4 produse bancare esențiale pentru sănătatea afacerii tale

Un business se clădește inițial pe o motivație puternică, dar un rol important îl joacă și partea operațională. Aspectele tranzacționale și de lichiditate îl transformă într-un business sănătos. Descoperă care sunt cele 4 produse bancare esențiale pentru afacerea ta și ce trebuie să știi despre fiecare în parte.

Vedem de cele mai multe ori antreprenori care, atunci când pornesc la drum, sunt motivați de ideea de business și de creativitatea în dezvoltarea produsului sau serviciului lor și pare că nimic nu poate opri această energie. Dar încep să apară tot felul de întrebări operaționale: cum fac livrarea, cum plătesc, cum încasez, cum se calculează taxele, cum urmăresc cash-flow-ul, cum, cum, cum?

Partea operațională nu poate fi evitată și cu atât mai puțin amânată, pentru că inevitabil lucrurile se complică pe parcurs. Și pentru că partea tranzacțională și de lichiditate stau la baza unui business sănătos, hai să vedem care sunt cele 4 produse bancare esențiale pentru startup-ul tău și care sunt aspectele de care să ții cont pentru fiecare dintre ele.

Contul curent

Este cel mai de bază serviciu bancar, necesar pentru plățile curente (salarii, utilități, taxe și impozite) și pentru a încasa banii de la clienți. De asemenea, poate fi folosit și pentru încasări și plăți internaționale. La ce trebuie să te uiți:

Comisioanele lunare

Majoritatea băncilor percep comisioane lunare pentru administrarea conturilor curente ale afacerilor. Însă există și bănci care au conturi dedicate startup-urilor, fără comisioane lunare de administrare.

Comisioanele pentru operațiuni

Dacă nu ți-ai ales încă banca pentru operațiunile curente, atunci când evaluezi oferta, ar fi bine să te uiți și la comisioanele percepute pentru operațiunile bancare cum ar fi încasări, plăți, retrageri de numerar, eliberare de extrase de cont etc.

Proximitatea băncii & birocrația

Dacă ai la parterul blocului o sucursală a unei bănci și nu este nici foarte aglomerată, proximitatea poate fi un punct în plus pentru alegerea respectivei bănci, în caz că vei avea nevoie vreodată să apelezi la servicii mai complexe, care să necesite interacțiunea cu ofițerii bancari. Altfel, în epoca internetului 2.0, majoritatea operațiunilor se pot realiza prin internet banking. Iar un alt criteriu de care ar trebui să ții cont este ”ușurința” operațiunilor: ce poți face online, de la distanță, și pentru ce va fi nevoie să te duci în sucursală.

Cardul bancar

Din ce în ce mai folosite în România de persoanele fizice, cardurile bancare de debit aduc avantaje și pentru business-uri: poți face plăți interne și internaționale (de exemplu pentru cumpărături online/softuri) fără a mai plăti comisioanele percepute în cazul utilizării contului bancar, poți ține o evidență mult mai bună a costurilor. În primul rând, trebuie să stabilești ce tip ce card este cel mai potrivit pentru afacerea ta, card de debit, card de credit, descoperit de cont/overdraft? Apoi, foarte importante sunt aspecte precum comisioanele aplicate de bancă la retragere sau cât de ușor poți schimba plafoanele de plată ale cardului* (*posibilitatea retragerii din cont a unei sume mai mari decât cea existentă, în limita unui plafon stabilit împreună cu banca).

Internet și mobile banking

În ultimii ani, băncile s-au concentrat din ce în ce mai mult pe îmbunătățirea serviciilor de internet banking. Aceste servicii sunt tot mai puțin simple canale pentru tranzacții online, ci platforme unde clienții pot accesa mai multe tipuri de produse sau informații. Astfel, ei economisesc timp realizând operațiunile din fața calculatorului sau de pe telefon, avand avantajul comodității și rapidității. Când alegi banca, analizează și facilitățile oferite la serviciul de internet banking: poți deschide noi conturi online, poți personaliza setările - de exemplu cine din firmă are acces și la ce, ai acces la instrumente pentru a evalua performanța afacerii, etc), dar și costurile pentru utilizarea acestui serviciu.

Linia de credit

Linia de credit pentru afaceri este un produs bancar similar overdraftului sau cardurilor de credit de care beneficiază în mod uzual persoanelor fizice. Chiar dacă startup-ul pornește la drum cu finanțare din surse proprii sau altele decât finanțarea bancară, un overdraft pentru business este foarte util, pentru că poate contribui la fructificarea anumitor oportunități pentru care este nevoie de finanțare rapidă. Practic, ai acces permanent la o sumă de bani, dar nu datorezi dobânzi decât pentru cât utilizezi efectiv. Poți rambursa integral suma utilizată, dacă ai suficiente resurse, sau poți face rambursări parțiale, ca în cazul cardurilor de credit.

De obicei, băncile evaluează cererile pentru linii de credit în mod similar cu alte produse de creditare, ceea ce înseamnă că analiza se poate dovedi una destul de complexă. Însă, de puțin timp au apărut și liniile de credit aprobate instant pentru companii, unde acționarii se prezintă numai cu buletinul daca sunt clienții băncii sau cu actele pentru deschiderea unui cont, dacă sunt la primul contact. Mai departe, banca face toate verificarile de care are nevoie în bazele de date ale partenerilor externi.

Toate aceste produse bancare te vor ajuta nu doar să îți desfășori activitatea și să îți finanțezi afacerea, dar, pe termen lung, te vor ajuta să salvezi bani și timp prețios dacă le acorzi puțină atenție atunci când alegi banca cu care vei lucra. Pentru a lua o decizie informată, un antreprenor trebuie să urmărească nu doar produsele care i se potrivesc în acel moment, ci să se uite și la perspectivele pe care banca i le oferă în viitor, când afacerea lui va crește și va avea nevoie să acceseze servicii bancare mai complexe.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail