Cu banca în buzunar

Calea scurtă să devii un antreprenor relaxat: fără drumuri la bancă, fără cozi interminabile și, cel mai important, deschis NON STOP. Bine ai venit în era digitală!

Să facem un exercițiu de imaginație. Un tânăr antreprenor, să-i spunem simplu Alexandru, tocmai și-a deschis un magazin online care livrează dulciuri. Laboratorul lui Alexandru produce și livrează în fiecare zi peste 50 de colete dulci în toate colțurile țării.

Practic, tot business-ul lui Alexandru, mai puțin producția propriu-zisă, se întâmplă din spatele calculatorului său. Tot de acolo, Alexandru urmărește câți clienți noi au venit, câți clienți a avut în ultima lună și cum a evoluat numărul acestora, care a fost valoarea comenzilor în total și în medie, care este situația plăților și multe alte informații care să-l ajute să livreze mai multe dulciuri și să-și extindă business-ul.

Alexandru este un exemplu reprezentativ pentru generația din care face parte - Millenials. Are între 18 și 34 de ani, este complet ‘digitalizat’, iar în ceea ce privește business-ul lui în relație cu o bancă, așteptările lui Alexandru adresează în primul rând nevoia de a tranzacționa “oriunde, oricând și oricum”. Când și-a ales banca cu care să lucreze, Alexandru a studiat în primul rând soluțiile de internet și mobile banking din ofertele băncilor.

Time is money

Pentru Alexandru și pentru generația antreprenorilor tineri, utilizarea serviciilor de internet și mobile banking este un ‘must have’ dacă îți dorești să economisești timp, bani și resurse umane. Ca să își asigure continuitatea afacerii, antreprenorii trebuie să fie în permanență atenți la necesarul de lichiditate al companiei și să își optimizeze costurile, chiar și pe cele bancare, prin accesarea celor mai eficiente pachete de produse.

Micii antreprenori lucrează cu mai puține bănci, preferă o relație la distanță cu acestea și vor acces non-stop la situația conturilor lor. Cât de ușor de folosit sunt serviciile de internet și mobile banking și ce operațiuni pot realiza prin intermediul lor, sunt alte 2 criterii importante atunci când își aleg banca cu care să lucreze.

Afaceri la un click distanță

Avantajele utilizării unui astfel de serviciu sunt clare: economii majore de timp, dar mai ales reduceri substanțiale de comisioane pe care băncile le oferă pentru tranzacțiile efectuate prin internet si mobil, față de tranzacțiile efectuate la ghișeul bancar.

Gama de facilități și operațiuni pe care aceste servicii le pot efectua este deja foarte largă, astfel majoritatea băncilor oferă facilitățile și operațiunile de bază (plăți intra și interbancare, plăti externe, extrase de cont, plăți predefinite către furnizori, constituiri și desființări de depozite) plus o serie de operațiuni considerate mai complexe, precum extrase de cont actualizate online, schimbări de valută în cont (de ex. cumpărare de euro sau dolari în baza disponibilului din cont), conversii valutare în conturi (cumparare de euro în baza disponibilului în contul de USD), transferuri între conturile societății, alocarea de utilizatori adiționali pe diferite niveluri de acces și până la anumite sume presetate.

La ce trebuie să ne uitam atunci când comparăm ofertele băncilor pentru internet si mobile banking?

Majoritatea băncilor oferă pachete de cont curent cu facilitate gratuită de internet și mobile banking. Diferența între aceste pachete este dată de numărul de operațiuni gratuite, oferite în cadrul pachetului de cont curent pentru operațiuni realizate prin internet sau mobile banking. 

Mai exact, ne vom uita în primul rând la costurile pentru transferuri de bani către conturile proprii și către conturile deschise la alte bănci. Unele bănci oferă gratuit un număr maxim de astfel de transferuri lunar, care poate variază între 3 și 5 plăți și poate ajunge chiar la nelimitat, în funcție și de pachetul de cont curent pe care îl alegi. În cazul în care lucrezi cu furnizori din afara țării, pentru care trebuie să efectuezi plăți recurente, este bine să te uiți și la comisionul de transfer interbancar în alte state UE. De asemenea, băncile mai oferă posibilitatea deschiderii de conturi în diverse valute, gratuit, prin intermediul internet banking-ului sau la ghișee.

Cel mai important însă, trebuie să ne uităm la propriul business și la ce planuri avem pentru el. În funcție de asta, asemenea lui Alexandru, ne putem da seama exact ce nevoi avem și ce vom folosi mai mult din ofertele de internet și mobile banking. Astfel, putea alege pachetul potrivit, chiar dacă presupune costuri mai mari decât alte bănci pe anumite facilități pe care poate nu vom avea nevoie să le folosim decât foarte rar sau chiar deloc. Și avem toate șansele să devenim mai relaxați și, de ce nu, mai fericiți.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail