Power Couple @Mura & Bine Scris | Ana Fornoga și Sorin Trăistaru

"E un echilibru între noi; atunci când unul se blochează, devine obosit sau anxios în legătură cu un proiect (și nu numai), celălalt este acolo în mood-ul de let's get stuff done."

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Powers Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Mura & Bine Scris
Ana Fornoga și Sorin 
Trăistaru 

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerile voastre?

SORIN: Proiectul meu, Bine Scris, a pornit din curiozitate, într-o perioadă în care îmi căutam de lucru ca art director. Devenisem interesat de lettering (ilustrația de literă) și prin căutările mele am dat de caligrafie. Ana a fost foarte receptivă la curiozitatea mea și mi-a dăruit un toc, trei penițe și o călimară de cerneală. Așa am început să studiez caligrafia, iar curiozitatea aceasta mi-a adus în 5 ani în jur de 45 de ateliere și multe proiecte de lettering. Între timp am renunțat la jobul de art și îmi dedic tot timpul literelor.

Pe partea de caligrafie, aș spune despre atelierele mele că au evoluat foarte mult și că stilul meu s-a schimbat de-a lungul anilor. Am ajuns să îmi dau seama de anumite conexiuni între formele și anatomia literelor, iar asta m-a făcut să dezvolt tot felul de trucuri, ca literele să fie mai ușor de asimilat de către cursanți. De la .jpeg-uri cu litere trimise pe mail către participanții atelierelor, am ajuns să fac niște mini-broșuri in-house cu toate materialele necesare studiului, pe care le dau la fiecare curs. Practic, am ajuns de la un proiect de weekend la unul sustenabil, alimentat constant de curiozitate și pasiune.

ANA: Pentru mine, parcursul a început din copilărie, când desenam pe pereții casei bunicii mele. În timp, am pierdut legătura cu desenul, dar am reluat-o atunci când m-am hotărât să urmez Facultatea de Arhitectură Ion Mincu, în București. În timpul acesteia am lucrat trei ani într-un mic studio ca graphic designer, unde am avut ocazia să învăț o mulțime de lucruri care mă ajută și astăzi. Într-un final, după facultate și job, am reînceput să desenez pentru mine, fără pretenții, doar cu mult drag. M-am hotărât apoi să mă dedic 100% ilustrației și de atunci au trecut trei ani în care lucrez cu drag ca Mura. Mă bucur să spun că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Job-ul principal este cel de ilustrație, iar creația de obiecte ceramice este secundară - mă ocup de porțelan atunci când timpul îmi permite sau mai strecor câte o ardere între proiecte. În ultimul timp, lucrez mult digital pe partea de ilustrație, iar ceramica îmi oferă doza necesară de lucru tradițional pe mai multe planuri - de la modelare, la pictat și glazurat - și îmi oferă satisfacția de a ține în mână un obiect creat de mine, ceea ce lipsește în lucrul digital. Nu consider că cele două medii de lucru se exclud reciproc, dimpotrivă, pentru mine această formulă funcționează perfect și am satisfacții din ambele moduri de lucru.

Nu am pornit cu gândul că pun bazele unui business, la început a fost doar pasiunea pentru ceea ce fac. Acum, având mai multă experiență, îmi dau seama că este, totuși, un mic business și că trebuie să lucrez astfel încât să păstrez un echilibru între partea care îmi este dragă, de creație și cea pragmatică, financiară.

Și despre cum v-ați cunoscut?

ANA: Suntem împreună de aproximativ opt ani, ne-am cunoscut când eram în facultate, prin intermediul unor prieteni comuni. Sorin m-a invitat la o cafea și am avut ocazia să stăm atunci mai mult de vorbă. În anul trei el era implicat în tot felul de proiecte ale facultății și lucra mult pe graphic design, ceea ce m-a făcut curioasă. Ne petreceam serile unul lângă altul, lucrând la postere fictive în Photoshop sau îl ajutam cu feedback când mai avea de pregătit câte un vizual pentru Asociația Studenților de la Facultatea de Psihologie. Prin intermediul lui am început să descopăr design-ul tocmai în perioada în care îmi dădeam seama că nu vreau să lucrez în arhitectură după facultate. Așa că mi-am făcut un portofoliu și am aplicat pentru un job pe graphic design, cu susținerea și feedback-ul lui Sorin. Pentru că eu mai aveam doi ani de facultate, iar anul 6 fiind destul de dificil, îmi luam perioade libere destul de lungi de la birou, timp în care lucram pentru diplomă. Ca să suplinească lipsa mea, cei de la birou l-au angajat și pe Sorin, lucrând astfel doi ani. În acest timp ne-am dat mai bine seama cum lucrăm împreună, nu doar ca joacă, ci și în condiții de stres și cu deadline-uri.

Ce rol are fiecare în businessul său?

SORIN: Pe lângă munca propriu-zisă de creație pe lettering și caligrafie, respectiv ilustrație, fiecare dintre noi are absolut toate rolurile posibile în proiectele sale, asta însemnând: gestionat platformele de social media (Facebook & Instagram, cu postări și răspunsuri la mesaje), update și mentenanță site-uri personale, fotografiat și editat pozele cu produse, răspuns la mailuri, planificat întâlniri, rezolvat probleme administrative ale firmei, ambalat colete, alergat după curieri. Pe lângă acestea, în cazul Anei este și procesul lung și laborios de planificare și creație a produselor ceramice (de la schițe, la modelat, finisat, ardere de biscuit, pictat și glazurat, ardere din nou, pictat cu aur și o ultimă ardere în cuptorul ceramic). 

La mine procesul este puțin diferit, pe partea de ateliere mă ocup de organizare, cu tot ce presupune, de la logistică până la planificat programa, creația materialelor pentru suportul de curs, înscrierea participanților, găsit locație, cumpărat materiale și nu în ultimul rând predatul literelor la curs :)

Care sunt lucrurile pe care le admirați unul la celălalt ca antreprenori?

ANA: Admir foarte mult la Sorin faptul că știe cum să relaționeze cu oamenii, că adoră să predea și să dea mai departe cunoștințele pe care le are, făcând asta într-un mod implicat, dar și distractiv în același timp. De asemenea, se descurcă foarte bine cu vorbitul în public, lucru de care eu fug. Este foarte bine ancorat în domeniul lui, strânge informații din toate sursele disponibile, colecționează cărți de profil și studiază foarte mult, atât pentru atelierele de caligrafie, pentru a pune la cale materia predată, cât și pentru proiectele personale și de lettering. Nu îi place să lase lucrurile la voia întâmplării, toate elementele sunt gândite și așezate la locul lor. Este curios din fire și iese cu lejeritate din zona de confort, îi place să exploreze și să învețe, calități care îl conduc de multe ori către noi idei și planuri de execuție a proiectelor pe care le are în lucru. De asemenea, admir mult la el și etica personală, este un om foarte sincer, deschis și mereu dispus să ajute. Cred că acest mix de calități îl fac să fie perfect pentru anumite tipuri de activități sau proiecte care implică lucrul cu oamenii, cum ar fi atelierele de caligrafie cu copii pe care i-a distrat cu joculețe inventate de el, pentru a practica un stil de scriere mai expresiv. 

SORIN: Sunt multe lucruri pe care le admir la Ana, dar cel mai mult apreciez felul în care îmbină căldura, personalitatea și pasiunea ei cu comunicarea. Este foarte prezentă în mediul online, răspunde fiecărui comentariu și mesaj în parte cu același drag iar faptul că investește mult timp și energie în asta se vede în modul coerent și unitar prin care își prezintă munca. O altă abilitate ascunsă a ei este aceea de a intui trendurile înainte să apară :) Mai mult de atât, este foarte organizată și duce toate proiectele la bun sfârșit. Are tot felul de carnețele, excel-uri și liste pe care le completează în fiecare seară, atât pentru project management sau habit tracking, cât și pentru un mic jurnal financiar de cheltuieli zilnice.

Îl implici vreodată pe celălalt în gestionarea business-ului propriu? 

SORIN: Eu o mai ajut pe Ana cu feedback pe partea de lettering din ilustrațiile ei și se întâmplă ca ea să mă ajute în etapizarea proiectelor. De multe ori am tendința să fiu foarte critic în legătură cu munca mea și ea este mereu acolo să mă aducă puțin cu picioarele pe pământ și să îmi ofere o perspectivă nouă. Cred că există un echilibru între noi și atunci când unul se blochează, devine obosit sau anxios în legătură cu un proiect (și nu numai), celălalt este acolo în mood-ul de let's get stuff done. De asemenea, ne ajutăm reciproc cu sarcinile administrative, care țin de gestiunea SRL-ului.

V-ați gândit să porniți o afacere împreună? 

Ne-am dori să pornim un proiect cu invitații de nuntă frumos ilustrate, clean, minimaliste, cu câteva detalii de caligrafie personalizate și cu producție de înaltă calitate. Este o idee la care tot revenim o dată la ceva timp - din păcate, proiectele pe care le avem în lucru nu ne mai lasă timp pentru asta. 

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

ANA: Avem valori personale comune, iar printre ele se numără egalitatea, dreptatea, sinceritatea și empatia. În business, acestea se traduc în profesionalism și autenticitate în ceea ce privește lucrul creativ și în responsabilitate în general. În lucrul cu oamenii și comunicarea cu clienții, apreciem foarte mult respectul reciproc și corectitudinea. Mai departe de aceste valori, ne place să ne implicăm în cauze pe care le susținem și să ajutăm acolo unde avem posibilitatea. Sorin are în plan organizarea unor ateliere de caligrafie pentru persoane din medii defavorizate, iar eu încerc să lucrez cât de des pot cu ONG-uri pe care le admir și pe care vreau să le susțin. Amândoi considerăm că putem produce un bine în lume, oricât de mic, cu ajutorul abilităților noastre, ceea ce, până la urmă, ne face și mai fericiți cu munca noastră. Concret, îmi place să ilustrez diverse fete pentru care iubirea, empatia și curajul reprezintă unele dintre valorile pe care vreau să le promovez.

Cum faceți să găsiți timp și pentru relația voastră?

ANA: În ciuda programului aglomerat, suntem mereu împreună, acesta fiind avantajul faptului că lucrăm amândoi de acasă și avem spațiile de lucru în aceeași cameră. Ne-am obișnuit așa și este modul de lucru în care funcționăm cel mai bine. Ne dăm feedback constant, stabilim orele la care mergem să gătim și să mâncăm și, de asemenea, stabilim când luăm mici pauze sau când încheiem ziua de lucru. Desigur, există și momente în care nu suntem 100% sincronizați, mai ales dacă fiecare dintre noi se concentrează pe lucruri diferite, dacă unul vrea să asculte muzică și celălalt nu, dar toate aceste mici detalii se rezolvă prin comunicare, un skill pe care îl tot dezvoltăm de când lucrăm în formula aceasta și care este, probabil, cel mai important. Având în vedere că petrecem atât de mult timp împreună, această relație nu ar funcționa dacă nu am ști să ne ascultăm, să ne înțelegem și să fim atenți unul la celălalt.

SORIN: Se întâmplă să ies la cumpărături și să fie foarte frumos afară și când ajung acasă o invit pe Ana la un date la cafea în mijlocul zilei. Ne gătim și luăm fiecare masă împreună și din când în când ne punem relația la grea încercare cu câte un boardgame :)

Cum arată diminețile pentru voi? 

SORIN: Sunt destul de chill, de regulă cu cafea și clătite cu gem de caise de la mama Anei sau cafea și cheesecake cu mango de la mama :) Una dintre pisici stă pe scaun la masă, iar cealaltă doarme pe frigider. Cât luăm masa îl ascultăm pe Trevor Noah de la The Daily Show iar eu, dacă mă simt aventuros, ascult știrile.

Părțile preferate la a fi într-o relație cu alt antreprenor?

ANA: Pentru noi, cel mai important este faptul că ne înțelegem și ne sprijinim reciproc într-un mod în care nu cred că am fi putut s-o facem dacă nu am fi avut amândoi același parcurs profesional.

Dar cele mai mari provocări?

SORIN: Suntem destul de sincronizați în ceea ce privește munca și comunicăm destul de bine iar asta nu ne dă mari bătăi de cap. În ceea ce priveşte antreprenoriatul în general, cu siguranță time & project management-ul sunt în topul provocărilor. Având în vedere că amândoi suntem freelanceri, uneori rolurile de administrație și comunicare tind să acapareze munca de creație propriu-zisă. Se întâmplă să stăm câte o zi și să răspundem la mailuri, să dăm telefoane iar la final să nu avem nicio creație, schiță sau concept pentru proiecte, ceea ce e destul de frustrant uneori. Eu încă încerc să accept că partea aceasta e un job în sine și, chiar dacă nu am creat nimic la finalul zilei, tot am investit timpul în ceva folositor.

Un sfat de final, pentru cineva care ar intra acum într-o relație cu un antreprenor?

Deși nu suntem în măsură să dăm sfaturi în ceea ce privește relațiile altor oameni, am observat că pentru noi funcționează comunicarea deschisă, sinceră și sprijinul reciproc.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail