Creditele pentru activitatea curentă: cum te pot ajuta și când le poți accesa?

Se întâmplă adesea ca afacerile să se confrunte cu probleme în ceea ce privește fluxul de numerar - mai ales când operează cu termene lungi de plată. Uneori, poate dura chiar și câteva luni până la încasarea banilor pentru produsele livrate sau serviciile prestate. Una dintre opțiunile la care poți apela e reprezentată de creditele pentru activitatea curentă. Iată ce trebuie să știi despre ele:

Termenele mari de plată practicate de unii parteneri de afaceri te pot zgudui puțin. Ai, n-ai, trebuie să mergi mai departe, iar singura soluție pentru continuare activității pot fi creditele pentru activitatea curentă. Avantajele unei astfel de linii de finanțare sunt flexibilitatea și disponibilitatea fondurilor atunci când ai nevoie. Vestea bună este că nu plătești dobândă pe banii neutilizați și poți efectua plăți în orice valută.

Este important să nu uiți însă că scopul unei finanțări pe termen scurt trebuie să răspundă unei nevoi tot pe termen scurt.

Băncile oferă posibilități multiple de creditare, aceste linii de credit pe termen scurt pot fi garantate sau negarantate, cu dobândă variabilă, dar și cu mai multe opțiuni de rambursare, în funcție și de situația financiară și profilul de risc al firmei. Tu trebuie doar să alegi varianta potrivită afacerii tale.

Cum poți să-ți asiguri fondul de resurse financiare de care firma ta are nevoie pentru activitatea zilnică?

Overdraft-ul sau descoperitul de cont - este un produs destinat firmelor cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro și care se confruntă cu lipsa temporară de fonduri. Suma maximă pe care o poți accesa prin acest produs diferă de dimensiunea business-ului, unele bănci având impusă o limită de maxim 30% din cifra de afaceri. În puține cazuri poate fi echivalentă cu cifra de afaceri medie lunară a firmei.

Fiind un produs creat special acoperirii acestei nevoi pe termen scurt, cea mai întâlnită scadență este de 12 luni, însă sunt bănci care îți pot oferi această facilitate și pentru 24 de luni. Garanțiile sunt flexibile, în funcție de posibilitățile de rambursare, dar și de suma accesată.

Utilizezi însă sumele fără documente justificative și ai acces la lichidități direct din contul tău curent. Asta înseamnă că și orice încasare poate fi considerată ca o rambursare în linia de credit.

Să facem cunoștință și cu creditul pentru capital de lucru, un produs pe termen mediu, care poate fi folosit pe o perioadă mai mare de timp, de până la 36 de luni.

Acest tip de credit te ajută tot pentru finanțarea operațiunilor și să-ți valorifici mai ușor oportunitățile sezoniere sau vârfurile de activitate. 

Spre deosebire de overdraft, creditul pentru capital de lucru presupune un plan de rambursare fix, lunar sau trimestrial, în funcție de activitatea ta sau ofertă băncii.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când studiezi ofertele băncilor este că aceste facilități le poți accesa doar dacă ești clientul lor și ai activitate de minim un an. 

Băncile evaluează startupurile care solicită un astfel de împrumut în funcție de mai multe criterii, cum sunt domeniul de activitate și situația contabilă din ultimul an, și stabilesc un profil de risc. 

În funcție de acest profil, fiecare bancă decide suma maximă pe care este dispusă să o acorde unui startup, precum și dobânzile aferente, situate pe paliere destul de variate de la o bancă la alta.

Atenție la rambursarea acestor facilități!

Recomandarea este să folosești suma doar atunci când este necesar și să nu rostogolești datoria până la finalul perioadei, întrucât rambursarea poate deveni dificilă. Gândește un plan propriu, cu depuneri periodice, iar suma utilizată să fie acoperită până la final.

Dacă te afli în situația în care nu poți să rambursezi liniile de credit la scadență, ai face bine să vorbești din timp cu banca pentru prelungirea facilității sau negocierea unei scheme lunare de rambursare.

Asigura-te că folosești banii cu înțelepciune. Dacă vrei să investești sau sa-ți extinzi business-ul trebuie să identifici alta produse de finanțare.

Cum poți achiziționa produsele?

Dacă ești convins că unul dintre aceste produse ar fi util business-ului tău, iată care sunt criteriile de eligibilitate:

  • firma ta are minim un an financiar încheiat;
  • ai profit din exploatare, conform ultimului bilanț contabil și ultimei balanțe de verificare încheiate;
  • firma ta nu înregistreză popriri active;

Documentele necesare:

  • copie dupa ultimul bilanț contabil (semestrial, anual);
  • ultima balanță de verificare;
  • documente privind garanțiile reale, în cazul în care alegi o linie de finanțare garantată cu garanții reale;
  • banca îți poate cere și alte documente după ce-ți stabilește profilul de risc.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail