocupi. Vorbește despre ”cum”, mai degrabă decât despre ”ce”. Fă acest lucru în mod consistent, poate cu niște postări programate și gândește-te la câteva vizualuri și cuvinte cheie pe care vei dori să le folosești în mod constant.

Poate părea repetitiv, însă e nevoie de mai multe interacțiuni cu un candidat până ca acesta să se hotărască să te abordeze, la fel cum e nevoie de mai multe expuneri la o reclamă, ca cineva să se hotărască să cumpere produsul. 

Construirea unui brand de angajator e o misiune dificilă, ca toate lucrurile ce se construiesc în timp. Este vorba de ceva personal, încredere și de valoarea pe care ceilalți simt că tu o oferi. Însă, pentru că ești antreprenor, înseamnă că deja ai convingerea și pasiunea pe care să le-o transmiți.

Eu îți doresc succes pe acest drum!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail