Stop & Reflect - Dume de mestecat | Ce am învățat în 2019

Crede în ideea ta, chiar dacă îți vine pe loc. Scrie-ți un speech scurt. Prezint-o de parcă ai vorbi cu un copil de 5 ani, ca să-ți dai seama dacă se înțelege. Intră. Dă fail. Încearcă din nou la anul. Reușește.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an.

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.


Noi suntem Dume de Mestecat, adică Ioana Zvâc și Laura Ionescu. Mai pe scurt, Zvâc și Luluts. Povestea noastră a început într-o bucătărie dintr-un apartament de la Unirii, prin 2012, și de atunci tot începe sub alte forme: de la prietenie la business împreună, acum și pe partea de freelance, după ce am plecat din agenții ca să ne extindem prietenia-alianță și să vedem dacă e ceva de partea cealaltă a curajului. Era. Încă e. 

Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

Am început să alergăm în ianuarie și alergăm și acum. Dar nu e o cursă cu ceilalți, ci cu noi, așa cum eram în 2018. Așa a fost ritmul, noi ne-am adaptat. Și bam, e deja decembrie. Parcă de-abia am apucat să clipim. Am crescut treptat, sănătos. Am făcut curatoriat de proiecte, am ales ce ni se potrivește. Am învățat foarte multe despre industrii pe care nu le cunoaștem. A fost un an bun. Bun, nu blând. 

Care sunt lucrurile cu care vă mândriți?

Sunt multe. Chiar multe. Anul acesta ar fi partea de strategie & creație pentru FIBA3x3, care arată cam așa. Sau partea de creație pentru o serie animată, pe inima antreprenorilor. Și, desigur, cursa intensă din cadrul Unofficial PItches.

Ce provocări ați avut și cum le-ați depășit?

Să îndesăm cât mai multe într-o singură zi și să livrăm bine – s-a rezolvat cu timinguri respectate și comunicate, agreate, reinterpretate. Oricum, oamenii înțeleg că urgențele au mai degrabă treabă cu spitalele, nu cu publicitatea și că o zi extra poate face diferența între bun și foarte bun.

Să nu ne apuce panica atunci când nu se întrezăreau proiecte – uneori te găsesc ele pe tine, nu doar tu pe ele.

Facturile au, uneori, termen de plată orientativ - diferența dintre azi și 60 de zile este una în care se pot schimba multe. Și dacă cele 60 de zile devin 98, apar alte probleme, pentru că suntem într-un ecosistem al banilor și asta ne face să întârziem plăți la rândul nostru sau să supărăm alți oameni.

Experiența Unofficial Pitches

Ați aplicat și anul trecut, ce credeți că v-a adus în finală anul acesta?

Nu e o rețetă magică. Ideea, mai mult ca sigur. Și faptul că am încercat din nou, chiar dacă anul trecut nu am ajuns în finală.

Cum ați mobilizat comunitatea să vă voteze?

Am avut nevoie de câteva nopți nedormite, de spamat oameni în miez de noapte, dimineața, la prânz, seară – cam în fiecare moment al zilei, ca să fim sincere. Și nu ne-a fost teamă să cerem ajutorul, să povestim oamenilor care e ideea sau să ne luăm ban de la Facebook și Instagram, ceea ce s-a și întâmplat. Pe lângă această tornadă de mesaje și rugăminți, am avut norocul să cunoaștem și niște oameni mișto, cu followship mai mare, care ne-au ajutat dând ideea mai departe către cei care îi urmăresc: Corina Băcanu, Anne-Marie Chelariu, Psihotrop, Liza Sabău, Skivo Mady, Amalia Năstase, Noemi Meilman & <3 alții.

Ca să fim sincere, ne-a ajutat mult și faptul că oamenii știau de noi, că nu eram la început, că suntem aici de 4 ani și că ne-am implicat cât de mult am putut în cauze – ceea ce garantează că eram in it to make it happen.

Ce recomandări aveți pentru cineva care vrea să pitch-uiască în cabină?

Crede în ideea ta, chiar dacă îți vine pe loc. Scrie-ți un speech scurt. Prezint-o de parcă ai vorbi cu un copil de 5 ani, ca să-ți dai seama dacă se înțelege. Intră. Dă fail. Încearcă din nou la anul. Reușește.

Pe scurt: intră în cabină și prezintă-ți inima oamenilor, n-ai nimic de pierdut.

Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

În 2020, vom avea o atenție mai mare la cashflow și ne vom strădui să găsim o formulă prin care să ne asigurăm că plătim și mai la timp decât o facem oricum. Pentru noi, oamenii pe care îi avem aproape sunt cei mai importanți. Și a-i plăti la timp nu este o favoare, ci o dovadă de bun-simț.

Vom avea mai mare încredere în ceea ce putem face, pentru că putem face multe. Doar panica să fie sub control, cu restul ne descurcăm. Căutăm încă un echilibru între viață și muncă, dar partea bună e că iubim ceea ce facem. Ne vine bine. Și parcă altfel întâmpini o nouă zi când de-abia aștepți să vezi ce va mai ieși din mâinile tale.

Vom continua să curatoriem proiectele în care ne băgăm, pentru că lucrezi cel mai bine când pui un vârf de suflet în ce faci. Se vede, se simte, ne place.

Planurile, evident, sunt ceva care pot decurge conform așteptărilor tale sau dimpotrivă. Dacă îți ies, îți iei de acolo entuziasm pentru ce urmează. Dacă nu, există riscul să te mofluzești. Așa că avem câteva lucruri creionate, dar nu în detaliu. Ne avem, însă, una pe cealaltă. O realitate care ne-a trecut prin ultimul an, ne-a crescut în ultimul an și care ne-a făcut pe amândouă să fim incredibil de recunoscătoare pentru tot ce ni s-a întâmplat – sau, mai bine zis, pentru tot ce am făcut să ni se întâmple. Împreună.

Resurse recomandate pentru antreprenorii din comunitate

  • Conferința Power of Storytelling și atelierele de storytelling by Decât o Revistă
  • Conferința Rebels and Rulers
  • Școala IAA – oricare dintre module
  • Future Makers
  • Start with why – Simon Sinek
  • Business Model Generation
  • Războiul poveștilor – Jonah Sachs
  • Rework – Jason Freid
  • Antifragile – Nicholas Taleb
  • HBO GO
  • Netflix
  • Orice curs introductiv de dormit mai bine
  • Workshopuri de ciocolată
  • Sesiuni de cafea bună

Mulțumim, fetelor! Mult succes în continuare!

Te invităm să urmărește activitatea Dume de mestecat în continuare pe:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail