Power Couple @Vanfruct | Gabriela Luca și Ștefan Ciobotaru

În urmă cu 4 ani, Gabriela și Ștefan începeau o călătorie care avea să se transforme într-un business crescut prin eforturi comune. Astăzi, ne povestesc despre provocările și bucuriile antreprenoriatului de cuplu.

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Vanfruct
Gabriela Luca și Ștefan Ciobotaru

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerea voastră?

VanFruct Coffee Shop este un business pe care l-am pornit inspirați de un van vintage pe care l-am achiziționat în urmă cu mai bine de 4 ani. E vorba de un hippie van, VW T2a pe care am început să îl recondiționăm. Inițial, voiam doar să pornim la drum cu el în călătoriile noastre prin țară. Apoi, ne-am dat seama că îl putem amenaja astfel încât să putem pregăti și cafea și sucuri proaspete. Cum procesul de restaurare a durat mai mult decât ne-am imaginat, asta și pentru că am vrut să iasă perfect, ne-am decis să deschidem și o locație fixă. Inițial am găsit un spațiu mic pe Mendeleev, apoi ne-am mutat pe Câmpineanu 21. În paralel, am finalizat și recondiționarea, așa că ne plimbăm și pe la diferite festivaluri. 

Participăm și la evenimente indoor fiindcă ne-am personalizat și o soluție de Bar Mobil care ne ajută în acest sens. Primul coffee shop l-am deschis la început de 2016, iar fondatorii suntem noi doi: Ștefan și Gabriela. De-a lungul timpului ne-am găsit diferiți parteneri cu care colaborăm, de altfel lucruri normale pentru un astfel de business. În general însă, ne implicăm direct în tot ce presupun achizițiile. 

Mai multe despre Vanfruct pe WebsiteFacebook| Instagram

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut în urmă cu mai bine de 5 ani prin intermediul unor prieteni comuni, iar business-ul l-am început foarte natural. Ștefan a fost antreprenor dintotdeauna, având deja experiență în domeniu. Prima inițiativă a fost cea a unui skateshop, iar apoi a unui bar tematic unde pregătea cocktailuri freestyle. Pasiunea pentru gusturi s-a transferat de la cocktailuri memorabile către specialty coffee. Un domeniu impresionant în care descoperi lucruri încercând, exersând, testând diferite cafele și profile și care presupune foarte multa muncă și atenție la detalii. Craft cocktails au rămas însă în ADN-ul lui Ștefan, așa că anul acesta vom pregăti câteva surprize în acest sens. Cât despre Gabriela, experiența vine din domeniul corporate unde a învățat despre procese și o bună organizare, lucrând însă foarte mult cu oamenii din perspectiva de marketing și cercetare de piață. Diferit însă la un business propriu e că putem implementa ideile foarte rapid, ne putem juca, testa, încerca diferite lucruri care ne sunt pe plac fără să trecem printr-un proces decizional foarte complicat. Așa că, dincolo de escapada dintr-un program fix, VanFruct Coffee Shop aduce în sine o experiență de viață diferită, care ni se potrivește amândurora. 

Cum v-ar descrie prietenii? 

Despre Ștefan ar spune că este meticulos, jovial, tot timpul gândindu-se la ce poate face mai bine. 

Corporate-hippie spunea cineva la un moment dat despre Gabriela și cred că rezuma bine, adaugând și răbdare.  

Ce admirați unul la celălalt ca antreprenori?

GABRIELA despre Ștefan: cel mai mult îi apreciez perseverența. Uneori e crunt de obositor să stai în preajma lui atunci când vrea să obțină acel ceva și încă nu e acolo, însă, din experiență, continuă până când obține rezultatul dorit. Și, din fericire, îi iese foarte bine. 

ȘTEFAN despre Gabriela: Gabriela simplifică foarte bine lucrurile, merge direct la miezul problemei, fără ocolișuri. Iar atunci când lucrurile par a fi în ceață, pune întrebările potrivite și mă ajută să găsesc soluția perfectă. 

Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveți o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?

E greu sa definești mult / puțin când vine vorba de timpul petrecut împreună. Cel mai important ni se pare ca lucrurile pe care le facem împreună să ne placă amândurora. Iar asta nu e foarte greu ținând cont că avem pasiuni similare: natura, călătorii, mare, munte, snowboard, mai nou stand-up paddling; iar dacă ne referim la business-ul nostru, ne completăm foarte bine: fie ca e vorba de gustul produselor, promovarea social-media și/sau design-ul de interior. Bineînțeles, avem și obiceiuri proprii și în timp am învățat în mod natural să ne oferim intimitatea de care avem nevoie în anumite momente. Nu cred ca e un truc anume, ci un nivel de înțelegere mutuală, care mai degrabă se simte și nu se exprimă în cuvinte. Și, dincolo de orice, avem încredere foarte mare unul în celălalt.  

Cum arată diminețile în familia voastră?

Depinde foarte mult de zi, însă, în general, dezorganizate și un pic pe repede-nainte. 

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

Facem lucrurile ca și cum le-am face doar pentru noi: cu mare atenție la detalii, bune, transparente, fără rabat la calitate. Dincolo de orice, trebuie să ne placă nouă, fie că ne referim la cafea, sucuri proaspete și/sau rețetele de gaufre. Ne place natura și am adus-o în interiorul coffee shop-ului. Ne întristează foarte mult poluarea și am decis să avem doar ambalaje bio-degradabile. În plus, încercăm să folosim mijloace de transport cât mai eficiente. Anul trecut ne-am reprofilat pe trotinetă (Gabriela) și scuter (Ștefan) și abia așteptăm primăvara să le scoatem la plimbare. Ne place muzica ritmată, așa că vibe-ul în coffee shop uneori e mai degrabă de party decât de lounge. 

Ce rol are fiecare în business?

Rolurile nu sunt exclusive, ci mai degrabă complementare. Fiecare cunoaște fiecare parte a business-ului și asta ne ajută foarte mult să acționăm rapid. 

Cum luați deciziile de business când nu sunteti de acord?

În general, reușim să fim de acord. Iar atunci când nu se întâmplă așa, aducem argumente. E foarte important să comunicăm clar ce anume ne place / displace, cât să găsim soluții pentru astfel de situații. 

Cum afectează faptul că sunteți un cuplu relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?

În funcție de ce avem de făcut, preia legătura cu ceilalți parteneri mai degrabă unul dintre noi, care devine în felul acesta și principalul punct de legătură. Nouă ne este mai ușor să decidem împreună și, apoi, transmitem mai departe ce ne dorim, ce ne place și/sau ce credem că trebuie făcut diferit. 

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Nu știu dacă există un ieșit la pensie pentru noi. Cred că într-o formă sau alta vom rămâne activi indiferent unde vom locui și/sau ce business vom conduce peste câțiva zeci de ani. În general, ne dorim cât mai multe activități în aer curat, așa că natura (fie mare cu apă curată și vegetație luxurianta, fie munte cu zăpadă proaspătă) este și cu siguranță va rămâne și peste ani foarte importantă pentru noi.  

Care sunt părțile preferate la a lucra împreună?

Petrecem timp împreună, e un hobby diferit poate de cel al altor cupluri, dar e o activitate care ne ține activi, în formă și, în același timp, când ne obosește prea tare, tot împreună căutam soluții de evadare.

Dar cele mai mari provocări?

Ca orice business, implică și lucruri care sunt mai degrabă procedurale. Provocarea este să le rezolvăm cât mai repede ca să ne concentrăm pe ce ne place mai mult.

Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună?

A conduce un business împreună e un test pentru orice relație. Poate să vă apropie și mai mult - sau dimpotrivă. În cazul nostru, dincolo de oboseală și situații neprevăzute, care ne testează când ne așteptăm mai puțin, consolidăm. Și cred că e foarte important ca atunci când porniți la drum să plecați cu încredere și dedicare. Chiar și când rolurile sunt definite, să fiți deschiși în a sări în ajutorul celuilalt atunci când nu (mai) poate. Și dincolo de sprijinul reciproc, e nevoie de comunicare transparentă și o viziune constructivă. Pentru noi, împreună se dovedește a fi cel mai bine. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail