Țară, țară… Avem oraș!

Dăm sfară în țară că Startarium a devenit Oraș cu acte în regulă! Dar stai! Prețul clădirilor NU a crescut și nici taxele nu s-au modificat. Suntem peste 10.000 de Startarieni-fondatori, te așteptăm să ni te alături și să-ți faci Buletin de Startarium pentru ca împreună să devenim Metropola Antreprenorilor!

Potrivit legii, când o localitate atinge pragul de 10.000 de locuitori este eligibilă oficial pentru a primi statutul de Oraș. În iulie 2017, la mai puțin de un an de la lansare, peste 10.000 de membri s-au alăturat unei comunități puternice, inovatoare și fără bariere, căci în Orașul Antreprenorilor poți accesa resursele și oamenii gratuit, de oriunde și poți transpune experiența online în rezultate concrete offline. Însă nu ne oprim aici. Planul „urbanistic” de dezvoltare merge înainte, tot mai multe clădiri funcționale devenind parte integrantă din Orașul Antreprenorilor. Care a fost itinerariul urmat de Orașul Antreprenorilor și care au fost milestone-urile care l-au adus pe harta Orașelor autentice poți afla mai jos. Bonus, la sfârșit vei afla ce planuri sunt pentru creșterea comunității de antreprenori inovativi.

Înapoi în timp - momente și personaje principale

1. Ce s-a întâmplat în 2016? File din istoria Orașului.

Am început pe 12 Octombrie când se lansa oficial, cu emoții și planuri mari, Orașul Antreprenorilor, iar la 2 zile de la minunatul moment primii 2.000 de locuitori erau deja înregistrați pe Startarium.ro. La o lună distanță, pe 15 Noiembrie, 5.000 de antreprenori români își exprimau dorința de a găsi într-un singur loc instrumente cu care să-și rafineze modelul de business (Laborator), cursuri și interviuri cu antreprenori români (Videotecă), articole de specialitate și evenimente importante din domeniu, consultanță gratuită de la specialiști în domeniile fiscal și legal, îndrumare din partea unui mentor dar și validare și finanțare a afacerii prin intermediul platformei de crowdfunding, prin pitching sau program de incubare.

În 16 noiembrie celebram finanțarea primelor campanii de crowdfunding. 4 antreprenori la început de drum își testau cu succes ideile de afacere adunând în 30 de zile, 9345 de euro de la 124 de susținători. Oricine se poate inspira din poveștile și își poate construi o campanie de succes. Printre momentele care au rămas file autentice de istorie din Oraș, amintim câteva rânduri:

Articol Ento

Articol Make-up Chevalet

Articol Zuriell

Articol Lemnia

La câteva zile distanță, pe 23 noiembrie, 78 de startup-uri, 10 finaliști, 4 câștigători, premii în valoare totală de 110.000 de euro, 700 de participanți, 15.000 vizualizări Facebook Live și 7 invitați speciali ne-au făcut să sărbătorim din nou antreprenoriatul din România, în cadrul uneia dintre cele mai importante competiții dedicate antreprenorilor - Startarium Pitch Day.

„Dacă mașina națională a românilor este Dacia, rulota națională va fi Tracia!”,  începea Gabriel Bugnar (fondator Tracia) pitch-ul care i-a adus premiu cel mare de 70.000 euro. Află totul despre cum s-a pregătit Gabriel pentru competiție aici.

Am împărtășit emoțiile pe care le-au avut Andra Munteanu (Limitless), Alexandru Cocindau (Menuo), Alexandru Negurici (YTranslations), Tudor Iacob (Native Box), Sabina Hondru (Printoteca) și Andrei Blaj (Bill me) atunci când au urcat pe scena marei finale și ne-am bucurat alături de ceilalți 3 câștigători: Camil Moldoveanu (Re.Flex), Ilinca Nicolae (Clinica Pediatrică Anastasia) și Răzvan Boldiș (IndexAR). Te poți inspira urmărind cele 10 pitch-uri finaliste în secțiunea dedicată Startarium Pitch Day. Juriul finalei Startarium Pitch Day a adunat laolaltă renumiți antreprenori și experți din domeniul business-ului.

2. Ce s-a întâmplat în 2017? Înapoi în prezent.

Anul a debutat cu o surpriză, de data aceasta pentru echipa Startarium. Pe 27 februarie, Business Review ne-a acordat premiul I la categoria Best Startup Supporter în cadrul Business Review Awards Gala, 12th edition.

Din dorința de a aborda împreună cu antreprenorii, dintr-o viziune 360, provocările unui business aflat la început de drum, am dat startul pe 7 Martie la seria de evenimente - Startarium cONtext. La prima ediție - Totul despre Crowdfunding: Finanțează-ți și testează-ți afacerea! am prezentat aspecte cheie ale unei campanii de crowdfunding de succes alături de Cătălin Vasile, Head of Advisory Channels Management ING Bank și Vice-Președinte al Asociației Creștem Idei.

Pe 5 aprilie am primit o super veste și am sărbătorim alături de voi locul I la CSR Awards Romania la categoria „Inovare Digitală în CSR”, chiar cu o zi înainte de lansarea unei noi secțiuni dedicate antreprenorilor: Consultanță.

Știm că la început de drum întrebările privind aspectele fiscale sau legale ale afacerii sunt multe și deloc mărunte. Așadar, am construit Orașului Antreprenorilor clădirea salvatoare, în care găsești soluțiile cu ajutorul experților de la DLA Piper. Poți vedea în orice moment răspunsurile primite de alți startarieni la întrebările lor sau, dacă nu ai găsit informații legate de subiectul tău de interes, pornește un dialog de la zero. Întreabă, află, acționează!

De Ziua Europei, pe 9 mai, am organizat „serbare” și în Orașul Antreprenorilor, organizând un nou eveniment cONtext, dedicat unuia dintre cele mai importante aspecte din viața startarienilor: mentoratul. Florentina Soare, Mentoring Program Manager ITOL SoL și Elena Badea, Managing Partner Valoria ne-au ajutat să arătăm care este rolul mentorului în business-ul tău și să te încurajăm să îți cauți mentorul potrivit.

În Orașul Antreprenorilor există un sector special dedicat mentorilor. Acolo se construiesc relații, se consolidează startup-uri și se pun premisele unei povești de succes. Știai că în Startarium locuiesc azi 55 mentori din întreaga țară, 48 mentees și că până acum au avut loc peste 300 de sesiuni de mentorat?

Printre poveștile de succes din spatele luminatei clădiri Startarium, este și cea a lui Alex, care spune despre mentorul său: „Experiența ei mi-a redat faptul că nu trebuie să privesc doar înainte ci și în stânga și în dreapta, să-mi dau seama de oportunități”. Vrei să afli întreaga poveste? Am consemnat-o aici.

Pe 20 mai Orașul Antreprenorilor sărbătorea cu fast lansarea celui mai ambițios proiect de crowdfunding din România: MATER. Startarium a găzduit campania de crowdfunding a celor de la NOD makerspace și va fi astfel parte din istoria primei biblioteci de materiale din Europa de Est, pentru că DA, campania a fost finanțată cu succes pe 4 iulie - 45 de zile, 211 susținători, 18.722 euro, formula de succes pentru MATER în Orașul Antreprenorilor.

La doar 3 zile după lansarea ambițioasei campanii MATER, pe 23 mai, Orașul Antreprenorilor debuta propria campanie menită să încurajeze crowdfunding-ul, cel puțin la fel de îndrăzneață: Matching Funds. Prin intermediul acesteia am introdus în istoria Startarium mecanismul de dublare a fondurilor strânse prin crowdfunding - cele mai performante campanii care sunt finanțate cu succes de susținători în următoarele luni, primesc o sumă suplimentară, egală cu obiectivul fixat pentru campanie, în limita a 4.000 de euro fiecare. Știi câți pași trebuie să faci pentru a ajunge în clădirea de Crowdfunding? Nu? Ai nevoie de ghid? Nicio problemă, avem unul!

Una dintre primele campanii de crowdfunding finanțate cu succes în timpul Matching Funds este cea a primul asistent juridic online pentru antreprenori, DOCAV. A avut 120 de susținători și a strâns 6524 de euro, cu 30% peste target-ul avut. Ce ar mai trebui să știți este că DOCAV și-a început călătoria prin Orașul Antreprenorilor încă din 2016 când s-a numărat printre participanții la Pitch Day. Deasemenea, inițiatorii proiectului au fost vizitatori fideli ai videotecii și laboratorului și au trecut de la mentee (mentorați de Irina Ianculescu), la mentori (prin persoana lui Alexandru Chiriță). Dacă vrei și tu să încerci itinerariul folosit de DOCAV în Orașul Antreprenorilor, poți afla totul despre el din interviul cu Alex.

Ultimul milestone important de dinainte să devenim oraș cu acte în regulă l-a constituit lansarea Startarium.Inc - incubatorul pentru startup-uri gata de următorul nivel. Cele mai importante motive pentru care un startup și-ar dori să facă parte din programul de 12 luni pus la cale de Orașul Antreprenorilor sunt povestite chiar de către aplicanți, la finalul Info Session-ului din 18 iulie.

Printre oamenii care vor juca un rol important în selecția și progresul echipelor participante se numără Sergiu Neguț (Business Angel și Decan MSM Romania), Iulian Cîrciumaru (Co-fondator 7Card), Cătălin Rusu (Chief Creative Partner & CEO Rusu-Bortun), Michal Szczurek (CEO ING Bank), Cătălin Vasile (Head of Advisory Channels Management ING Bank), Vlad Craioveanu (CEO Impact Hub), Elisabeta Moraru (Country Business Development Manager Google), Ana Maria Andronic (Head of Intellectual Property & Technology DLA Piper), Daniel Llano Manibardo (Retail Banking Director, ING Bank) și Ilinca Păun (Managing Partner la Colliers International Romania).

3. Ce urmează în Orașul Antreprenorilor? Drumul spre Metropolă.

Acum că suntem oraș cu acte în regulă dorim să le mulțumim tuturor celor 10.000 de startarieni-fondatori și să anunțăm că drumul abia de aici începe! Cel spre Metropolă. Mai ales că intrarea în orașul nostru nu are nici Vamă, nici taxe.

Startarium.Inc va porni la drum pe 15 septembrie cu cele 5 startup-uri câștigătoare, cu un program de lucru foarte bine definit - workshop-uri, ore de consultanță, evaluări trimestriale cu ajutorul Advisory Board - menit să ajute echipele să își atingă sau chiar depășească obiectivele.

Întâlnirile lunare Startarium cONtext vor continua cu subiecte de interes pentru antreprenorii aflați la început de drum, campaniile de crowdfunding se vor înmulți (vă spunem un secret: chiar acum lucrăm la o nouă surpriză, rămâneți aproape!), numărul de mentori și mentees va crește lunar, secțiunea de consultanță rămâne deschisă tuturor celor în nevoie 24/24, lucrăm la îmbunătățirea instrumentelor din Laborator și suntem în continuă prospecție de subiecte relevante pentru cursuri și interviuri. Iar pe 23 noiembrie ne vedem la ediția a 2-a Pitch Day!

Așadar, dacă încă nu ai Buletin de Startarium, e vremea să îți faci! Mută-te ACUM în Orașul Antreprenorilor și scrie-i viitorul!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail