După Londra, Paris, NY... Biz din Orașul Antreprenorilor!

Revista Biz își mută în fiecare an redacția, pentru câteva zile, într-un mare oraș al lumii și pregătește un număr special cu subiecte și interviuri locale.

Revista Biz își mută în fiecare an redacția, pentru câteva zile, într-un mare oraș al lumii și pregătește un număr special cu subiecte și interviuri locale. Cum Startarium a ajuns oficial la statutul de oraș, i-am invitat pe la noi și le-am arătat ce facem și de ce vremea aici este mereu frumoasă și propice pentru afaceri!

La intrarea în oraș, i-a întâmpinat Adina Crețu (Project Manager Startarium) cu un mesaj de bun venit, strâns legat de planurile noastre de viitor:

Obiectivele noastre depășesc anul 2020 și urmăresc indicatori nu doar despre propriul nostru “business” – de 50.000 de utilizatori în platformă, de exemplu – ci mai ales despre antreprenorii și startup-urile care o folosesc. Ne uităm și ne dedicăm toate eforturile pentru a crește indicatori precum numărul de companii care au trecut la nivelul următor prin programe de incubare, număr de antreprenori care beneficiază gratuit de mentori, pentru câți dintre ei am facilitat finanțări – prin crowdfunding, acces la investitori, premii în competiții – și, nu în ultimul rând, câți dintre ei sunt mai “educați” din punct de vedere al culturii antreprenoriale și deci mai pregătiți de succes sustenabil.

Nu e o misiune ușoară deloc, dar este una cu sens și miză reală în economie,  de a aduce sprijinul din zona stratosferica, de filozofie, declarații și panouri publicitare până la “firul ierbii”, în viața reală de zi cu zi a antreprenorilor din România - Adina Crețu, Project Manager Startarium.

Am povestit despre tot ce înseamnă Startarium și fiecare componentă a sa: Videoteca, Mentoratul, platforma de Crowdfunding, serviciile de Consultanță, Laboratorul, Incubatorul Startarium.Inc și, bineînțeles, Startarium PitchDay!

Biz a vorbit cu membri importanți ai comunității noastre și au aflat opinia lui Sergiu Neguț despre guvernanța companiei, a lui Mircea Căpățînă despre sinceritatea în antreprenoriat, a lui Cătălin Vasile despre importanța întrebărilor corecte în business și a lui Vlad Craioveanu despre antreprenoriat.

Cred cu tărie că în România vom vedea o creștere exponențială a inițiativelor antreprenoriale și că mare parte din creșterea economică va fi generată de aici. Pentru a susține acest lucru este nevoie să fim alături de antreprenori sau posibilii antreprenori și, vorbind din perspectiva omului din bancă, cred că este nevoie să fim cu mai mult decât produse bancare. Trebuie fie să le oferim suportul care să catalizeze generarea de noi afaceri sau să facem afacerile aflate la început de drum să fie mai de succes. Pentru asta investim în Startarium (...) - Cătălin Vasile, Head of Retail Sales Management ING România.

Tot în Orașul Antreprenorilor, echipa Revistei Biz a cunoscut și cele 5 startup-uri câștigătoare ale programului de incubare Startarium.Inc (CargoPlanning, eematico, Fruteria, GenetX, NutritIO). Echipele s-au mutat la Impact Hub Bucharest, participă la workshop-uri și la întâlniri cu un Advisory Board, așa că Biz a scris și despre opiniile, emoțiile și așteptările lor:

Când au aflat despre incubatorul Startarium.Inc și au analizat ce presupunea acesta, și-au dat seama că era exact ceea ce aveau nevoie în această etapă a dezvoltării businessului. Participarea companiei la program are două obiective principale: consolidarea pe piața din România (prin valorificarea rețelei pe care o pune la dispoziție Impact Hub împreună cu Startarium) și lansarea aplicației în Europa, fie pe piața occidentală (Germania, Austria, Belgia), fie în zona balcanică, care este destul asemănătoare cu piața românească. (despre CargoPlanning)

“Căutam un fel de mentorat, un program unde să învăț, să am colegi care au trecut prin probleme similare”. Își dorește ca, în timpul petrecut la Startarium, să reușească să proceduralizeze și să standardizeze activitatea Fruteria, ca să poate extinde businessul și în alte orașe, fiindcă are deja cereri din Cluj, Iași sau Brașov. I-ar plăcea să petreacă mai mult timp la Impact Hub, datorită atmosferei calme din incubator. (despre Fruteria și Andreea Moldoveanu).

Scopul principal al eematico toy manufacture în cadrul Startarium este structurarea businessului de jucării educaționale și atragerea de investitori pentru realizarea atelierului de producție. (eematico)

“Beneficiem de mentori care să ne transmită din experiența lor ceea ce ne va ajuta. Suntem avizi de informații pe care să le utilizăm, inclusiv pe zona de online”, adaugă Bogdan Ivanov. (GenetX)

Pentru echipa NutritIO, principalul obiectiv în cadrul Startarium este să ajungă la un model de business clar, care să asigure un cashflow constant. (despre NutritIO)

Nu puteam să îi lăsăm să plece din oraș fără să le povestim cum a fost la Startarium PitchDay în 2016 și fără să îi invităm și la ediția din 2017, iar ei au venit! Evenimentul a trecut, am ales marii câștigători și abia așteptăm Startarium PitchDay 2018!

Materialul complet din Revista Biz este disponibil mai jos.

Startarium

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail