Power couple @Mândra Chic & Sănătate dulce | Alina & Alin Prunean

În cazul Alinei și al lui Alin, pasiunile comune și specificul business-urilor proprii au fost elementele care i-au adus împreună. În interviul de mai jos, am povestit cu ei despre planuri de viitor și provocările antreprenoriatului.

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Mândra Chic & Sănătate dulce
Alina și Alin Prunean

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerile voastre?

Sănătate Dulce este o afacere socială, fondată în 2011, în cadrul Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS, din Sălaj. Se ocupă, în principal, cu producția și procesarea produselor apicole, dar investește și în cursuri de pregătire profesională în domeniul apicol, educație și dezvoltare locală! Alin Prunean este directorul Fundației și managerul afacerii sociale. 

Mândra Chic este o afacere socială dezvoltată în cadrul Muzeului de Pânze și Povești din Mândra, Țara Făgărașului. Un atelier de zestre contemporană specializat în crearea de produs locale. Povestea a pornit la drum în urmă cu 10 ani, cu un proiect internațional de călătorie: “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”, care are în acest moment aproape 1 milion de km în portofoliu. Alina Zară - Prunean este inițiator și coordonator al proiectului Mândra Chic, un business pe care îl împarte acum cu soara ei, Ioana.  

Mai multe despre Mândra Chic pe WebsiteFacebook | Instagram
Mai multe despre Sănătate dulce pe WebsiteFacebook | 

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut prin intermediul businessurilor noastre și a preocupărilor comune. A început cu un mix de de online story, colaborare punctuală, consiliere de business și apoi… love &marriage! Ne completăm bine și lucrăm bine împreună! Ne susținem unul pe altul, dar, în egală măsură, suntem și foarte critici unul cu celălalt. Suntem două personalități puternice, în permanent proces de armonizare! 

Cum v-ar descrie prietenii? 

“Ioana e creativă, optimistă, mereu în căutarea celui mai fain proiect de dezvoltare a comunității prin cultură și educație. Alin e smart, de încredere, săritor, atent, încăpățânat în susținerea ideilor în care crede. Împreună pun în mișcare oameni diferiți ce găsesc puncte de interes commune”.

“Alin e îndrăzneț, perseverent , de încredere. Alina e sufletistă, atentă la amănunte, muncitoare.”

Ce admirați unul la celălalt ca antreprenori?

ALINA: verticalitatea, perseverența, hărnicia/dedicarea.
ALIN: creativitatea, dedicarea, flerul/feelingul legat de concepte noi și inovative.

Îl implici vreodată pe celălalt în gestionarea business-ului propriu? 

În gestionarea propriu-zisă a businessului nu, dar ne consultăm foarte mult și ne implicăm punctual în diverse module de business. Alina, de exemplu, se implică în zona de comunicare și new concepts a businessului lui Alin, Alin în identificarea de soluții tehnice și economice în businessul Alinei. 

V-ați gândit să porniți o afacere împreună? 

Aici avem deja o încercare la activ. Imediat după căsătorie ne-am tot gândit cum să ne întâlnim cumva businessurile la mijloc, ca să ne fie mai usor, mai ales că Alina s-a mutat la Zalău din Țara Făgărașului. Să creăm din două afaceri una singură, mai ușor de gestionat. Și ne-am hotărât să lansăm un magazin online - pledoarie pentru consumul de produs românesc și susținerea micului producător român, în cadrul căruia, pe lângă produsele noastre, să mai aducem câțiva prieteni, creatori de produs românesc de calitate. Așa s-a născut Colțul Românesc.ro Și în loc să facem din două businessuri unul, ne-am trezit cu trei. :) 

Cum faceți să găsiți timp și pentru relația voastră? Aveți vreo rutină specială, mici reguli, trucuri, obiceiuri proprii? 

Avem o mică regulă nescrisă. Nu știm dacă este cea mai bună soluție pentru un cuplu. Uneori, în momente de oboseală, tindem să credem că nu, dar ne-am obișnuit să ne implicăm împreună și foarte activ, în proiecte civice. E modul nostru de a ne petrece timpul liber, împreună, cu folos, zicem noi! Avem valori comune și ne dedicăm diverselor cauze în care credem amândoi. Acum, de exemplu, considerăm că trăim vremuri în care trebuie să ne transformăm cu toții în mici activiști pentru lucrurile bune și frumoase în care credem. Pentru că, nu-i așa, avea dreptate părintele Iustin Pârvu când spunea că “omul este jumătate dragoste, jumătate luptă!”

În perioada aceasta, majoritatea timpului nostru liber îl dedicăm proiectelor Platformei România 100 și PLUS - o formă de implicare civică și politică în comunitate, cu care rezonăm în acest moment și care ne permite să fim fapte, dincolo de eternele vorbe la care suntem, brusc, cu toții foarte buni! Mai ales de când a apărut celebrul Facebook! Și o altă regulă adoptată de comun acord în cuplu: în timpul nostru liber, când chiar putem alege, încercăm să ne înconjurăm de oameni buni, ca să echilibrăm nebunia deșartă a lumii în care trăim zi de zi!   

Cum arată diminețile în familia voastră?

Antagonice: fie grăbite, în majoritatea situațiilor, fie liniștite, cu cafea și planuri de a ne trata workaholismul :)

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Mai povestim după 2020, dacă înțelegeți ce vrem să spunem în contextul politic actual…

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Scurtă concluzie despre antreprenoriatul în familie?

  • Cel mai mare avantaj: Limbajul și preocupările comune.
  • Cea mai mare provocare: Lipsa timpului dedicat exclusiv relației de cuplu.
  • O recomandare pentru cei ce urmează să înceapă propria afacere: Să fie concilianți, fără prea multe așteptări. Disponibilitate de a lua lucrurile așa cum vin, de a crea din mers, de a te bucura de fiecare moment și de a te implica trup și suflet. Nu merge cu jumătăți călduțe de măsură! În România, din păcate, antreprenoriatul e un soi de luptă pe viață și pe moarte! Fără a avea liniște, predictibilitate și prea multe vacanțe. Dar e frumos pentru că, într-un final, poți spune că ai trecut prin vremea ta făcând tot ce ai putut tu nu doar pentru tine și ai tăi, ci și pentru comunitatea în mijlocul căreia ai trăit! Pentru că, în afara momentelor în care ne naștem sau murim, nu suntem singuri, trăim în comunitate, #împreună!

Mulțumim, Alina și Alin!

Sperăm că v-ați regăsit în experiența lor și nu uitați că pe Startarium vă așteaptă o serie întreagă de articole și interviuri dedicate antreprenoriatului în cuplu:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile afacerilor în familie


Află mai multe despre povestea Sănătate Dulce:

Și despre Mândra Chic:

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail