Antreprenor în: PIATRA NEAMȚ | Povestea Rubik Hub

Rubik Hub este spațiul de coworking în jurul căruia se coagulează comunitatea antreprenorială din Piatra Neamț. Iată-i povestea!

Nu există povești fără intrigi, personaje principale și secundare, momente culminante și finale fericite. În cazul Rubik Hub, povestea debutează cu intriga pe care a simțit-o vinovatul principal – Vlad Gliga, la întoarcerea în țară, după câțiva ani efervescenți petrecuți în Danemarca si SUA. A revenit în România cu gândul că poate contribui la dezvoltarea locală, regională și națională, implementând ceea ce a învățat și simțit în străinătate. A întâmpinat multe blocaje, majoritatea la nivel de mentalitate, însă a reușit să convingă câțiva oameni cheie că drumul pe care l-a ales poate fi unul favorabil pentru Regiunea de Nord-Est a României, dar nu numai.  

Definirea conceptului Rubik Hub a început în Regiunea de Nord-Est a României, în momentul în care Vlad a conștientizat că există o nevoie majoră de a îmbunătăți mediul în care trăim. Pentru a putea da șansa viitoarelor generații de a visa la lucruri extraordinare, a făcut primul pas hotărât în călătoria antreprenoriatului. Mesajul principal cu care a dorit să înlăture toate barierele este acela că orice inițiativă în direcția schimbării în bine a lucrurilor poate crea un impact global, dacă este pusă în contextul potrivit.

Totul a pornit de la un vis care s-a dovedit a fi mai mare decât visătorul: 

Crearea unei lumi în care fiecare persoană își atinge potențialul maxim de dezvoltare și generează impact pozitiv în jurul său.

Visul acesta a evoluat într-o misiune asumată de o echipă de tineri entuziaști și bravi visători, care cred cu tărie în puterea unei comunități. Împreună ne-am asumat o misiune îndrăzneață, aceea de a dezvolta ecosistemul antreprenorial din Regiunea de Nord-Est a României.

Totul a debutat cu construirea unui spațiu de coworking în Piatra Neamț, care a fost deschis în mai 2017. Am realizat însă că acest spațiu trebuie susținut de o comunitate, care la momentul respectiv era practic inexistentă. Ne-am dorit să construim una în care oamenii se pot conecta si pot accesa suport educațional, în care cei cu spirit antreprenorial sunt încurajați și inspirați să dezvolte startup-uri cu potențial de scalare globală. Astfel am conceput mai multe programe și evenimente specifice, create pentru toți membrii comunității: elevi de liceu, studenți, tineri antreprenori și mentori cu experiență.

Anul 2018 a fost un an al maturizării pentru Rubik Hub: am consolidat proiectele începute în 2017 (Entrepreneurship Track în cadrul Codecamp, Office Hours și Meetups) și am dezvoltat câteva concepte noi: 

  • Rubik Edu - un program de educație antreprenorială pe care l-am livrat în 5 universități din Regiunea de Nord-Est a României
  • Startup Fair - o oportunitate creată pentru fondatorii de startup care sunt deja la acel nivel în care își pot expune proiectele, cu intenția de a primi validări din partea unui public relevant și de a se conecta cu alți fondatori, mentori sau investitori
  • Square 1 Bootcamp - o tabără de educație antreprenorială pentru cei care doresc să își pună în practică ideea la care lucrează
  • Startup Spinner Makeathon - un eveniment dedicat startupurilor aflate la început de drum, care doresc să își consolideze produsul/ serviciul cu ajutorul unor ateliere de lucru și a mentorilor dispuși să împărtășească din experiența lor.

Totodată, în 2018 ne-am definit mai clar rolurile și responsabilitățile în echipă, fapt ce ne-a ajutat foarte mult în desfășurarea activităților, dar mai ales în atragerea multor membrii noi în comunitatea de startup, veniți din medii diferite, cu experiențe și așteptări diferite.

Am învățat că lucrul cu oamenii poate fi uneori o provocare, că răbdarea este o virtute importantă și că atingerea obiectivelor în timpul propus poate fi o recompensă îmbucurătoare!

Cred că cel mai de preț lucru pe care l-am învățat în 2018 este legat de voința unui grup de oameni care aspiră la îndeplinirea unui scop comun și la realizarea unei misiuni ce poate crea un impact pozitiv, pe termen lung. Este vorba de voința și puterea unei comunități de a depăși obstacolele sociale, geografice, economice sau lingvistice. Iar această comunitate noi o numim comunitatea de startup Rubik Hub.


Mulțumim echipei Rubik Hub pentru împărtășirea poveștii lor! Te invităm să urmărești în continuare activitatea acestora pe:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail