Stop & Reflect - Mihai Raneti, fondator Cyberswarm | Ce am învățat în 2019

Cyber Swarm a crescut foarte mult din punct de vedere tehnologic. Am reușit să creăm neuroni artificiali hardware si încă 2 tehnologii legate de securitatea cibernetica. Este foarte important pentru că suntem și vom rămâne o companie de tehnologie.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an.

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflct - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie anul nou.


Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

Cyber Swarm a crescut foarte mult din punct de vedere tehnologic. Am reușit să creăm neuroni artificiali hardware si încă 2 tehnologii legate de securitatea cibernetica. Este foarte important pentru că suntem și vom rămâne o companie de tehnologie.

La nivel de echipă, lucrurile au devenit mai clare, s-a coagulat un nucleu de oameni cu viziune și cu capacitatea de a inova iar pe acest nucleu se poate crește. Nu toate lucrurile au fost roz, au existat și probleme și nealinieri de viziune, dar consider că plusurile sunt mult mai numeroase comparativ cu minusurile.

Legat de mine - cred că am învățat să nu mai am așteptări, am învățat că viziunea contează mult mai mult decât pare la prima vedere. Apoi am învățat să fiu mult mai realist și mai detașat, în același timp.

Care sunt lucrurile cu care vă mândriți anul acesta

  • Neuroni artificiali hardware, capabili să învețe
  • Celelalte soluții tehnologice dezvoltate pe baza acestor neuroni
  • Echipa și oamenii extraordinari cu care s-au realizat aceste lucruri
     

Ce provocări ați avut și cum le-ați depășit

Inovația tehnologică într-o țară precum România este uluitor de grea. Este țara lui "nu se poate". Mentalitatea generală este contrară ideii de inovație - există o aversiune generalizată față de risc, iar asta pune o serie de bariere în calea inovației. Cea mai mare problemă este lipsa de capital local. Există fonduri de investiții, dar au o aversiune masivă față de inovația tehnologică.
Provocările sunt mereu prezente, am depășit o parte din ele, iar pentru altele căutăm să găsim soluții. 

Top 3 lecții învățate în 2019

  1. Construirea unei echipe e o provocare imensă deoarece găsirea oamenilor cu viziune este un lucru destul de greu. 
  2. Investitorii trebuie sa aibă aceeași forma de viziune. Fără viziune se va discuta foarte mult doar despre risc, iar unde se discuta prea mult despre risc nu se va inova mai nimic.
  3. Autenticitatea, viziunea, gândirea - sunt elementele critice.

 Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

Cred că lucrurile vor arata cam la fel în ecosistemul antreprenorial, schimbarea este incrementală deocamdată. Mi-aș dori să existe un focus mult mai mare pe inovația tehnologică pentru că România s-ar putea transforma astfel în furnizor de tehnologie și nu doar în utilizator. Este critică abordarea aceasta în contextul unei noi Revoluții Industriale. Nu ne mai putem aștepta ca alții să facă lucrurile critice iar noi doar să dezvoltăm soluții complementare. Daca ne gândim care este riscul dezvoltării tehnologiei ar trebui să ne gândim, în același timp, care va fi prețul de plătit în cazul în care nu vom face asta. 

Ce veți face diferit în 2020?

  •  Gândit la scară mai mare.
  •  Un sistem îmbunătățit de recrutare bazat pe viziune și gandire (cele doua atribute transcend mentalitatea).

Planuri de viitor pentru Cyberswarm

  • Runda de finanțare, apoi un focus dublu: dezvoltare tehnologica și vânzări.
  • Un HQ în Vest/US.
  • Un laborator de dezvoltare tehnologică.

Resurse recomandate pentru antreprenorii din comunitate

  1. Ray Kurzweill - Singularity is near. Pentru că viitorul se va întampla mai repede decât credem noi.
  2. Peter Thiell - From zero to one. E cel mai bun manifest pentru necesitatea și importanța inovației.
  3. Cursuri de matematicăși fizică deoarece viitorul se va baza mult mai mult pe matematică și fizică.
  4. Să citească cu atenție manifestul celor de la Founders Fund.

Sfaturi pentru antreprenorii la început de drum

  • Viitorul încă nu este scris. Asta înseamnă că dacă acum, în prezent, cineva identifică o problemă, ar putea avea un business viabil. Pe de altă parte, dacă identifică o problemă potențială în viitor, atunci va avea un business global.
  • Lucrurile sunt mult mai grele decât par sau decât se spun. Antreprenoriatul reprezintă mixul între viziune, determinare și perseverență.
  • Viziunea reprezintă o formă de adevăr, nu toată lumea o va vedea sau înțelege.
  • Deoarece intuiția rațională reprezintă forma supremă de inteligență aș recomanda oricărei persoane să își asculte acea intuiție.
  • Să își aleagă cu atenție partenerii; de la membrii echipei la investitori: "you cannot speak butterfly language with caterpillar people".

Mulțumim pentru gândurile sincere, Mihai! Mult succes în continuare!

 

Te invităm să urmărești împreună cu noi activitatea Cyberswarm pe:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail