Startup Insights: Venomia

Venomia este o soluție completă pentru automatizarea, gestionarea și digitalizarea proceselor dintr-o stupină și startupul câștigător la competiția Changeneers 2020. În interviul de mai jos au împărtășit cu comunitatea Startarium despre drumul de la idee la dezvoltarea unei soluții.

Odată cu creșterea populației, schimbările climatice și modificările obiceiurilor de consum către practici sustenabile, agricultura și industria alimentară se schimbă și ele. În consecință, există un focus pronunțat către aceste domenii de business, reflectat atât în programe de incubare și accelerare dedicate, cât și în interesul pentru investiții în aceste zone. 

Așadar, aducem în lumină câteva dintre startup-urile locale care oferă soluții de îmbunătățire a felului în care este practicată agricultura, pe de o parte, și a obiceiurilor alimentare, pe de alta. 


Cum poți să faci research într-un domeniu cu foarte puține date și studii locale, așa cum e cazul apiculturii? Cu multă creativitate : ) Așa a ajuns echipa Venomia să studieze, printre altele, inclusiv caiete de sarcini din 1984 ale Asociației Crescătorilor de Albine. Despre celelalte mari provocări, dar și cum participarea la programe pentru antreprenori i-a adus mai aproape de soluția pe care vor să o dezvolte, ne-a povestit Marius Drenea, co-fondator Venomia, în interviul de mai jos. 

Povestea Venomia

Venomia reprezintă o soluție de automatizare, digitalizare și monitorizare a proceselor din stupină. Soluția noastră se remarcă prin colectarea automată a veninului de albină și prin monitorizarea stupinei de la distanță. Un aspect foarte important pe care l-am urmărit în dezvoltarea produsului nostru a fost realizarea procesului în deplină siguranță pentru albine.

Pe scurt, oferim apicultorilor un dispozitiv care colectează veninul de albine și monitorizează stupul, dar și o soluție software pe care o pot folosi pentru a comunica cu dispozitivul de la distanță, fiind nevoie doar de conexiune la internet.

Background-ul nostru este în zona de tech și business, întrucât mare parte din noi am pornit cu business-uri de dezvoltare software și startups în mai multe domenii. Totodată, în echipa noastră există persoane cu background în domeniul juridic, design și proiectare de dispozitive hardware.

Cum a apărut ideea 

Procesul de găsire a ideii a fost destul de simplu. Inspirația a venit de la tatăl meu, apicultor de peste 20 de ani. El a descoperit această nevoie. Ulterior, după construirea echipei, am început consolidarea unei idei business.  

Am realizat un research amănunțit al pieței, părerile oamenilor din domeniu determinându-ne să continuăm și să dezvoltăm pe baza acestora. În plus, experiențele anterioare din dezvoltarea de software ne-au ajutat destul de mult, deoarece având contact cu mai multe business-uri din diferite domenii am putut să construim destul de rapid un plan pentru acest proiect.

Drumul de la idee la afacere

Procesul de dezvoltare a fost foarte anevoios. Există foarte puțină documentație legată de acest proces de colectare de venin de albine. Am citit studii făcute de asociații din străinătate, dar nu puteam să ne bazăm în totalitate pe acestea.  

Unul din studiile pe care l-am răsfoit din scoarță în scoarță a fost realizat de Asociația Crescătorilor de Albine din R. S. România, Institutul de Cercetare și Producție pentru Apicultură din anul 1984. Acesta cuprinde un caiet de sarcini destul de detaliat destinat apicultorilor care vor să colecteze veninul de albină.

După o perioadă îndelungată de research am reușit să avem și prototipul pe care l-am testat intens în mai multe stupine ale apicultorilor care ne susțin și participă în mod activ în acest proces de dezvoltare. În același timp, în funcție de rezultatele obținute, am îmbunătățit în mod constant dispozitivul și parametrii de funcționare și am reușit să ajungem la o prima versiune a produsului final.  De-a lungul acestui proces am pivotat între mai multe funcționalități și modele de business. 

Cele mai bune insight-uri le-am primit chiar de la apicultori, pentru că nu există validare mai bună decât aceea din partea viitorilor tăi clienți. Cel mai bun sfat pe care l-aș putea oferi este legat tocmai de atenția acordată feedback-urilor primite din partea oamenilor din domeniu, în cazul nostru, din partea apicultorilor. Înțelegerea nevoilor și a părerilor lor ne-a ajutat în crearea unui produs performant și sigur. 

Principalele provocări de până acum

Una din marile provocări pe care le-am traversat cu succes a fost competiția Changeneers, organizată de Impact Hub în parteneriat cu Samsung România, în cadrul căreia ne-am bucurat să primim un feedback pozitiv. 

Am realizat încă o dată cât de importantă este o comunitate de oameni care te poate ajuta cu sfaturi, sugestii și gânduri constructive.  

 De asemenea, o altă provocare pe care am întâmpinat-o a fost procesul de validare a produsului și testarea acestuia, întrucât am avut nevoie de feedback și suport din partea apicultorilor.

Evident, pandemia a avut un oarecare impact asupra tuturor. Am încercat să ne continuăm drumul nostru, poate nu în același ritm - testarea în diferite locații s-a realizat cu dificultate. Cu toate acestea, am reușit să ne adaptăm relativ ușor.

Impactul programelor pentru antreprenori 

Unul dintre programele la care am participat este Changeneers. Aici ni s-a oferit certitudinea funcționării modelul nostru de business, am avut ocazia să construim legături puternice cu o parte din participanți și cu organizatorii și totodată am reușit să asimilăm foarte multe informații utile în sesiunile de mentorat din cadrul programului.

În trecut, toții membrii echipei noastre au participat individual la diferite programe, acceleratoare de business sau alte training-uri și workshop-uri, evenimente care ne-au ajutat să evoluăm ca antreprenori.

Recomandări pentru antreprenorii care vor să dezvolte o afacere în agricultură 

Pentru Venomia, etapa care ne-a consolidat ideea business-ului a fost cea de research, întrucât a fost foarte important să înțelegem piața, nevoile consumatorilor și tipologiile de clienți. Astfel am ajuns de la stadiul de idee la un produs care poate fi monetizat, așa că propunem viitorilor antreprenori să înceapă de aici.  

Planurile de viitor 

Ne dorim să ne consolidăm poziția în piața din România cu dispozitivul nostru de colectare de venin și cu platforma software complementară, iar mai apoi să depășim granițele țării.

Vrem ca în viitor să putem ajuta apicultorii și cu o soluție prin care să comercializeze acest venin prin intermediul unui marketplace dedicat. Am început deja să purtăm discuții în direcția aceasta și ne dorim ca în curând să putem oferi un mediu în care cererea se întâlnește cu oferta și să facilităm acest proces.

Resurse de ajutor care ar putea fi utile și pentru alți antreprenori

O resursă mai puțin palpabilă, dar pe care o recomandăm este networkingul, pentru că poți cunoaște oameni cu aceleași interese, poți primi feedback valoros pe baza căruia să evoluezi sau poți valorifica o oportunitate de afacere. Așa că oricând se ivește ocazia, go for it! 

Urmărește Venomia și pe Website | Facebook 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail