Interviu cu Ioan Iacob, co-fondator

QUALITANCE a luat naștere în 2007 și are ca focus inovația, tehnologia și inteligența artificială. Între timp, s-a dezvoltat pe 3 continente, are în total peste 200 de angajați și lucrează cu cele mai mari brand-uri și companii din lume pentru a construi produse și servicii digitale care folosesc tehnologie emergentă. Despre povestea companiei și provocările creșterii accelerate am vorbit cu Ioan Iacob, co-fondator, în interviul de mai jos:

Povestea Qualitance

Povestea a început în 2007, anul în care în care apare iPhone. Pentru noi, iPhone-ul a fost un game changer pentru că era device-ul pe care puneai mâna și aveai senzația că ai băgat mâna printr-o gaură de vierme cumva și ai ajuns cu 20 de ani în viitor și de acolo ai scos bucata aia de tehnologie.

A fost momentul în care ne-am spus că așa vrem să arate lucrurile pe care le construim noi și vrem să construim viitorul. Mai mult decât atât, a existat și o intuiție pentru că ne-am dat seama că urmează să se întâmple ceva fundamental diferit cu tehnologia. Știam că urmează să intre într-o nouă eră.

La momentul în care a apărut iPhone, aveam alte două telefoane, un Nokia și un Blackberry, care aveau mult mai multe funcții decât iPhone-ul, dar le-am dat la o parte pe amândouă și am rămas cu un telefon care, deși avea mai puține funcționalități, pur și simplu îmi plăcea mai mult.

Mi-am dat atunci seama că se întâmplă ceva fundamental cu tot ce înseamnă user experience în tehnologie și că poți să construiești lucruri la nivel de minimum viable product cu care să ai un succes extraordinar. Asta e ceea ce am vrut să facem cu QUALITANCE.

Cum a evoluat compania

Prima ipoteză a noastră a fost că vom lucra cu companiile pentru a le ajuta să construiască produse revoluționare din prisma testării, din prisma quality assurance. Nu a funcționat așa, am avut servicii de quality assurance, dar nu am ajuns la obiectivul pe care ni-l doream.

Am trecut mai departe și am început să facem dezvoltare de software. Ne-am dat seama foarte repede că făceam dezvoltare de software pe specificațiile altora. Am trecut la următorul nivel în care am zis că vrem noi să scriem specificațiile. Punctul în care suntem astăzi este cel în care facem consultanță de business și de strategie digitală cu companii, ca apoi să și implementăm în tehnologie lucrurile pe care le gândim împreună.

Cum diferă relația cu clienții în funcție de tipul de companie

Nu cred că e foarte diferit să lucrezi cu o companie mare sau cu una mică. Până la urmă, nevoia companiei este aceeași și este privită de ei în același fel. Fundamental, nu există o diferență între a lucra cu ele, ei își privesc nevoia cu aceeași intensitate, iar noi tratăm cu același respect.

Sigur, o companie mare vine cu un mediu de o complexitate mai mare în care trebuie să implementezi, pe de altă parte o companie mare vine inclusiv cu avantajul de a putea să scalezi foarte repede, dar acesta poate fi și un dezavantaj.

Noi îl privim ca pe un lucru pe care ni-l dorim, pentru că în felul acesta, ceea ce construim noi poate să ajungă să influențeze rapid zeci de milioane de oameni și atunci e diferit modul în care gândești o strategie a unui produs digital sau al unui serviciu digital care urmează să fie expus din prima către consumatori.

Provocările creșterii accelerate

Pentru ceea ce facem există o creștere uriașă în piață. Realitatea este că nu există nici o altă companie care să adreseze întreg lanțul valoric așa cum îl adresăm noi, pornind de la identificarea problemei de business, facem consultanță pentru business și pentru strategia business-ului în zona respectivă, după care translatăm chestia asta în digital și avem un proces de inovație care ne ajută să formăm produse și servicii revoluționare în digital, iar apoi implementăm.

Pentru noi provocarea a fost să ne punem o frână la creștere și să creștem un pic mai structurat, mai cu cap. Dar asta vine din provocarea cu care se confruntă orice business, aceea de a avea o cultură consistentă, o cultură care să fie creată și construită în mod consistent.

Planurile de viitor

Frâna a fost pentru a nu avea o creștere care nu e sustenabilă. Vedem că există foarte mult apetit pentru ceea ce facem și ne dorim în continuare să lucrăm cu organizații mari, dar și cu startup-uri ca să construim lucruri care impactează viețile altor oameni într-un mod pozitiv.

Antreprenoriatul în România

Cred că ai foarte multe avantaje în momentul în care vrei să fii antreprenor în România. Și cred că ai foarte multe avantaje în momentul în care vrei să construiești lucruri în România. Beneficiem de o cultură foarte relaxată și de o etică a muncii foarte ok, dar care vine la pachet cu un mediu extrem de relaxat, un mediu în care poți să creezi relații adevărate de prietenie cu oamenii, în care oamenii nu se simt amenințați și nu simt nevoia să își păzească spatele.

Avem o cultură extrem de inclusive. În familia din care provin eu, spre exemplu,  una dintre bunici a fost antreprenoare și cealaltă a fost om de știință, mama mea a fost inginer de calculatoare, apoi antreprenoare. În QUALITANCE avem cam 30-40% de femei angajate, iar în top management-ul companiei cred că avem aproape numai femei și doi bărbați.

Așa s-a întâmplat în mod natural, nu am avut noi anumite cote de diversitate de atins. Ăsta este avantajul pe care îl aduce o societate atât de relaxată și atât de inclusivă așa cum este România. Sigur, sunt multe lucruri de vorbit aici, dar perspectiva pe care o vedem noi este aceasta.

Dorința de a deveni antreprenor

Nu am avut dezideratul ăsta să devin antreprenor, singurul lucru pe care mi l-am dorit a fost să construiesc lucruri care au valoare pentru oameni. Am putut să fac asta într-un cadru antreprenorial pentru că am avut alături de mine un prieten foarte bun, Radu Constantinescu, care m-a sprijinit și care este partenerul meu 50/50 în QUALITANCE.

Mi-am dorit să rezolv problemele oamenilor de lângă mine și să construiesc lucruri care au valoare mult mai mult decât să fiu antreprenor. Aș fi putut să fac asta într-o companie, într-o corporație sau fundație, dar s-a întâmplat să o fac în acest cadru.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum

Trebuie să adresezi o nevoie reală altor oameni, care are valoare pentru alți oameni. Dacă doar te uiți la nevoile pe care le ai tu și pe care le are business-ul tău, asta nu are nicio valoare pentru nimeni. Atunci când vrei să vinzi ceva, trebuie să vinzi ceva ce are valoare.

Dacă nu faci chestia asta, nu ai nicio șansă de succes. Trebuie să construiești în companie sau în grup cultura asta de a fi apropiat de client. Asta nu înseamnă să fii sclavul clientului, ci să îți pese de oamenii ăia și să înțelegi care sunt problemele lor și cum poți să îi ajuți. Abia în momentul în care tu poți să oferi ceva de valoare pentru ei, atunci ei vor întoarce valoare înapoi pentru tine.

În al doilea rând, e vorba despre tehnologie. Tehnologia, în momentul de față, schimbă fundamental omenirea. Modul în care interacționăm, modul în care ne cunoaștem, modul în care călătorim. Nu cred că mai poți să gândești în ziua de astăzi un business în afara tehnologiei. Business-urile din afara tehnologiei mi se par sortite eșecului, nu pentru că ar fi niște idei proaste, ci pentru că se va găsi cineva care să folosească tehnologia în aceeași idee de business și să scaleze exponențial.

În al treilea rând, cred că e foarte important să vrei să creezi lucruri despre care să se vorbească, despre care merită să se vorbească.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail