Power Couple @Fruteria & re.flex | Andreea și Camil Moldoveanu

Andreea și Camil sunt împreună din clasa a 9-a, și-au construit o familie frumoasă și două business-uri de succes. Iată ce ne-au povestit despre viața de familie în care ambii parteneri sunt antreprenori.

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Fruteria & re.flex
Andreea și Camil Moldoveanu

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerile voastre?

re.flex - este un startup medtech, care activează în industria ortopedică, pe care își propune să o digitalizeze. Folosind senzori de mișcare și aplicații mobile, soluția re.flex ajută oamenii, ca după operații sau pentru prevenție să își facă recuperarea kinetoterapeutică la un cost mult mai eficient și cu o calitate mai bună, cu rezultate măsurabile. Utilizatorii re.flex. primesc senzorii de la clinicile partenere și își fac exercițiile acasă, îndrumați de aplicația mobilă și sub atenta monitorizare a medicilor. re.flex închide un cerc al încrederii între pacienți, kinetoterapeuți, și și firme de asigurări.   

Fruteria.ro - aduce fericire angajațiilor din marile companii, livrând în fiecare dimineață cutii cu mix-uri de fructe proaspete în bucătăria firmei respective. Fructele sunt sortate, doar cele calitatea 1 raman în mix, iar cele de calitatea 2 sunt donate către mai multe case de copii. Într-o lună, Fruteria livrează în București cam 5000 de cutii cu fructe pentru 150 de clienți. 

Mai multe despre re.flex pe WebsiteFacebook | Linkedin
Mai multe despre Fruteria pe WebsiteFacebook| Linkedin

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

ANDREEA: Ne-am cunoscut în liceu, în clasa a 9a și de atunci, cu bune și cu rele, am format mereu un cuplu. Totul a pornit în curtea liceului, când un băiat înalt și brunet m-a întrebat dacă “știu să număr”, iar eu, destul de iritată, dorind să îi întorc gluma, am răspuns că știu să număr în mai multe limbi. În momentul respectiv a fost o “chimie” incredibilă. Eu nu m-am văzut de mică antreprenor și primul loc de muncă în care am crescut a fost o mare corporație IT. Acolo am găsit inspirația pentru ideea din spatele Fruteria, iar acasă, alături de Camil, am găsit sprijinul pentru a pune bazele acestei afaceri.  

CAMIL: Așa cum a menționat și Andreea, în liceu am simțit ca între noi doi este ceva mai special decât o relație tipică acelei vârste. Am devenit un cuplu matur, cu mult mai mult decât pasiune și chimie, după mulți ani, în care am încercat pe rând să ne impunem în fața celuilalt, ca idei și caracter, până am reușit să găsim un echilibru, prin anul 2 de facultate, când ne-am și mutat împreună. Cel mai bun lucru care a ieșit din cei 18 ani petrecuți împreună este că gândim în același fel și ne citim gândurile dintr-o simplă privire. Este foarte greu să găsești asa ceva într-o relație. Eu am avut un prim job într-o corporație, dar, în același timp, în calitate de director evenimente ASUB (Asociația Studenților din Universitatea București) organizam deja foarte multe baluri. Am renunțat la job după 3 luni, când am avut primele diferențe de opinie cu șeful meu. Aceștia au fost primii pași în antreprenoriat, iar apoi am început, înainte să termin facultatea, o companie de outsourcing IT- connsys.ro.

Cum v-ar descrie prietenii? 

CAMIL: Andreea este persoană îndrăgostită de animale și artificii, cu o putere foarte mare de muncă și foarte sensibilă. De când este antreprenoare, traiește într-o lupta în găsirea echilibrului dintre eficiență, decizii matematice și stilul ei în care apreciează maxim fluturii. :) 

ANDREEA: Camil e un bărbat determinat și focusat pe a-și realiza ambițiile. Are puțin timp și îl împarte foarte atent, dar prietenii foarte apropiați se pot baza pe el oricând.

Ce roluri aveți în afacerile voastre? 

CAMIL: Fondator si CEO @ re.flex - practic, răspund de orice, de la hârtia igienică din sediu, până la negocierea contractelor mari de vânzări sau investiție. Trebuie să definesc viziunea produsului și, alături de oamenii grozavi și de Andrei (co-fondator, CTO) din echipa tehnică, să o aducem la realitate. Rolul meu cel mai important este să găsesc și să aduc oameni foarte talentați și inteligenți în echipa re.flex 

ANDREEA: Co-fondator si CEO @ fruteria - încă sunt într-o luptă și caut echilibrul între partea de management oprerațional și cea de dezvoltare a afacerii. Învăț în fiecare zi câte ceva, de la cum se construiește un site, ce software financiar ne acoperă mai bine nevoia, la mecanică auto și implicații tehnice legate de instalația frigorifică, la cum să îi explici unui membru al echipei de sortare și ambalare că trebuie să devină mai comunicativ, pentru o colaborare de lungă durată.  

Care sunt lucrurile pe care le admirați unul la celălalt ca antreprenori?

CAMIL: Când am ales să ne căsătorim și să ne facem o familie, sub nicio formă nu mă gândeam la ea ca la un antreprenor. Deci nu a contat asta, m-am îndrăgostit de ea pentru alte trăsături. Referitor la cele de antreprenor, am fost surprins să văd puterea de muncă de care a dat dovadă; pe lângă asta, are un stil foarte bun de a înțelege și a-și face oamenii foarte apropiați. Asta clar a ajutat foarte mult în relația cu furnizorii și echipa.  

ANDREEA: Camil reușește să strângă foarte mulți oameni în jurul unei idei. Aduce pe rând câte o persoană și apoi altele, ca un bulgare care devine din ce în ce mai mare, persoane motivate alături de care să ducă la bun sfârșit planul. Atunci când își pune ceva în minte, absolut nimic nu îi stă în cale, nici măcar eu :). 

Îl implici vreodată pe celălalt în gestionarea business-ului propriu? 

CAMIL:  Deși nu este implicată în re.flex, ea ar putea oricând să îmi țină locul la o prezentare sau la întâlnirea cu un client și să povestească tot ce facem, în amănunt. Vorbim foarte des despre re.flex și ea testează constant soluția noastră. 

ANDREEA: Ca co-fondator Fruteria, nu prea mai este implicat, decât în direcția firmei și ne sfătuim de fiecare dată când dau de greu sau sunt decizii importante / dificile de luat. 

V-ați gândit să porniți o afacere împreună? 

CAMIL: Avem Fruteria deja împreună. Ca relație de parteneri în Fruteria, consider că este foarte dificil - trebuie să fim atenți ca orice ceartă din cadrul firmei să nu ne afecteze relația de cuplu. De multe ori avem păreri diferite, este normal, și de asta am preferat să o las pe Andreea să conducă din punct de vedere al deciziilor, pentru că, până la urmă, ea este motorul acestei firme. Probabil dacă am avea mai mult timp amândoi să ne împărțim focus-ul și responsabilitatea am merge cu viteza mai mare în față. 

ANDREEA: Aș mai deschide și alte 10 firme împreună cu Camil. În schimb, momentan suntem mult prea ocupați cu cele din prezent. Avem multe de învățat în gestionarea relației noastre ca parteneri de business, până când ajungem echilibrați, așa cum suntem în relația de cuplu.

Cum faceți să găsiți timp și pentru relația voastră? Aveți vreo rutină specială, mici reguli, trucuri, obiceiuri proprii? 

ANDREEA: Fiecare încercăm să ajungem până în 8 seara acasă, pentru a mai prinde câteva ore împreună. În weekend, petrecem mai mult timp și ne bucurăm de rutina lucrurilor mărunte: trezit târziu, băut cafeaua împreună, cumpărături pentru casă etc. Am avut ani în care nu am avut nici măcar un concediu și în ultimii ani încercăm să punem pe listă cât mai multe țări pe care să le vizitam împreună și să ne rupem de treabă. Este greu, dar nu imposibil.  

CAMIL: Am aflat că este mai bine să nu vorbim despre problemele de la firmă seara, asta poate duce la discuții prea serioase. Personal, mă forțez să mă trezesc dimineața la 5:30, pentru a avea mai mult timp și în ultima perioadă și Andreea a început să meargă în direcția asta. Suntem norocoși când reușim să prindem timp de dimineața în timpul săptămânii. A trebuit, evident, să facem mici sacrificii în zona de prieteni și viață socială, pentru a putea să mai petrecem puținul timp rămas împreună. În general suntem nedespărțiți, mai puțin când vine vorba de antrenamentele mele. 

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Ne dorim ca după 55 de ani să ne retragem undeva la țară (cu speranța că viitorii copii ne vor lăsa), pe lângă un oraș foarte frumos ca Brașov sau Sibiu, unde Camil să candideze ca primar în localitate și să schimbe în bine lucrurile pe acolo, iar Andreea să conducă un Ford Raptor F150 pentru a putea să aibă grija de ferma plină de animăluțe drăguțe. 

Care sunt părțile preferate la a fi într-o relație cu alt antreprenor? 

ANDREEA: există multe subiecte comune și faci schimb de informații utile
CAMIL: te poți baza pe persoana respectivă la cu totul un alt nivel, este obișnuită cu probleme grele și soluții neclare :) 

Dar cele mai mari provocări?

ANDREEA: Faptul că aveți idei diferite și fiecare ține de ele. 
CAMIL: Nevoia de a ieși din zona de competiție, în care vrei să dovedești că ai dreptate și să lași de la tine, pentru a depăși diverse lucruri mărunte. 

Un sfat de final, pentru cineva care ar intra acum într-o relație cu un antreprenor?

Antreprenoriatul este o provocare care îți consuma ăenergia, timpul și îți dă stări diferite de la o zi la alta. Astăzi cucerești lumea, mâine vrei să închizi firma. Evident, toate aceste stări te vor afecta în relația de cuplu. Este foarte important ca partenerul să înțeleagă asta și să își asume relația cu bune și rele. Nu este ușor, dar se poate. Merită, vă dezvoltați împreună cu viteză mare :). 


Mulțumim, Andreea și Camil! Sperăm că v-ați regăsit în experiența lor și nu uitați că pe Startarium vă așteaptă o serie întreagă de articole și interviuri dedicate antreprenoriatului în cuplu:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile afacerilor în familie


Află mai multe despre povestea Fruteria:

Și despre re.flex:

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail