Ce taxe trebuie să plătească companiile românești - Noutăți 2020 & 2021

În România, plata taxelor este o activitate care consumă timp. Banca Mondială a măsurat, în raportul DoingBusiness, că unei firme medii din România îi sunt necesare 163 de ore anual pentru activitatea de plată a taxelor.

Dacă lucrezi ca angajat, nu trebuie să-ți bați prea mult capul cu ce impozite se datorează, cum se calculează și cum se plătesc. De asta se ocupă angajatorii, chiar dacă o parte au trecut între timp în sarcina angajaților. Însă atunci când intri în lumea antreprenoriatului, una dintre principalele schimbări este că devii responsabil și de plata taxelor. Iar în contextul fiscal actual, se dovedește a fi o responsabilitate foarte complexă.

În România, plata taxelor este o activitate care consumă timp. Banca Mondială a măsurat, în raportul Doing Business 2019, că unei firme medii din România îi sunt necesare 163 de ore anual pentru activitatea de plată a taxelor. Adică, într-un singur an, o companie medie din România are nevoie de un angajat dedicat, timp de 4 săptămâni, 8 ore pe zi, care nu face altceva decât să completeze declarații și să plătească taxele. Spre comparație, în alte țări europene, cum ar fi Norvegia, Finlanda, Luxemburg, timpul necesar pentru plata taxelor este sub 100 de ore anual. Totuși, România este printre performerii Europei Centrale și de Est. La nivel global este nevoie, în medie, de 237 de ore, iar dacă ne uităm la vecini, în Ungaria companiile au nevoie de 277 de ore pe an, iar în Bulgaria, de 453 ore.

Se poate spune că din acest punct de vedere lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani în România. De exemplu, până în 2012, unele declarații nu se puteau depune online și nici nu se puteau face toate plățile electronic. Acum, majoritatea taxelor curente pot fi plătite online.

În prezent, în România, 40% din profitul firmelor se întoarce la stat sub forma taxelor și impozitelor, conform datelor Băncii Mondiale. Nivelul este similar cu cel din Ungaria unde rata totală de impozitare, adică ponderea impozitelor, taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profituri, este de 40,3%, dar peste cel din Bulgaria, unde procentul este de 27,7%.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail