Ce mulți coach-i există în ziua de azi… Sau nu?

Dacă simți că te afli într-un blocaj în ceea ce privește rolul tău profesional, este posibil să te fi gândit deja să apelezi la serviciile unui coach. Înainte să faci asta, este bine să înțelegi exact ce îi diferențiază de un trainer, de exemplu, și cum te poate sprijini concret. Află mai multe din acest material!

Eram pe un grup de antreprenori pe Facebook zilele trecute și am văzut următoarea întrebare: “Poti să fii coach de business dacă nu ai avut niciodată propria ta afacere?” 98% dintre răspunsuri au fost: “Categoric nu!” Și au venit din partea multor coach din grup. Am fost puțin șocată… 

Un coach nu este un consilier expert

Bineînțeles că poți fi un coach de business dacă nu ai avut niciodată propria ta afacere! Un coach nu este un consilier expert pe un anumit subiect. Obiectivul unui coach este să declanșeze rezultate prin tehnici demonstrate de coaching, și să împuternicească și să ghideze clienții să-și găsească propriile soluții pornind de la ideea că fiecare este diferit și nu există o singură formulă corectă care să funcționeze pentru toată lumea tot timpul. Nu asta învață toți coach-îi la cursuri? 

Nu toți coach-ii sunt certificați

Confuzia provine de la următorul fapt: nu toți cei care se autointitulează coach-i sunt certificați, iar termenul de coach a fost folosit incorect și înțelesul lui a fost denaturat în mintea oamenilor. 

Asta înseamnă că acei coach-i care nu dețin certificare nu-și ajută clienții? Bineînțeles că nu. Cel mai probabil sunt persoane foarte utile (traineri, mentori, consultanți, terapeuți) care se autodenumesc coach-i pentru că rezonează cu termenul, dar își ajută clienții prin diverse tehnici, dintre care unele se pot intersectă cu coaching-ul profesionist, altele nu. 

În timp ce coaching-ul, training-ul, mentoratul, consultanță, și psihoterapia sunt servicii foarte eficiente care produc rezultate pozitive, este important să definim și să folosim corect termenii astfel încât clienții să știe exact ce fel de servicii primesc. 

Diferența dintre Coach & Mentor/Trainer/Consultant 

Coach  

  • În mare parte, ascultă
  • Pune întrebări 
  • Dezvolta constientizarea clientului si ajuta clientul sa-si seteze obiectivele si sa-si planifice procesele de actiune
  • Împuternicește clientul prin ascultare activa si interogare atenta, plasandu-l astfel in pozitia de expert

Mentor/Trainer/Consultant 

  • În mare parte, vorbește 
  • Dă sfaturi 
  • Impartaseste din cunostintele si metodele sale ca sa ajute clientul sa obtina rezultate
  • Isi asuma rolul de expert

Este coaching-ul același lucru că psihoterapia?

Asta e probabil e cea mai comună întrebare, și pe bună dreptate. Atât coach-îi cât și psihoterapeutii pun întrebări clienților, ascultă, și le interpretează răspunsurile, ceea ce ulterior ajută clienții să dobândească fericire și succes în viață. Deci care e diferență esențială dintre cele două? 

 Pe scurt:

  • Atenția principală în psihoterapie este pe rezolvarea trecutului. 
  • Atenția principală în coaching este pe îmbunătățirea/consolidarea viitorului. 

Poți să compari un psihoterapeut cu un fizioterapeut care ajută atleții să trateze răni din trecut, și un coach profesionist cu un coach (antrenor) de sport care ajută atleții să obțină performanțe în viitor.

Când să apelezi la un coach?

Atunci când realizezi că stai în calea propriului succes într-un domeniu/mai multe domenii din viața ta (ni se întâmplă tuturor, mai des decât credem), și ești gata să te dai la o parte și să înaintezi spre obiectivele propuse. Să fim realiști: există momente în viață când ne simțim blocați: ne confruntăm cu situații complicate iar soluțiile întârzie să apăra, ne-am epuizat deja toate resursele aflate la dispoziție și încă ne simțim că prinși într-o capcană, sau știm ce ar trebui să facem dar pur și simplu nu ne mobilizăm sau nu ne putem organiza gândurile înspre acțiune. Acestea sunt temele comune cu care lucrează coach-ii. 

Pentru mai multe întrebări frecvențe despre coaching, Internațional Coach Federation are niște răspunsuri utile. 

Nu există o inflație de coaching până la urmă

Dacă au existat mici confuzii despre coaching, sper că ești acum într-o poziție mai bună pentru a înțelege diferitele servicii de dezvoltare personală care există, astfel încât să poți selecta cel potrivit pentru ține. În realitate, deși poate ar părea să existe o inflaeie de coaching, există mai degrabă o inflație de servicii care sunt numite greșit că fiind „coaching”. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail