5 zile de bootcamp CAPSULE, la București, pentru susținerea tinerelor antreprenoare din România, Ungaria și Croația

În perioada 8-12 aprilie, 10 antreprenoare la început de drum (din România, Ungaria și Croația) s-au reunit la București, în cadrul unei etape din CAPSULE – programul Erasmus+ dedicat dezvoltării spiritului antreprenorial feminin. Acestea au participat la un bootcamp intensiv, menit să le echipeze cu abilități de afaceri esențiale. CAPSULE e programul mai mare, care se termină în 2025 și are 105 participante. Ce a fost la București e o activitate din cadrul programului. Din șapou se înțelege că capsule e doar chestia din 8-12 aprilie cu 10 participante

CAPSULE este un program european Erasmus+, organizat în România, Ungaria și Croația, de Impact Hub Bucharest, Impact Hub Budapest, Impact Hub Zagreb și Career Shift. Programul vizează tinere cu vârsta de 18-28 de ani, care sunt interesate să-și dezvolte o afacere și sunt la începutul carierei profesionale. 

Bootcampul CAPSULE de la București (8-12 aprilie) a inclus activități de socializare, oportunități de networking și workshopuri conduse de experți, pe teme variate (ca management financiar, strategii de marketing, branding personal și echilibrul între viața personală și cea profesională).

„Antreprenoriatul feminin nu este doar un motor al inovației și creșterii economice; este, de asemenea, o piatră de temelie în construirea unei societăți echitabile și diverse. Prin CAPSULE, ne angajăm să deschidem porțile pentru o nouă generație de femei antreprenoare, să le oferim acces la resurse, mentorat și o comunitate de sprijin, ajutându-le să-și transforme viziunile în realitate”, a explicat Vlad Craioveanu (CEO și Cofondator Impact Hub Bucharest).

Participantele au învățat cum să creeze modele de pricing care să reflecte adevărata valoare a produselor oferite, dar și cum să-și valideze ideea de business în contextul pieței (product-market fit). De asemenea, au dobândit cunoștințe practice pentru elaborarea mesajelor de marketing convingătoare și tehnici concrete de vânzare pentru extinderea bazei de clienți. Și au învățat să-și construiască un brand personal puternic, care rezonează cu publicul-țintă și le diferențiază, pe piață.

Programul a inclus și strategii pentru echilibrarea businessurilor cu bunăstarea personală, cultivând reziliența și succesul pe termen lung. Bootcampul a facilitat conexiuni semnificative (creând oportunități de networking și colaborare) și a încurajat reflecția și planificarea acțiunilor, fiind o platformă perfectă pentru a împărtăși experiențe diverse.

„CAPSULE nu este doar un program de învățare, ci un întreg ecosistem și o comunitate prin care susținem tinerele femei antreprenor să-și definească misiunea de viață, să-și dezvolte abilitățile în antreprenoriat și să-și transforme din vis în realitate ideea de business. La Career Shift, credem că succesul în business nu poate să existe fără o mare doză de self-awareness și capacități de self-leadership”, a completat Mihai Zânt (Cofondator CareerShift.ro).

Cum a fost experiența CAPSULE, pentru participante

„A fost o experiență întregitoare, pregătindu-mă în mod substanțial pentru lansarea restaurantului meu, Magnolia Cuisine. Am dobândit cunoștințe esențiale despre planificarea financiară și importanța acesteia. Am descoperit metode inovatoare de promovare potrivite pentru un restaurant vegan. Sesiunile dedicate echilibrului dintre viața personală și cea profesională mi-au oferit oportunitatea de a mă conecta cu celelalte participante și de a beneficia de energia pozitivă, feminină a grupului. Mă simt mult mai încrezătoare și extrem de recunoscătoare pentru această experiență”, spune Florentina Lica (Fondatoare Magnolia Cuisine, România).

„Bootcampul CAPSULE a reprezentat una dintre cele mai valoroase experiențe din dezvoltarea mea profesională de până acum. Pe lângă cunoștințele legate de aspectele financiare și de marketing ale businessului meu de doula, am acumulat o mulțime de insighturi despre cum îmi pot îmbunătăți aptitudinile de prezentare și de networking”, spune Karla Čečura Hojsak (Fondatoare Autentičan Porod, Croația).

„Sunt inginer chimist și produc cosmetice naturale pentru baie. M-am înscris în programul CAPSULE pentru că am vrut să devin mai bună în tot ceea ce fac. Acest bootcamp m-a învățat să-mi văd afacerea într-o structură. Dar, în timp ce mi-am făcut planul financiar, strategia de marketing și multe altele, am avut ocazia să mă conectez cu antreprenoare inspiraționale! Am putut descoperi cum funcționează alte afaceri, care sunt greutățile lor și am învățat din experiența și greșelile altora”, spune Anita Döme (Fondatoare Any Lab, Ungaria).

Beneficiile și calendarul programului

Beneficiile oferite de programul CAPSULE se axează pe 6 piloni

  1. educație (parcurgerea de cursuri online pentru deprinderea abilităților antreprenoriale, de leadership și digitale);
  2. mentorat și coaching (prin intermediul experților în diferite domenii);
  3. comunitate (sprijin constant, primit din partea tinerelor antreprenoare din România, Ungaria și Croația);
  4. incubarea afacerii (6 sesiuni de incubare fizice și online);
  5. networking (participarea la sesiuni internaționale de mastermind);
  6. participarea la un bootcamp internațional.

Programul a debutat la jumătatea lunii septembrie 2023. Până acum, a inclus sesiuni de coaching și mentorat 1-la-1, 3 weekenduri rezidențiale online și offline și prima dintre cele 5 sesiuni internaționale de mastermind de care vor beneficia participantele (8-12 aprilie, București). Programul cuprinde și 8 sesiuni locale de Community of Practice, în cadrul cărora participantele sunt susținute să depășească obstacolele cu care se confruntă, prin împărtășirea experiențelor și a cunoștințelor acumulate până acum, cu ajutorul puterii grupului și a comunității CAPSULE.

În plus, tinerele antreprenoare au la dispoziție 5 cursuri online menite să le pregătească pentru primii pași în antreprenoriat. Cursurile sunt disponibile în 4 limbi – română, engleză, croată și maghiară, pe platforma Startarium.ro. CAPSULE va continua până în februarie 2025, timp în care participantele vor avea parte și de alte oportunități care le vor ajuta să-și exerseze leadershipul, să obțină perspective noi, să înțeleagă culturi și metode diferite și să-și stabilească obiective în fața grupului. Mai multe detalii despre programul CAPSULE pot fi găsite aici.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail