Power Couple @Impact Hub Bucharest | Oana și Vlad Craioveanu

"Valorile ne-au adus și ne țin împreună, ca și cuplu, în tot ceea ce ne-am pus în cap să realizăm împreună: o familie, un business, un copil, încă un business: performanță, respect pentru celălalt, inovare – dorința de a crea lucruri noi, responsabilitatea față de cel de lângă tine, comunitatea și prietenia."

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Impact Hub Bucharest
Oana și Vlad Craioveanu

În 2016, Startarium se lansa la inițiativa a două organizații cu o misiune comună, cea de a educa antreprenorii și a le oferi resurse utile la început de drum, care depășesc cu mult zona de finanțare. Cele două organizații sunt ING România și Impact Hub Bucharest.

Cum v-ați dat deja seama, relația dintre Startarium și gazdele interviului de azi este una specială. Suntem deci cu atât mai bucuroși să vi-i prezentăm pe doi dintre părinții Hub-ului: Oana și Vlad Craioveanu, antreprenori pasionați din 2012, mereu în căutare de noi proiecte la granița dintre impact social și business.

Despre Impact Hub Bucharest: organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale. Vei găsi aici spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente.

Mai multe despre Hub pe Website | Facebook | Instagram

Salut! Ne povestiți puțin despre cum v-ați cunoscut?

Ne știm din studenție, pe când făceam voluntariat în AIESEC. Prin 2000 cred că ne-am cunoscut prima dată, dar mult timp nu am fost decât cunoscuți și prieteni. Am devenit un cuplu abia după ce am pornit Hub-ul împreună. Practic, am început ca parteneri de business și am devenit ulterior și parteneri de viață. :) Împreună drept cuplu din 2014. În 2015 ne-am căsătorit. În 2016 ni s-a născut fetiță.

Cum v-ar descrie prietenii?

Despre Oana: prea serioasă, de încredere, echilibrată
Despre Vlad: smart, haios, ambițios.

Ce admirați unul la altul ca antreprenpori?

OANA la Vlad: Ingeniozitatea, ambiția, capacitatea de a gândi și visa mare. Viteza cu care poate provoca schimbări, atâta în viața lui cât și în viața unei echipe.

VLAD la Oana: Capacitatea de organizare și de lucru în condiții de stres. :) Lucrul cu oamenii este clar un foarte puternic punct pozitiv.

Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveți o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?

Te obișnuiești. :) Acum petrecem mai puțin timp împreună în timpul zilei, dar da, au fost ani în care eram toată ziua alături și poate deveni complicat.

Mici reguli:

  • după ce ajungem acasă, chiar nu mai vorbim de muncă și colegi și provocări și oportunități etc.
  • încercam să mergem dimineața de acasă spre birou cu aceeași mașină - timp în care putem să ne mai sfătuim și să ne conectăm unul la agenda celuilalt;
  • vara ne petrecem serile pe terasă la povești în tihnă, după ce adoarme cea mică. Iarna, ziua e mai scurtă ;)

Cum arată diminețile în familia voastră?

OANA: Sunt despre ritm și ritualuri cu cea mică. Practic, cum poate confirma orice părinte de copil mic, până nu te asiguri că ai totul pregătit să poți ieși pe ușă cu un copil îmbrăcat, echipat, hrănit și cooperant, nu prea ai cum să-ți propui să-ți începi ziua ta.

VLAD: Cred că diminețile diferă și în funcție de programul fiecăruia. În timpul săptămânii este despre viteză, în weekend despre conectare și relaxare pe cât posibil.

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

Am concluzionat de mult că pe noi valorile ne-au adus și ne țin împreună, ca și cuplu, în tot ceea ce ne-am pus în cap să realizăm împreună: o familie, un business, un copil, încă un business. Câteva dintre valorile noastre sunt: performanță, respect pentru celălalt, inovare – dorința de a crea lucruri noi, responsabilitatea față de cel de lângă tine, comunitatea și prietenia.

Ce rol are fiecare în business?

Acum fiecare ne ocupăm de a crește o organizație: Oana de Impact Hub, Vlad de 3house. Dar am avut de-a lungul timpului multe alte roluri și cumva am făcut 3-4 rocade fiecare. ( În vara lui 2019 (după realizarea acestui interviu), 3house și Impact Hub Bucharest au fuzionat.  )

Am încercat să ne capacităm pe ceea ce se simțim confortabil și pe ceea ce știm să facem fiecare. În business sunt momente și nevoi diferite astfel încât schimbarea între noi de roluri a fost de cele mai multe ori naturală. Faptul că suntem o familie ajută foarte mult în sensul în care preluarea de la celălat a unui rol sau a unor obiective este relativ simplă pentru că suntem cumva la zi cu ce se întâmplă la fiecare în ogradă :)

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum luați deciziile de business când nu sunteti de acord?

Încercăm să ne ascultăm și să găsim argumente până unul dintre noi se lasă convins. Uneori amânăm o anumită decizie ca să ne mai pregătim și să câștigăm perspective noi. Alteori implicăm colegi mai seniori din echipă pentru a ne baza pe inteligența colectivă, nu doar pe părerile noastre. În ultima instanță, regula este că unul dintre noi își asumă și duce la bun sfârșit și deciziile pe care nu le împărtășim din prima.

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Cum a apărut 3House în ecuație și cum se intersectează acum rolurile voastre în cele 2 businessuri?

3house a apărut la intersecția oportunității cu a curiozității. Oportunitatea de a dezvolta un nou produs de coworking targetând o altă categorie de clienți și curiozitatea de a dezvolta un alt model de business. Sunt sinergii între rolurile noastre la fel cum sunt și diferențe clare de focus.

A fost o provocare faptul că sunteți un cuplu, pentru relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?

A fost și nu a fost. Suntem extrem de provocatori și cumva tranșanți unul cu altul pe plan profesional, chiar și ( sau mai ales în ) contexte profesionale de echipă, încât nu s-a putut niciodată naște cumva senzația de favorizare pe care ne-am fi oferit-o unul altuia. Colegii noștri au fost de asemenea mereu suficient de maturi încât să nu confunde cele 2 planuri.

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Nicio idee :) Puțin probabil că vom ieși la pensie în sensul de a sta acasă și aștepta să ne acoperim traiul dintr-o pensie. Cu destul de multe proiecte și viață activă, dacă sănătatea ne ajută, cu siguranță.

Părțile preferate la a lucra împreună?

Lucrăm foarte bine împreună pe partea de strategie și stabilire de obiective. Reușim să ne capacităm foarte bine când vine vorba de a rezolva sițuatii dificile și suntem un partener de încredere unul pentru celălalt.

Dar cele mai mari provocări?

Personalitățile noastre sunt foarte diferite, astfel încât uneori reprezintă o provocare să agreem modul în care vrem să acționăm spre a ajunge la același obiectiv.

Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună

Răbdare, curaj și respect reciproc. Unul din cele mai mari riscuri ale unei afaceri de familie este că toate resursele sunt în același loc, ceea ce poate reprezenta un risc apropo de sustenabilitatea familiei. De asemenea, conversații și principii care să ajute la a separa viața personală de cea profesional sunt de mare ajutor.


Mulțumim, Oana și Vlad!
Sperăm că te-ai regăsit în povestea lor și nu uita că pe Startarium te așteaptă o serie întreagă de articole și interviuri dedicate antreprenoriatului în cuplu:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile afacerilor în familie


Află mai multe despre povestea Impact Hub:

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail