5 tehnici pentru o prezentare de succes

Dacă vrei să menții atenția publicului în timpul unei prezentări și în același timp să transmiți o emoție alături de mesajul tău, e foarte important felul în care îți pregătești discursul. Învață cum faci acest lucru de la Alex Glod, senior trainer, instructor online și de două ori TEDx Speaker.

Dacă vrei să ai publicului pe marginea scaunelor lor, în timpul unei prezentări și vrei să transmiți o emoție alături de mesajul tău, în cazul acesta, te afli în locul potrivit. Să începem cu o mică poveste: 

Când aveam 11 ani, părinții mei mi-a cumpărat un cateluș mic pe care l-am denumit Coco. Îl iubeam atât de mult. Era plin de energie, sărea în jurul casei și aducea bucurie în casa noastră. După 2 luni, comportamentul lui s-a schimbat. Nu era la fel de entuziasmat, era plictisit și obosit. L-am întrebat pe tata "Ce ar trebui să facem pentru asta? El a zis: "Ei bine, cred că mai bine îl duci la veterinar."

În timpul vizitei veterinarul a recomandat un tratament simplu - o pastilă în fiecare zi, timp de o săptămână. Astfel i-ar fi vindecat boala și după tratament Coco ar reveni la normal. Atât de încântat că am o soluție, am venit acasă și am încercat să pun prima pastilă în gura lui Coco.

Dar lui nu-i plăcea, a luptat din greu, s-a mișcat în stânga și în dreapta și în cele din urmă a scăpat, dar nu vroiam să renunț așa de ușor. L-am urmărit într-un colț, l-am înconjurat, l-am prins și apoi am încercat să îi imping pastila pe gât. A început să latre și a scuipat-o cu prima ocazie.

M-am gândit "De ce ești așa de prost? Nu înțelegeți că acest lucru este bun pentru tine?"…

Tata, Coco nu vrea să ia pastila !!! "în timp ce tatăl meu a răspuns:" Ei bine, ai încercat să îi pui pastila într-o bucată de friptură? Știi că îi place la nebunie."

Acesta a fost momentul definitoriu. Am luat pastila, am pus-o într-o bucată apetisantă de friptură și Voila! Coco a început să saliveze. Nu a mai opus rezistență și o săptămână mai târziu, Coco era fericit și plin de bucurie, încă o dată.

În timpul unei prezentări noi jucăm un rol similar, jucăm rolul persoanei atotștiutoare care are o pastilă, ceva foarte util pentru audiență. Doar că ei nu se vor bucura de ea, atunci când cineva încearcă să le împingă pastila pe gât. Mai degrabă ei și-ar dori să fie invitați să accepte noua idee într-un mod persuasiv și uman.

Pentru a pregăti o prezentare persuasivă, trebuie să treci prin următoarele etape de pregătire:

Pasul 1: Cunoaște-ți audiența și află cu ce probleme se confruntă 

Află cine sunt oamenii către care prezinți. Cercetează date demografice precum vârstă, sex, profesie, nivel de educație, interese și probleme cu care se confruntă. Dacă ții un pitch în fața unor investitori de exemplu, abordează cel puțin unul dintre ei prin e-mail sau la începutul evenimentului pentru a afla: ce așteptări ar putea avea, ce își doresc să vadă într-o prezentare, cum îi poți convinge. 

Pasul 2: Decide care este ideea centrală sau pastila pe care vrei să o transmiți audienței

Pastila respectivă trebuie să rezolve o problemă cu care se confruntă audiența sau să îi îndeplinească o aspirație importantă. Din acest motiv este util să îți cunoști în cel mai intim detaliu audiența. Astfel ideea ta va rezona puternic cu ei.

Pasul 3: Construiește o poveste care să îți susțină ideea

Vorba lui Gheorghe Dinică, “Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană.” Tu nu ești acolo să ceri pomană desigur, dar fără o poveste, este destul de dificil să îi implici emoțional în prezentarea ta. Alege o poveste: care oferă context ideii tale și care oferă un contrast puternic între status quo și propunerea pe care le-o faci. O resursă utilă în acest sens este discursul TED al lui Nancy Duarte.

Pasul 4. Prezintă în mod expresiv și plăcut

Două unelte utile în prezentarea ta sunt vocea și limbajul tău non-verbal. Fii variat în volumul, viteză și expresivitatea vocii. Exersează-ți discursul ținând un pix în gură sau exagerându-l ca și când ar fi o piesă de teatru dramatică. Astfel vei descoperi că poți comunica mult mai multe prin voce, miminca feței, gesturi și mișcare scenică.

Pasul 5. Pregătește un suport vizual de calitate

Suportul vizual îți poate îmbogăți foarte mult prezentarea și o poate face memorabilă, doar te rog din suflet să eviți să folosești template-urile de PowerPoint. Sunt groaznice și ar trebui interzise prin lege. Dacă nu te consideri o persoană prea creativă, folosește template-urile de pe www.canva.com. Acolo te poți inspira și poți crea prezentări elegante, plăcute ochiului și care îți vor acorda mai multă credibilitate în fața audienței.

Urmărind acești pași îți vei crește considerabil șansele de a convinge cât mai mulți oameni din sală, dar dacă se va întâmpla să eșuezi, nu te grăbi să renunți sau să consideri acest proces irelevant. Măiestria vine în urma multor încercări, greșeli, lecții asumate și a educației continue.

Mult succes în viitoarea ta prezentare și nu uita – Îmbracă-ți ideea principală într-o poveste și publicul va fi de partea ta!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail