Oportunități pentru antreprenoare în 2023: programe, competiții și comunități pentru startupurile fondate de femei

Dacă ești femeie și te gândești să îți deschizi propriul business sau te întrebi cum poți să îl dezvolți pe cel pe care l-ai fondat deja, am pregătit o listă cu câteva oportunități și resurse pentru tine, precum și o listă de comunități cu care să te conectezi și cu fondurile de investiții existente pentru antreprenoare și afacerile lor.

PROGRAME ȘI COMPETIȚII 2023

Românii sunt antreprenori – Susținem antreprenorii și businessurile românești

Toamna asta, evenimentul emblematic Startarium PitchDay revine în haine noi și se va desfășura sub o nouă identitate, „Românii sunt antreprenori”. Românii sunt antreprenori este o competiție Startarium, inițiată de Impact Hub Bucharest și ING Bank, susținută de Pluxee. Prin noul concept susținem spiritul antreprenorial românesc, aducem competiția mai aproape de publicul larg și încurajăm cât mai mulți antreprenori și viitori antreprenori să se înscrie pentru șansa de a câștiga premii cumulate în valoare de 100.000 de euro. 

  • Calendar: Înscrieri deschise până pe 12 noiembrie 2023. Vezi toate categoriile la care poți aplica 
  • Opțiuni finanțare: Premii cumulate în valoare de 100.000 de euro, împărțite pe categorii: 
    • Pentru IDEEA TA, competiția de video pitching: 10 premii de 1.000 de euro
    • Pentru Competiția PITCH DAY, pentru businessuri operaționale:
      • categoria Startup: Premiul 1: 20.000 de euro, Premiul 2: 10.000 de euro 
      • categoria Running Ops: Premiul 1: 40.000 euro, Premiul 2: 20.000 euro
  • Costuri de participare: Nu 
  • Stadiul de business vizat: Orice industrie / verticală de business. Pot aplica toți cei care au o idee de business, afaceri la început de drum, afaceri care au un prototip, MVP sau produs final și afaceri operaționale, cu portofoliu de clienți
  • Mai multe detalii despre competiție și categoriile la care poți aplica

WE Lead Food

Programul WE Lead Food creează un mediu-suport în care femeile aflate în poziții de conducere în sistemul alimentar se pot dezvolta și se pot lăsa inspirate de alte femei-lider din întregul lanț de valoare, ceea ce le permite să obțină know-how și insighturi din alte părți ale industriei în care activează și la care altfel nu ar avea acces. Programul va avea loc online pe durata a 8 săptămâni și se va desfășura în perioada Octombrie – Noiembrie 2023.

  • Calendar:
  • Opțiuni finanțare: Nu oferă, însă oferă o curriculă complexă de studiu, precum și discuții, activități de grup facilitate, muncă individuală, sesiuni de 1:1 și networking
  • Costuri de participare: Taxă de participare
  • Stadiul de business vizat: Oportunitatea se adresează femeilor care ocupă sau au ocupat în trecut o poziție de leadership în domeniul sistemelor alimentare și care sunt pasionate de transformarea acestui domeniu și sunt în același timp interesate și de inovație.

EU Prize for Women Innovators

Competiție organizată de Comisia Europeană pentru antreprenoarele din statele membre ale Uniunii Europene, fondatoare sau co-fondatoare a unei companii cu o vechime de cel puțin 2 ani.

  • Calendar:
    • Aplicațiile pentru ediția 2023 – 2024 sunt deschise până pe 27 septembrie 2023, ora 18:00, ora României. 
    • Finalistele vor fi anunțate în februarie 2024
    • Câștigătoarele vor fi anunțate în martie 2024
  • Opțiuni finanțare
    • Categoria Women Innovators: 1 premiu de 100.000 de euro și 2 premii de 70.000 de euro, respectiv 50.000 de euro
    • Categoria Rising Innovators (pentru tinere antreprenoare sub 35 de ani): 1 premiu de 50.000 de euro  și încă 2 premii de 30.000, respectiv 20.000 de euro
    • Categoria EIT Women Leadership Award: 1 premiu de 50.000 de euro și alte 2 premii de locul 2 și 3 de 30.000, respectiv 20.000 de euro
  • Costuri de participare: Participare gratuită 
  • Stadiul de business vizat: Oportunitatea se adresează antreprenoarelor care dețin o afacere de cel puțin 2 ani (înainte de anul apelului). Antreprenoarele pot aplica la doar una din cele 3 categorii.  
  • Mai multe detalii despre program și criteriile de aplicare

Lead Forward #9

Program online de 8 săptămâni pentru femeile lideri din diverse industrii inovatoare sau tech din toată lumea, care lucrează pentru startupuri, corporații, ONG-uri sau alte organizații internaționale. Lead Forward oferă un program complex de învățare: de la strategie și execuție, rezistență la schimbare, reziliență, leadership skills și empatie, acordarea de feedback, până la cum dezvolți adevăratul potențial al echipei tale.  

Grow F (SaaS Cohort)

Grow F este un accelerator care își propune să susțină lansarea afacerilor inovative create sau conduse de femei, precum și creșterea acestora. Oferă acces la mentori, experți, parteneri din zona corporate sau investitori. Programul se concentrează pe dezvoltarea afacerii, dezvoltarea personală a fondatorului și oferirea de sprijin 1 la 1, iar în prezent, fiecare cohortă se axează pe un anumit domeniu sau model de business. Startupurile care aplică trebuie să aibă cel puțin un MVP. 

  • Calendar:
  • Opțiuni finanțare: Nu, însă programul oferă sprijin și conectarea cu fonduri și investitori pentru obținerea de finanțare, fundraising sau investiții. 
  • Costuri de participare: Nu 
  • Stadiul de business vizat: Programul are o cohortă dedicată business-urilor SaaS.
  • Dacă vrei să rămâi la curent cu următoarele tipuri de domenii care pot aplica în program, te poți abona la newsletter

Programul STRADA

STRADA este un program de dezoltare a capacităților de leadership ale femeilor din domeniul de producție, cu misiunea de a le ajuta pe acestea să își dezolve cariera și să crească în interiorul organizațiilor. Programul durează 3 luni și oferă până la 30 de ore de training, workshopuri internaționale, webinarii, sesiuni de networking care vor facilita conectarea cu specialiști de referință din domeniu, dar mai ales, sesiuni de mentorat și coaching de carieră. 

Supernovas | Women2Invest

Oportunitate de învățare pentru femei cu studii din domenii STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte sau matematică), să își înceapă o carieră în domeniul investițiilor early-stage și prin care se pot conecta cu diverse echipe de investitori (venture capital, venture capital corporativ sau unități de investiții corporative). Programul oferă training-uri de dezvoltare a competențelor, cunoștințelor, conectare cu diverși actori din zona de investiții, precum și oportunități de interviuri pentru internship-uri în acest domeniu. 

Empowering Women in Agrifood 2023

EWA este programul dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Dacă vei fi selectată în cadrul său, vei primi sprijin pentru accelerarea ideii sau afacerii tale, vei învăța cum să îți valorifici potențialul și care sunt noțiunile de business de care ai nevoie. În plus, vei avea acces la resurse și o comunitate care să te susțină în parcursul tău antreprenorial.

  • Calendar
  • Opțiuni finanțare: Ai posibilitatea să primești o finanțare de până la 10.000 EUR și să descoperi alte programe EIT Food,  ai acces la business angels și cooperative care să te ajute să crești.  
  • Costuri de participare: Nu
  • Stadiul de business vizat: Poți aplica dacă ai o afacere agrifood la început de drum sau ai o idee la care ai început să lucrezi 
  • Mai multe detalii despre program și beneficii aici

Technovation Girls

Program global organizat de Adfaber care oferă fetelor cu vârste între 8 și 18 ani oportunitatea de a dobândi abilitățile unor viitoare antreprenoare și lideri IT. Participantele au acces de asemenea la: oportunități de învățare în domeniile IT, antreprenoriat și marketing, networking cu mentori din companii naționale și internaționale și premiile în bani oferite celor mai bune proiecte.

EIC Women Leadership Programme - Cohorta #3

Program dezvoltat de Consiliul European de Inovație care promovează rolul femeilor în inovație și zona tech. Programul urmărește dezoltarea skill-urilor prin training-uri specializate, programe de mentorat și sesiuni de business-coaching, facilitează networking-ul și susține dezvoltarea și inițiativa femeilor antreprenor și cercetătoare. 

  • Calendar: Aplicațiile pentru ediția 2023 au putut fi trimise până pe 17 martie 2023 pe platforma EIC Community. Desfășurarea programului a avut loc între lunile aprilie și iunie 2023. 
  • Stadiul de business vizat: Antreprenoare aspirante, antreprenoare în poziții de conducere sau care doresc să ajungă într-un rol de leadership în dezvoltarea business-ului în care activează 
  • Costuri de participare: Nu
  • Mai multe detalii despre program și condiții de aplicare aici. 

COMUNITĂȚI ȘI ORGANIZAȚII DE SUPORT

Women in Tech® Romania 

Noua divizie a organizației neguvernamentale globale, comunitatea Women in Tech este ctivă încă din noiembrie 2022 în țara noastră și a reunit reprezentante ale industriei IT&C și comunitatea profesioniștilor din industriile bazate pe tehnologii pentru a-și prezenta obiectivele și inițiativele. Women in Tech® Romania își propune ca, pe termen scurt și mediu, să deruleze proiecte în parteneriat cu școli și ONG-uri, prin care să contribuie la realizarea de programe educaționale destinate informării și creșterii interesului tinerelor față de studiile STEM și a îmbrățișării unei cariere în domeniul tehnologiei. 

Antreprenoare.ro

Comunitate lasată încă din 2018 care susține și unește antreprenoare din România, în prezent printr-o platformă online. Platforma cuprinde o serie de cursuri, articole utile, sfaturi și există și un motor de căutare cu afaceri înființate de femeile din comunitate.  

Comunitatea Cuib

Proiect care presupune oferirea de servicii cu titlu gratuit, prin intermediul membrelor asociației Comunității Cuib și non-membrelor implicate, în ariile de activitate în care acestea activează în viața profesională de zi cu zi.

Elite Business Women

Companie de educație antreprenorială pentru femei, un proiect de antreprenoriat social care schimbă mentalități. Prin evenimentele organizate de ELITE Business Women, antreprenoare au creat strânse legături care s-au transformat într-o comunitate de business internațională, prezentă în 11 țări din Europa și Asia.

Bravva Angels Community 

Bravva Community este locul de întâlnire și învățare continuă, cu scopul de a vedea cat mai multe femei antreprenoare la masa investițiilor, cu idei ce rezolvă probleme reale pentru o viață mai bună.

Happy Business Moms

Comunitate formată din grupuri de femei care se susțin reciproc, prin informații, recomandări, promovare și networking și care, împreună, susțin cu timp și resurse financiare, programe de educație financiară pentru copii. 

Elpha

O comunitate pentru femei care lucrează în domeniul tech. Construită ca un forum, platforma cuprinde și o secțiune de slujbe și organizează și evenimente pe teme adiacente. 

Girls in tech

Comunitate globală dedicată femeilor care lucrează în tech. Organizația are și comunități locale, inclusiv în București

Girls Who Code Romania

Comunitate de sprijin creată pentru a susține femeile care codează din România. Printre oportunități: workshop-uri online sau offline, mentoring online, conferințe, prezentări sau meetups. 

Women 2.0

O comunitate dedicată femeilor care lucrează în startupuri. Platforma oferă și resurse de dezvoltare a afacerilor sau de creare de medii lucru incluzive.

Women In Tech

Organizație internațională non-profit care vine în sprijinul antreprenoarelor de orice vârstă care activează în domeniul tech. Comunitatea oferă sprijin, mentorat, oportunități diverse de networking, dar și oportunități de joburi în acest domeniu.  

WEgate

Comunitate pentru femei sub forma unei platforme unde pot găsi resurse diverse pentru a-și crește afacerea - de la oportunități de mentorat, networking, la programe și competiții de suport, din Europa și din lume.

Asociația Femeilor Antreprenor din România

Organizație neguvernamentală creată pentru a sprijini activitatea antreprenorială şi managerială a femeilor, dezvoltarea capacităţii lor de acţiune şi de conducere, încurajarea iniţiativei private în rândul femeilor, consilierea femeilor care se află în situaţie de a-şi schimba statutul socio-profesional, promovarea femeilor în administraţie şi instituţii publice.

Confederația Națională Pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

Este prima și singura confederație patronală din România care are ca obiectiv principal susținerea și promovarea antreprenoriatului feminin, deschizând noi orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern, cât și internațional.

Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA)

Creată pentru a susține implicarea femeilor în viața economică și socială din România. FPFA este singura organizație asociativă feminină care își propune reprezentativitatea în dialogul social și crearea unui sistem de suport instituționalizat pentru antreprenoarele din România.


FONDURI DE INVESTIȚII

Business Women Investment Fund

Program de finanțare dedicat antreprenoarelor din România, creat pentru a susține promovarea femeilor și sprijinirea acestora în obținerea unor fonduri de promovare și dezvoltare a IMM-urilor lor.

Bravva Angels

Prima comunitate de investitori de tip Business Angel din Romania dedicată susținerii startup-urilor fondate de femei sau de echipe mixte (cu condiția ca un fondator femeie să dețină cel puțin 20% din business și poziție de management), ce activează în diverse domenii de activitate, prin investiții financiare, mentoring și educație. Investitorii din comunitatea Bravva investesc tichete între 5.000 de euro și 50.000 de euro.

Fondul Social European - Comisia Europeană

Fond care investește în toate regiunile UE și care pune accentul pe îmbunătăţirea oportunităţilor de ocupare a forţei de muncă şi de educaţie în cadrul Uniunii Europene.

Merge Lane

Este un fond de investiții dedicat accelerării și investițiilor pentru companii care au cel puțin o femeie într-o postură de conducere. 

Female Founders Fund 

Fond de investiții cu focus pentru startup-uri în ecommerce, produse și servici web, marketplace-uri și platforme fondate de femei. 

Jane VC

Fond de investiții early Stage din Statele Unite, care urmărește startup-uri tech fondate de femei. Investește în Statele Unite și în Europa (pre-seed și seed), în companii care vin cu soluții în domenii ca future of work, sănătate și comerț. 


PROGRAME ȘI COMPETIȚII LOCALE DIN 2022

Femeia Antreprenor 2022 

Program de finanțare nerambursabilă pentru femei antreprenor, care urmărește creșterea gradului de tehnologizare și digitalizare a societăților conduse de femei. Implementarea programului are loc în perioada 2022-2027 și se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 5.000 de beneficiare.

  • Calendar: Înscrierile pentru 2022 s-au deschis pe 18 august și vor fi deschise timp de 30 de zile lucrătoare
  • Opțiuni finanțare:
    • Bugetul estimat pentru întreaga perioadă 2022-2027 este de 1.000.000.000 de lei.
    • Antreprenoarele care aplică vor putea obține granturi nerambursabile de până la 200.000 de lei/IMM. Firmele beneficiare trebuie să participe și ele cu minimum 5% la valoarea cheltuielilor eligibile
  • Costuri de participare: Participare gratuită 
  • Aici găsești mai multe detalii despre criteriile de eligibilitate, iar aici și lista cheltuielilor eligibile

Competiția OFA Startup Angels, ediția a doua

Prima competiție de pitching din România adresată antreprenoarelor. Obiectivul principal este susținerea succesului afacerilor antreprenoarelor din Romania. Ediția a doua dedin 2022 este organizată la nivel național și se derulează o singură etapă de evaluare, în baza eligibilității formularelor de înscriere conform cerințelor Start-Up Nation. În ediția din 2021, Competiția OFA Startup Angels a fost organizată în 6 competiții regionale cu juriu și 6 competiții regionale cu votul publicului. 


PROGRAME ȘI COMPETIȚII INTERNAȚIONALE DIN 2022

Women Startup Competition (include evenimente locale)

Competiție de pitching cu o componentă de incubare, dedicată startup-urilor care sunt fie fondate de femei, fie deținute în proporție de 50% de femei, fie au o echipă în care cel puțin jumătate dintre angajați sunt femei. Misiunea sa este aceea de a educa și inspira femeile să își construiască propriile afaceri și să le susțină în primii ani de activitate. 

  • Calendar: 
    • Înscrierile pentru secțiunea "alte țări" au fost deschise pe site până pe 23 noiembrie 2022 (alte țări în afară de: Ungaria, Praga, Austria, Malaezia, Albania care au înscrieri și evenimente fizice dedicate)
    • Competițiile se vor desfășura în lunile septembrie - decembrie 2022, în țările menționate, iar pentru categoria "alte țări", competiția va avea loc în Ungaria.
  • Opțiuni de finanțare: Nu oferă, dar oferă printre altele, traininguri de management sau strategii go-to-market și oportunități de a intra în legătură cu alți antreprenori, investitori și specialiști. 
  • Costuri de participare: Programul este gratuit, însă necesită o garanție de 1.000 de euro care va fi returnată la începerea programului. 

The JOY Accelerator 

Program creat pentru antreprenoarele care își conduc propria afacere. Timp de 12 săptămâni, acestea vor beneficia de sesiuni de mentorat, networking, sesiuni de feedback, accesul la comunitate și finanțare. Sesiunile se desfășoară în principiu online, dar există și o serie de trei întâlniri fizice programate în Zurich (de început de program, una de mijloc și una de absolvire la finalul programului). 

  • Calendar:
    • Înscrierile pentru ediția din toamnă s-au putut face prin acest formular până pe 31 iulie 2022
    • Ediția din prima parte a anului s-a încheiat
  • Opțiuni finanțare: Nu oferă, însă oferă sprijin, coaching și sesiuni sesiuni de feedback pe tot parcursul programului pentru a-ți crește și dezvolta ideea de afacere. 
  • Costuri de participare: O taxă de participare de 1.800 franci (aproximativ 1.700 de euro) care se poate plăti și în rate sau poate fi susținută printr-o bursă oferită de program. 
  • Mai multe detalii despre program aici

Grow F (Europa)

Grow F este un accelerator de 3 luni, care își propune să susțină lansarea afacerilor inovative create sau conduse de femei. Oferă acces la mentori, experți, parteneri din zona corporate sau investitori. Programul se concentrează pe dezvoltarea afacerii, dezvoltarea personală a fondatorului și oferirea de sprijin 1 la 1. Startupurile aplicante trebuie să aibă cel puțin un MVP.

  • Calendar:
    • Aplicațiile pentru cohorta #8 sau fost deschise până pe 7 iulie 2022, prin acest formular. Programul se va desfășura între luna octombrie 2022 și ianuarie 2023. 
    • Kick-off-ul programului pentru Batch-ul #7 a avut loc pe 29 martie 2022. Demo Day pentru această cohortă #7 a avut loc pe 30 iunie 2022 
  • Opțiuni de finanțare: Nu oferă, dar oferă sprijin pentru campanii de obținere de fonduri și finanțare de la investitori
  • Costuri de participare: Programul este gratuit, însă necesită o garanție de 1.000 de euro care va fi returnată la începerea programului.
  • Mai multe detalii despre program aici

Supernovas - programul Rocket-up

Program de 3 luni parte din Supernovas (proiect al EIT Food, EIT Urban Mobility și EIT Manufacturing), creat pentru startupurile fondate de femei care doresc să-și scaleze afacerea și se extindă pe piețele europene.

  • Calendar: Înscrierile au fost deschise până pe 19 iunie 2022
  • Opțiuni de finanțare: Nu oferă, dar ajută antreprenoarele să își creeze o strategie solidă de scalare, oferă posibilități de conectare cu diverși actori din ecosistemul și domeniul de interes, precum și alte antreprenoare, acces la comunitatea EIT, vizibilitate 
  • Costuri de participare: Participare gratuită
  • Mai multe detalii despre program aici

The Break Fellowship 2022

Program de 28 de zile, special creat pentru antreprenoare sau freelancer, prin care își pot crește afacerile cu ajutorul metodologiilor de design și management, workshopurilor, oportunităților de mentorat și conexiunilor diverse la care pot avea acces. Programul va avea sesiunile de kick-off online, iar restul activităților se vor desfășura în Madrid, Spania. 

  • Calendar: Aplicațiile au fost deschise până pe 26 iunie 2022 
  • Opțiuni de finanțare: Nu oferă, însă oferă o serie de oportunități de creștere și accelerare pentru 280 de aplicante
  • Costuri de participare: Programul este gratuit și va suporta costurile de transport, cazare, traininguri și evenimente pentru participantele selectate
  • Mai multe detalii despre program aici

Women Entrepreneurship Bootcamp

Inițiativă a EIT Health, Women Entrepreneurship Bootcamp își propune să conecteze startup-urile în domeniul sănătății conduse de femei fondator/co-fondator cu o rețea de mentori care să le sprijine în procesul de creștere a afacerii. Programul este structurat în 5 săptămâni intense de lucru și învățare. 

  • Calendar
    • Aplicațiile au putut fi trimise până pe 12 martie 2022 prin intermediul acestei platforme
  • Opțiuni finanțare: Nu oferă, însă facilitează accesul la o rețea completă de mentori din industria săbnătății și tehnologiei, specialiști și posibili investitori, precum și la alumnii programelor EIT Health.  
  • Costuri de participare: Programul este gratuit

EIT & EIC Women Leadership Programme 

Program dezvoltat de Consiliul European de Inovație care promovează rolul femeilor în inovație și zona tech. Programul urmărește dezoltarea skill-urilor prin training-uri specializate, programe de mentorat și sesiuni de business-coaching, facilitează networking-ul și susține dezvoltarea și inițiativa antreprenoarelor și cercetătoarelor. Pentru ediția 2022, poți aplica și ca mentor sau coach și susține participantele care aplică la program. 

  • Calendar:
    • Aplicațiile pentru ediția din 2022 (cohorta a doua) au fost deschise pe site până pe 11 aprilie 2022
    • În perioada 15 mai – 31 octombrie 2022 se vor desfășura sesiunile de training pentru participantele selectate 
    • Finalul programului va avea loc pe 31 octombrie 2022
  • Opțiuni de finanțare: nu oferă, dar oferă o serie de sesiuni de training, evenimente de networking, coaching și oportunități de mentorat
  • Costuri de participare: Participarea este gratuită 

Mai multe detalii despre program și condiții de aplicare aici.

Women Act Accelerate - Ediția a doua 

Program de susținere a femeilor, care are drept obiectiv reunirea comunităților internaționale de femei implicate în demersuri de schimbare a societății. A fost conceput pentru a încuraja crearea de conexiuni și sinergii între femeile antreprenoare active în domeniul social din toată Europa, dar și pentru a le oferi toate instrumentele și resursele necesare pentru a-și extinde proiectele și a-și dezvolta inițiativele

  • Calendar: Ediția pornită în 2021 s-a desfășurat până în luna aprilie 2022
  • Opțiuni finanțare: Programul oferă pe parcursul a 6 luni, oportunități de networking la nivel regional și sprijin pentru extinderea proiectelor sociale. 
  • Costuri de participare: O taxă de 500 de euro pentru a participa în program și a intra în comunitatea Women’Act Accelerate
  • Mai multe detalii despre program aici

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail